Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Barndomsvännerna bakom succén – ett av årets tillväxtföretag: ”Siktat högt”

Publicerad:
Barndomsvännerna Daniel Jansson Bjuke, Yoan Goudelis och Gustaf Lager är delägare i företaget Ponova – och menar att det är vänskapen som har varit vägen till framgång. Ponova är ett av årets gasellföretag.
Barndomsvännerna Daniel Jansson Bjuke, Yoan Goudelis och Gustaf Lager är delägare i företaget Ponova – och menar att det är vänskapen som har varit vägen till framgång. Ponova är ett av årets gasellföretag. Foto: Sören Turesson

Tolv företag i bygden finns med bland årets gasellföretag. Ett av de största tillväxtföretagen i västra Skaraborg är Ponova Nordic i Lidköping.

Sedan starten 2018 har företaget vuxit till att ha 36 anställda.

– Vi har vågat sikta högt, säger Gustaf Lager, vd för Ponova.

För att bli gasellföretag av tidningen Dagens Industri måste man bland annat ha fördubblat sin omsättning de fyra senaste åren, man måste omsätta mer än tio miljoner kronor och dessutom ha mer än tio anställda.

Med andra ord: rätt tuffa krav för ett företag.

– Det känns ju verkligen som en fjäder i hatten att få vara en i sällskapet av gasellföretag. Det är både väldigt roligt och ett bevis på att man faktiskt gjort något rätt, säger Gustaf Lager, vd för Ponova Nordic AB, som är ett av sju Lidköpingsföretag på listan av gaseller.

Ponova startades 2018 av tre barndomskamrater, Daniel Jansson, Yoan Goudelis och Gustaf Lager. Företagets inriktning är att vara leverantör inom VA mot anläggningsbranschen. Och hittills har satsningen gått bra, de fyra senaste åren har företaget vuxit med 149 procent, från knappa 70 miljoner till över 170 miljoner kronor i omsättning.

– Vi har vågat sikta högt och har kunnig personal. Det är väl vår största framgångsfaktor – den kompetens vi har i organisationen, säger Gustaf Lager.

Men att växa så mycket så fort – det är inte alltid helt lätt?

– Nej, visst har det fört med sig utmaningar på vägen, framför allt organisatoriska. Det kostar ju också att växa, allt vi har tjänat in går ju rakt in i företaget igen för att vi ska kunna fortsätta ha en tillväxt. Men samtidigt vill vi inte växa för växandets skull, vad det handlat om är mer att det är roligt att driva ett företag och att se det gå framåt, säger Lager.

I siffrorna för 2022, som gasellutnämningen grundar sig i, står det att Ponova har 26 anställda. Men sedan dess har en del hänt:

– I dag är vi snarare 36 anställda, tillväxten har fortsatt. Vi jobbar mest mot infrastruktur och anläggning och har inte påverkats särskilt mycket av lågkonjunkturen utan vi ser en tillväxt också i år. Det finns nog en god chans att vi kan finnas med på den där gasellistan också nästa år, säger Gustaf Lager.

I år var det totalt 869 företag i Sverige som kvalificerade sig som gasellföretag.

12 av dessa finns i västra Skaraborg och fördelar sig så här:

Lidköping

* Trässbergs cement har under de fyra senaste åren ökat omsättningen med 233 procent, och gått från en omsättning på 17,7 miljoner till 59,1 miljoner 2022. Företaget har i dag 14 anställda.

* Annelund Åkeri och entreprenad har gått från 10,5 miljoner kronor i omsättning 2019 till fjolårets 27,4 miljoner. Det innebär en ökning med 160 procent före företaget som har 12 anställda.

* Bulkteknik Sweden AB har 12 anställda och har ökat med 152 procent. På fyra år har omsättningen ökat från 65 miljoner kronor till 164 miljoner.

* Ponova Nordic AB har 26 anställda på företaget och en omsättningsökning från 69,6 miljoner till 173,3 miljoner. Ökningen ligger därmed på 149 procent.

* Vapes Lidköping AB omsatte 2019 17,8 miljoner. Fyra år senare hade företaget ökat med 141 procent och omsatte 43,1 miljoner. Vapes har 10 anställda.

* Joba Rörteknik med 15 anställda har gått från 20,8 miljoner kronor i omsättning till 43,8 miljoner, en ökning med 111 procent.

* Projektlaget Bygg i Lidköping AB blev gasellföretag för andra året i rad. Företaget har 31 anställda, och ökade sin omsättning med 103 procent under perioden. 2019 omsatte företaget 75,3 miljoner, fyra år senare var omsättningen 153 miljoner.

Vara

* DGL Transport AB, som har 36 anställda och en omsättningsökning på 171 procent. På fyra år har företaget ökat från 18,1 miljoner till 49 miljoner.

* TJB Försäljning AB, som ökat med 104 procent. Företaget som har 11 anställda har gått från 46,9 till 95.5 miljoner kronor i omsättning.

Götene

* Korsell transport AB. Företaget hade i fjol 24 anställda, och har de senaste fyra året ökat omsättningen från 27,8 miljoner kronor till 86,8 miljoner, alltså en ökning med 211 procent.

Skara

* Proffsel Västra Götaland AB, som har områdets största procentuella ökning med 264 procent. På fyra år har omsättningen ökat från 5,1 miljoner kronor till 18,7 miljoner. Företaget har 10 anställda.

* Astro Sweden som i sin imponerande tillväxtresa nu är gasellföretag för femte året i rad. De senaste fyra åren har Skaraföretaget ökat med 164 procent och gått från 76,6 miljoner till 202 miljoner kronor. Astro Sweden har 35 anställda.

Ökning av antal gasellföretag

Noterbart är att det i västra Skaraborg framför allt är företag inom tillverkning, transport och handel som blivit gaseller. I riket totalt överväger 2022 byggbranschen bland gasellföretagen, nästan en tredjedel av de 869 kvalificerade företagen är inom bygg.

Konsultverksamhet och handel ligger strax över 10 procent vardera, medan bara 7 procent av gasellföretagen är inom tillverkning.

Jämfört med både 2021 och 2022 har antalet gasellföretag ökat. Fast det är en bit kvar till högstanoteringen det senaste decenniet som kom 2018: Då var 1362 företag i Sverige kvalificerade som gaseller.

Kriterierna för att bli gasellföretag

Gasellerna utses av tidningen Dagens Industri, och har blivit en prestigefylld utmärkelse för tillväxtföretag. Av alla kvalificerade gaseller utses en vinnare i varje län, och i en riksfinal koras sedan Årets gasell.

Att kvalificera sig som ett av gasellföretagen innebär dock att man måste uppfylla en rad kriterier:

• Det är företagets fyra senaste årsredovisningar, 2019 till 2022, som ligger till grund för gasellundersökningen.

• Omsättningen 2022 ska överstiga 10 miljoner kronor.

• Bolaget ska ha minst tio anställda enligt den senaste årsredovisningen.

• Omsättningen 2022 ska minst ha fördubblats sedan 2018 och ska ha vuxit varje år under perioden.

• Det samlade rörelseresultatet ska vara positivt under perioden.

• Företaget har väsentligen vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.

• Bolaget ska ha sunda finanser. Det ska också finnas revisionsberättelse i den senaste årsredovisningen.

Källa: DI

Artikeltaggar

Astro SwedenDagens IndustriDGLEkonomiFöretagandeGöteneLidköpingNäringslivOmsättningSamhälleSkaraSkaraborgTillväxtTrässbergVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.