Hoppa till huvudinnehållet

Kärlek och våld hänger inte ihop: ”Våld i ungas relationer mycket vanligare än man tror”

Publicerad:
Gunilla Druve Jansson (C), kommunalråd och Maria Hagberg, samordnare mot våld i nära relationer på Skara kommun.
Gunilla Druve Jansson (C), kommunalråd och Maria Hagberg, samordnare mot våld i nära relationer på Skara kommun. Foto: Skara kommun

En vecka fri från våld.

Det är tyvärr inte helt möjligt än, men arbetet med att förebygga våld i nära relationer intensifieras under en temavecka.

– Detta är viktigt att lyfta bland barn och ungdomar då våld i ungas parrelationer tyvärr är mycket vanligare än man tror, säger samordnare Maria Hagberg.

Skara kommun har arbetat mot våld i nära relation i flera år. Men 2022 var första året som kommunen kraftsamlade ordentligt under En vecka fri från våld. Nu är det dags igen. Budskapet är nu tydligt – ett liv ska vara fritt från våld.

En vecka fri från våld är en nationell kampanjvecka med syfte att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som våld i nära relation är och att våld går att förebygga. Veckan inleds i dag och pågår 20-26 november.

– Som kommun är det viktigt att ta ställning mot våld i nära relation. Förra året var inriktningen att synliggöra våld i nära relation och olika typer av våld. I år fokuserar vi mer på det våldsförebyggande arbetet och att alla kan vara en del i att motverka våld, säger Gunilla Druve Jansson, kommunalråd i Skara kommun.

En kvinna sätter upp sina händer för att skydda sig.
En kvinna sätter upp sina händer för att skydda sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lindrigt våld leder till grövre

I det förebyggande arbetet är det bland annat viktigt att förstå sambandet mellan lindrigt och grovt våld. Forskning visar att insatser mot det lindrigare våldet, exempelvis kränkande bilder eller nedvärderande kommentarer, har stor effekt på att minska det grövre våldet som misshandel eller våldtäkt.

– Vi alla har ett ansvar och möjlighet att motverka våld. Hur vi pratar om och med varandra samt främjar en attityd i samhället där vi inte accepterar våld. Då tror jag att vi på sikt kan se en förändring, menar Maria Hagberg som är samordnare mot våld i nära relation på omsorgsförvaltningen i Skara kommun.

Kärlek vs våld

Under året som gått har det hänt mycket inom ämnet och att ställa frågor om våld har blivit allt vanligare. På ett äldreboende i Skara kommun har ett pilotprojekt genomförts där all personal deltog för att få kunskap kring ämnet och verktyg för att upptäcka och våga fråga. Dessutom arbetar flera verksamheter med ett koncept som heter ”Schyssta relationer”, där utgångspunkten är att kärlek och våld inte hänger ihop. Detta kommer även att vara en aktivitet under veckan.

– Kuratorerna i Skara kommun kommer att vara ute på Katedralskolan och Viktoriaskolan för att prata om ”Schyssta relationer”. Detta är viktigt att lyfta bland barn och ungdomar då våld i ungas parrelationer tyvärr är mycket vanligare än man tror, fortsätter Maria Hagberg.

Söka hjälp

Förra årets kampanjvecka engagerade många och satte flera bollar i rullning. Hos socialtjänsten ökade samtal från personer som söker hjälp och stöd för att man varit eller är utsatt för våld. Dessutom ökade även samtalen från personer som bär ansvar för våld. Den sistnämnda målgruppen har tidigare varit svårare att nå ut till.

– Varje våldsbrott som kan undvikas är oändligt värdefullt. Det var med stor tacksamhet vi såg att förra årets kampanj fick effekt och fler utsatta människor fick hjälp, liksom fler utövare så att brott kan förebyggas. Att våga prata om våld i nära relationer leder till att fler också vågar be om hjälp. Och hjälpen finns! Det är otroligt viktigt att visa det, avslutar Ylva Pettersson, oppositionsråd i Skara kommun.

Det finns hjälp att få både för den som blir utsatt för våld, och den som utsätter.
Det finns hjälp att få både för den som blir utsatt för våld, och den som utsätter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad händer under veckan?

Kuratorer närvarar på Viktoriaskolan och Katedralskolan under hela veckan.

Dialogmaterial skickas ut för arbetsgrupper i Skara kommun och till näringslivet.

21 november. Digital lunchföreläsning med Inkultura - Hedersrelaterat våld och förtryck för personal i Skara kommun.

24 november. Föreläsning på biblioteket ”Att förebygga våld och kriminalitet: När, hur och varför?” Föreläsare: Fil.dr Alva Stråge.

23 november. Polis och socialtjänst träffar arbetssökande.

Vattentorn och viadukt vid Katedralskolan lyser orange.

Poddar och filmer i sociala medier.

Höstens föreställning väcker tankar och oro: ”Är det synd om människan?”Vill starta utbildning för krigsskador på samhället med dubbla antalet brandmän

Artikeltaggar

Brott, lag och rättGunilla Druve JanssonKatedralskolanSkaraSkara kommunVåld i nära relationerViktoriaskolanYlva Pettersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.