Hoppa till huvudinnehållet

Nära VM-äventyr med Bosnien – nu tar Kenan över i Lidköping: ”Vet vad jag vill”

Publicerad:
Kenan Mulahusic på plats på sin nya hemmaarena, IP Framnäs.
Kenan Mulahusic på plats på sin nya hemmaarena, IP Framnäs. Foto: Sören Turesson

Snubblande nära att få uppleva ett fotbolls-VM med Bosnien – och upplärd av svenske landslagsspelaren Tobias Linderoth.

Nu ska Kenan Mulahusic, 40, stå på egna ben.

– Jag vet vad jag vill, säger den nye LFK-tränaren.

Det kanske är lika bra att börja med den där VM-teasern. Lagom till att kvalspelet till VM i Sydafrika 2010 skulle avgöras fick Kenan Mulahusic, utbildad kiropraktor, en roll inom det medicinska teamet i det bosniska fotbollslandslaget.

Bosnien hade vid den tiden ett starkt landslag, en gyllene generation, men fick till slut ge sig i ett avgörande playoff, mot Cristiano Ronaldos Portugal.

– Det hade varit häftigt att få vara med om ett VM. Det var nära, säger Kenan Mulahusic, när NLT träffar honom på kansliet på IP Framnäs.

Hur fick du en roll i Bosniens landslag?

– Jag kontaktade förbundskaptenen (Miroslav ”Ciro” Blazevic) och presenterade mig själv och vad jag kunde hjälpa till med. Han gillade mig och gav mig chansen.

Något VM blev det inte då, utan istället gick flytten tillbaka till Sverige för den Sarajevo-födde fotbollsfantasten. Där har Kenan Mulahusic, uppvuxen i Motala, men numera mångårig Skövdebo, de senaste åren haft tränarroller i Tidan och Skultorp, följt av två år i Skövde AIK.

Hyllar Linderoth

Inledningsvis som tränare i superettan-klubbens U19- och U21-lag, samt den här säsongen adderat med en roll som assisterande till Tobias Linderoth, i det A-lag som i veckan kvalspelar för sin existens.

– Jag har gått mina utbildningar och allting (UEFA A och B, bland annat), men en bättre skola än att jobba med Tobias får du inte. Jag känner inte alla tränare i Sverige, men jag skulle tippa att han är en av landets bästa, säger Kenan Mulahusic och fortsätter:

– Dels har Tobias en spelarbakgrund som är helt fantastisk och dels har han gått den hårda skolan som tränare, med ett tiotal år i Elfsborgs akademi innan han tog Skövde AIK i division 1. Han är en mästare på att se vad som behövs för att det ska ge resultat.

Kenan Mulahusic är ny tränare i Lidköpings FK.
Kenan Mulahusic är ny tränare i Lidköpings FK. Foto: Sören Turesson

Lite av de där kvaliteterna tar Kenan Mulahusic nu förhoppningsvis med sig till Lidköping och LFK. Det är här som han de kommande två åren, åtminstone enligt kontraktet, ska driva såväl sin som division 2-klubbens utveckling framåt.

– Jag känner mig verkligen sugen på att se vad jag går för. Jag har jobbat i Lidköping i tio år och haft tankar om att jag en dag kanske ska träna LFK, säger 40-åringen.

Vilken typ av fotboll som kommer att spelas på Framnäs nästa säsong hänger förstås ihop med vilka spelare, vilken trupp, som finns till förfogande. Kenan Mulahusic ger ändå ett smakprov på vad han hoppas kunna bjuda Lidköpingspubliken på.

– Det finns ytterligheter med possession och det finns ytterligheter med att backa hem och ställa om. Jag ligger väl någonstans där emellan, med en ganska dynamisk fotboll.

Kommer det vara underhållande fotboll?

– I mitt huvud kommer den vara jätteunderhållande, men smaken är ju olika. Vad är underhållande? Jag vill spela en fotboll där det händer mycket och där det skapas mycket chanser. En snabb, men ändå kontrollerad, fotboll.

Framtiden får utvisa hur väl Kenan Mulahusic, och LFK, lyckas med det.

Han tar över som ny tränare i LFK: ”En intressant fotbollsfilosofi”Talangen byter Götene mot LFK: ”Högt upp på vår lista”
Fakta

Kenan Mulahusic

Ålder: 40.

Bor: Skövde.

Familj: Flickvän.

Yrke: Kiropraktor.

Moderklubb: Motala AIF.

Senaste klubb: Skövde AIK.

Aktuell: Ny huvudtränare i Lidköpings FK.

Fakta

Kenan om...

...sin egen spelarkarriär?

– Jag var duktig som målvakt från början, men tröttnade som 16-åring och sadlade om till att spela ute. Det blev ingen riktig utveckling där, utan istället åkte jag på en del skador.

...varför han blev kiropraktor?

– Vi hade en naprapat i Motala AIF och jag tyckte att det verkade intressant. Jag utbildade mig till kiropraktor och flyttade hem till Sarajevo och öppnade en egen klinik där. Under den tiden jobbade jag även med FK Zeljeznicar, en av de största klubbarna i Bosnien.

Kenan Mulahusic.
Kenan Mulahusic. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

FotbollLidköpings FK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.