Hoppa till huvudinnehållet

Nya bostäder pekas ut – så många lägenheter kan rymmas på p-plats: ”Ytan kan förtätas”

Publicerad:
En stor parkeringsplats i Margretelund skulle kunna bli bostadsmark. AB Bostäder vill att kommunen utreder frågan.
En stor parkeringsplats i Margretelund skulle kunna bli bostadsmark. AB Bostäder vill att kommunen utreder frågan. Foto: Håkan Johansson

Margretelundsområdet i Lidköping har en yta som skulle kunna ge plats för cirka 80 bostäder.

AB Bostäder sätter nu igång ett arbete för att se om och hur det är möjligt.

– Men byggnation ligger långt bort i tiden. Det tar många år innan det blir verklighet, säger vd:n Karl Alexanderson.

Förtätning har varit ledordet sedan några år vad gäller stadsplanering av Lidköping.

Strategin är att hitta platser för flerfamiljshus i centrala delar av stan. Det kan vara ytor på attraktiv mark som inte bedöms användas effektivt nog. Inte sällan är det parkeringsplatser.

Det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder har pekat ut just en sådan plats som man nu vill undersöka. En större parkeringsplats på fastigheten Skalbaggen, Margretelundsgatan 5 till 11 skulle kunna bli bostadsmark för totalt fyra huskroppar, menar bolaget.

Det aktuella området.
Det aktuella området. Foto: AB Bostäder

Ansökan

Uppskattningsvis kan det ge cirka 80 lägenheter i hus som är mellan tre och sex våningar höga. Bostäder men även kontor kan vara aktuella.

– Det är en rätt stor yta som möjligtvis kan gå att förtäta. Vi har skickat in en ansökan om planuppdrag för att se vad som är möjligt, säger Karl Alexanderson.

Framtidssatsning

Ansökan ska behandlas på nästa kommunstyrelse och enligt förslag till beslut så ska sektor samhälle ta sig an projektet.

Det konstateras att området ingår i den framtidssatsning som kallas för Östra entrén. Området på båda sidor av Wennerbergsvägen ( Sträckan mellan livsmedelsbutiken X:-tra och Toveks bil ) där ställverket är placerat, är utpekat som ett framtida bostadsområde med blandad stadsbebyggelse.

Skiss över hur huskropparna skulle kunna placeras.
Skiss över hur huskropparna skulle kunna placeras. Foto: AB Bostäder

Undersöka förutsättningar

En grundläggande uppgift under arbetet med en detaljplan av fastigheten Skalbaggen, blir att undersöka en ersättningsplats för parkeringsplatser. Andra knäckfrågor som utreds under planarbetet är bland annat trafikbuller, grönstruktur, markmiljö, gestaltning och teknisk infrastruktur.

I förslag på beslut anges att planuppdraget ska unna starta under fjärde kvartalet 2024 och att en detaljplanen förväntas kunna antas under 2026.

– Det tar många år innan en byggnation blir verklighet. Det är långa processer i bostadsprojekt och det vi gör är att försöka ha god framförhållning.

Karl Alexanderson, vd på AB Bostäder, jobbar med flera projekt som på lång sikt kan ge bostäder. Man räknar inte med att kunna bygga i Margretelundsområdet under lång tid framåt, men måste undersöka förutsättningarna.
Karl Alexanderson, vd på AB Bostäder, jobbar med flera projekt som på lång sikt kan ge bostäder. Man räknar inte med att kunna bygga i Margretelundsområdet under lång tid framåt, men måste undersöka förutsättningarna. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Bostad och byggenLägenheterMargretelund

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.