Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen kan ta över sträcka av gamla E20: ”Gång- och cykelväg är efterfrågad”

Publicerad:
Götene kommun för en dialog med Trafikverket kring gamla E20 förbi Götene.
Götene kommun för en dialog med Trafikverket kring gamla E20 förbi Götene. Foto: Jens Fritzson

Götene kommun för diskussioner med Trafikverket om att ta över gamla E20-vägen förbi Götene. Det kan öppna möjligheten för en gång- och cykelväg till Lundängens industriområde.

Faktum är att Trafikverket i flera år har uppmanat Götene kommun att överta vägsträckan och göra om den till en kommunal gata.

Det handlar om en sträcka på cirka 1,5 kilometer mellan rondellen i Lundängsområdet och Vättlösa-korset, i närheten av Kinnekulle energis lokaler.

– Det skulle i så fall innebära att vi får rådighet och kan bestämma vägbredd, maxhastighet och skapa en gång- och cykelväg. Så länge Trafikverket är väghållare är det ingenting vi kan styra över, säger Henrik Karlsson, samhällsplanerare.

Frågan har aktualiserats i och med etableringen av Sempers distributionscenter och att mer satsningar är på gång i Lundängsområdet.

– Som det är i dag så är det svårt att gå och cykla dit på ett säkert sätt. Vi har fått till oss att en gång- och cykelväg är efterfrågad, säger Henrik Karlsson.

Området i Götene ska växa – då startar projektet: ”Tämligen stort intresse”

Det finns ett annat skäl till att ett övertagande är extra intressant. I Götene kommuns översiktsplan benämns ett stort område mellan nya och gamla E20 som ett ”utredningsområde” för exempelvis bostäder eller verksamhetsmark.

– På sikt tror vi att Götene växer åt det hållet och då är det fördelaktigt om den här delen av gamla E20 görs om till en kommunal gata.

Etableringen av Sempers distributionscenter har gjort att frågan aktualiserats.
Etableringen av Sempers distributionscenter har gjort att frågan aktualiserats. Foto: Sören Turesson

Så, varför tar ni inte över vägen?

– Vi för en dialog och diskuterar olika alternativ med Trafikverket, men det här är en process som inte görs på några veckor. Många kommuner står på kö och ställer liknande frågor till Trafikverket. Sedan är det en kostnadsfråga, det handlar om stora driftspengar som inte är avsatta i budgeten.

Hur vanligt är det att Trafikverket väljer att släppa vägar till en kommun?

– Det händer. När de bygger nya vägar så står de med många gamla som de gärna ser att någon annan tar över.

Trafiken på den nya E20-vägen förbi Götene släpptes på sommaren 2009.

Artikeltaggar

Gång- och cykelvägGöteneGötene kommun (org)TrafikTrafikverket

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.