Hoppa till huvudinnehållet

Nytt bolag driver kända platåbergen vidare: ”Ska vara världsklass när man är här”

Publicerad:
Robert Stenberg blir vd för det nya bolaget som ska starta på Hunne- och Halleberg.
Robert Stenberg blir vd för det nya bolaget som ska starta på Hunne- och Halleberg. Foto: Clara Carlsson

I årsskiftet kommer saker och ting att ändras på de båda platåbergen Hunne- och Halleberg.

Stiftelsen Bergagården ska läggas ner, och likaså Kungajakt- och viltmuseet.

I stället för att dessa två verksamheter drivs parallellt i olika regimer kommer ett nytt bolag att startas.

Vd för detta blir Trollhättebon Robert Stenberg:

– När man är på bergen ska det vara i världsklass, vi ska stå för vad vi gör.

Sedan 1982 har Stiftelsen Bergagården huserat och bedrivit verksamhet på Hunneberg. 1989 grundade stiftelsen Naturskolan, som i årsskiftet 2022/2023 lades ner.

Parallellt med stiftelsen har också Hunnebergs Kungajakt- och viltmuseum AB haft sin verksamhet på Hunneberg. Museet har drivits av Vänersborgs kommun, medan Stiftelsen Bergagården har ägts av både Grästorps kommun, Trollhättans stad och Vänersborgs kommun. Utöver museiverksamhet har de också bland annat hyrt ut kanoter och cyklar och arrangerat guidade turer.

Detta har varit lite förvirrande, och nu har man efter många vändor fram och tillbaka bestämt sig. Från och med kommande årsskifte ska Stiftelsen Bergagården och Kungajaktmuseet läggas ner och i stället slås samman och drivas av ett nystartat bolag. På så sätt hoppas man få det hela mindre spretigt.

Robert Stenberg har valts till vd för det nya bolaget och tillträdde sin tjänst första oktober.

– Det är en stor förmån att få jobba i bolaget, och jag ser fram emot det, säger han.

Robert Stenberg har stora förhoppningar på platåbergens utveckling.
Robert Stenberg har stora förhoppningar på platåbergens utveckling. Foto: Clara Carlsson

Ska vara i världsklass

Huvudman för bolaget är Vänersborgs kommun. Trollhättans stad och Grästorps kommun är medfinansiärer. För Grästorps del kommer 340 000 kronor per år att läggas i bolaget.

Vad som kommer att ske när det nya bolaget är i gång på allvar är det ingen som vet. Däremot finns många planer som Robert vill förverkliga.

– En är infrastrukturen på bergen. Vägar, telefoni, fiber, vatten, avlopp ... vi äger inte frågan, men måste jobba med den. Det är olika ansvar där vi alla måste ta ett helhetsgrepp och se samma mål, likaså gäller bergen i stort.

Att mobilteckningen är skraltig på bergen är vida känt. Det gör det bland annat svårt att ordna evenemang på bergen där Swish- eller kontokortsbetalningar kan behöva göras bland besökarna, skanna QR-koder eller, för all del, för den som går vilse och måste ringa efter hjälp.

– Arbetet som har gjorts under de senaste åren på bergen är fantastiskt, med nya kartor, leder och grillplatser. Det gäller att ha kvar den basen. När man är på bergen ska det vara världsklass, det är en av tre beteckningar; Sverige, Norden och världsklass. Vi ska stå för vad vi gör, säger Robert.

Superviktig part

Hur upplägget kommer att se ut håller i skrivande stund på att utformas. Tidigare har Stiftelsen Bergagården stått för skötseln kring Bergagården. Vem som i fortsättningen ska göra det diskuteras.

– Kanske kan man hyra in någon annan som gör det, det måste inte vara anställd personal i bolaget som gör det.

Likaså är det med skötseln av lederna. Eftersom större delen av platåbergen ägs av Sveaskog är det de som ansvarar för exempelvis bortförsel av nedfallna träd på spänger och leder.

– Sveaskog är en superviktig part för oss. Vi vill ha världsklass på våra leder, och behöver därför ett bättre felanmälningssystem. Och där kommer vi tillbaka till infrastrukturen och telefonin. Har vi ingen bra mobiltäckning på bergen är det svårt att felanmäla.

En pop up-naturskola, ett mer utvecklat museum och bättre infrastruktur på bergen är några av de förslag Robert Stenberg har om platåbergens framtid.
En pop up-naturskola, ett mer utvecklat museum och bättre infrastruktur på bergen är några av de förslag Robert Stenberg har om platåbergens framtid. Foto: Clara Carlsson

Förändringar väntar

Även museet kommer att genomgå förändringar. Ett önskemål är att utveckla det till ett informationscentrum, och även ha utställningar med olika teman.

Vad gäller Hallsjön och de andra populära fiskesjöarna på bergen är målet att bolaget ska ta över stiftelsens nyttjanderättsavtal som finns mellan stiftelsen och Sveaskog.

– Om vi sedan lägger ut fisket på annan part återstår att se.

Att naturskolan lades ner har varit en vattendelare. Några vill ha kvar den för att i fortsättningen kunna lära barn om natur, medan andra menar att den inte längre bokas av skolor.

– Det är inget som säger att den inte kommer att finnas framöver, fast i en annan skepnad. Geoparkerna har fått i uppdrag att utreda ifall man skulle kunna ha en mobil naturskola som kan dyka upp på alla berg i Platåbergens geopark, säger Robert Stenberg.

Artikeltaggar

BergagårdenFiskeGrästorps kommunGrästorps kommun (org)HunnebergInfrastrukturSamhälleStiftelsen BergagårdenStiftelserSveaskogSwishTelefoniTrollhättans kommunVänersborgs kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.