Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpingsbo fotade naken kvinna i smyg – skickade bilder till dotter: ”Hänsynslöst”

Publicerad:
Mannen smygfotograferade kvinnan vid flera tillfällen då hon var naken. När relationen tog slut skickade han nakenbilderna till såväl kvinnan som hennes dotter och deras vänner och anhöriga.
Mannen smygfotograferade kvinnan vid flera tillfällen då hon var naken. När relationen tog slut skickade han nakenbilderna till såväl kvinnan som hennes dotter och deras vänner och anhöriga. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I hemlighet fotograferade en Lidköpingsbo i 35-årsåldern kvinnan han hade en relation med när hon var naken.

Efter att deras relation tog slut skickade han sedan bilderna till såväl ex-flickvännen som hennes dotter, men även anhöriga och vänner.

Tingsrätten menar att beteendet är hänsynslöst och dömer nu mannen för bland annat kränkande fotografering och ofredande.

De första bilderna togs, enligt domen, i början av juni 2022 under en tid när mannen och kvinnan hade en relation. Under sommaren fotograferades kvinnan vid flera tillfällen i hemlighet när han var lättklädd eller helt naken. Samma sommar avslutades relationen.

Man skickade nakenbilder av exet till hennes dotter: ”Ägnad att skada tryggheten”

I september 2022 fick dottern bilder av sin mamma skickade till sig. Den 26 november skickade mannen i 35-årsåldern ytterligare smygtagna nakenbilder på kvinnan till dottern och minst tre andra närstående till familjen. Kvinnan fick en utskriven nakenbild på sig själv via posten i början av december.

Brottet stärkt

Att bilderna på kvinnan som åtalet berör tagits i hemlighet eller utan hennes medgivande anser tingsrätten vara stärkt. Dels genom kvinnans egna uppgifter men också av bilderna. På vissa framgår det att kvinnan sover, på andra ses hon hålla upp sin hand för att visa att hon inte vill bli fotograferad. Hon har i en konversation med mannen i november 2022 också uttryckt att han tagit bilder på henne utan hennes medgivande. Mannen har då skrivit tillbaka att ”hon ju kan gå till polisen”.

Mannen nekar till anklagelserna och uppger att han tagit bilderna och för att dokumentera och sedan kunna bevisa att de båda hade en relation i en tid som kantats av vad han beskriver som falska anklagelser som han velat rentvå sig.

Tingsrättens däremot menar att mannen velat hänga ut kvinnan: ”i första hand för att skada henne och förmedla en nedsättande uppfattning om hennes person på ett chockerande sätt” står det i domen.

Dom och skadestånd

Han döms nu, mot sitt nekande, för kränkande fotografering och tre fall av ofredande. Utöver det döms han även för egenmäktigt förfarande då han enligt tingsrätten olovligen spärrat ex-flickvännens mobiltelefon.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 11 700 kronor.

Han ska även betala skadestånd till sin ex-flickvän på 20 000 kronor för kränkande fotografering och ofredande. Dotterns skadestånd landar på 10 000 kronor för två fall av ofredande. De tre andra som också fick bilder skickade till sig får ett skadestånd på 7000 kronor vardera.

Det totala skadeståndet landar på 51 000 kronor.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDagsböterEgenmäktigt förfarandeLidköpingOfredandeVillkorlig dom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.