Hoppa till huvudinnehållet

Hoppas undvika kortsiktiga besparingar – men långsiktiga effektiviseringar krävs

Publicerad:
Peter Jonsson hoppas hitta långsiktiga sätt att effektivisera istället för besparingar som slår mot verksamheten.
Peter Jonsson hoppas hitta långsiktiga sätt att effektivisera istället för besparingar som slår mot verksamheten. Foto: Mats Rosqvist

Ambitionen är att ytterligare besparingar på grundskolan ska undvikas under 2024.

– Pengarna från kommunstyrelsen blir som en krockkudde som innebär att vi snarare kan genomföra planerade åtgärder istället för saker som slår onödigt hårt mot verksamheten, säger bildningsnämndens ordförande Peter Jonsson (M).

Peter Jonsson delar i grund och botten de fackliga representanternas syn på att man under kommande år i det längsta bör undvika budgetnedskärningar som slår mot grundskolan.

Utmaningarna är flera för skolan och dessutom har man genomfört flera mindre åtgärder under 2023. Sammantaget har mellan 10 och 15 tjänster sparats in under året. Dessutom har verksamheten inte påverkats lika mycket av kostnadsökningar som man räknade med tidigare.

Det stora underskottet som befarades tidigt under 2023 har därmed krympt ihop. Och ambitionen från bildningsnämndens arbetsutskott är att extrapengarna från kommunstyrelsen i första hand ska användas för att mildra konsekvenserna för grundskolan.

Tidigare har det bedömts finnas en övertalighet på sju till nio tjänster. Men de personalminskningarna eller andra besparingar hoppas man nu slippa – i alla fall under 2023.

Men även om man får extra pengar under nästa år så är tillskottet tillfälligt. Och de grundläggande förutsättningarna som bland annat beror på minskade barnkullar är något man kommer att behöva anpassa sig till.

– Pengarna blir som en krockkudde som innebär att vi kan genomföra planerade och kloka åtgärder, snarare än besparingar som slår onödigt hårt mot verksamheten, säger han.

Han menar att Varas decentraliserade skolstruktur är ytterligare en omständighet som gör att man måste hitta områden att effektivisera. Det är sällan variationerna mellan årskullarna går att hantera genom att helt enkelt ta bort eller lägga till en klass. Med små enheter blir utmaningen än större. Att hitta sätt samverka mellan skolor kan vara en möjlighet.

– Vi måste på något sätt hantera att antalet barn varierar så över tid. Vi behöver hitta sätt både inom och mellan enheterna, säger Peter Jonsson.

Artikeltaggar

ÅtgärderGrundskolanKommunstyrelsenModeraternaSkola och utbildningSkolorVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.