Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet som svider för Villas skyttekung: ”Dagens ungdom behöver det”

Publicerad:
Christoffer Edlund är på väg att göra ännu ett mål för Villa. Några mål i VM i vår blir det däremot inte.
Christoffer Edlund är på väg att göra ännu ett mål för Villa. Några mål i VM i vår blir det däremot inte. Foto: Sören Turesson

Under matchen mot Broberg pangade Christoffer Edlund in fyra av Villas sex mål.

Efter densamma fick skyttekungen svara på frågor om VM.

Eller om icke-VM, rättare sagt.

– Jag drivs något fruktansvärt av att tävla och spela med och mot de bästa, säger Christoffer Edlund.

I veckan kom beskedet att det, på grund av att det saknas en arrangör, inte blir något bandy-VM till våren. Det norska förbundet var först ut med nyheten och några dagar senare bekräftade den svenska motsvarigheten samma besked.

Christoffer Edlund, ni vet Villas, Sveriges och hela världens skyttekung, tog emot nyheten med, ja, viss sorg.

– Jag tycker att det är skittråkigt. Det verkar inte vara så genomtänkt allting utan mer ett beslut som bara tas. Det är väldigt synd, för det visar väl bandyns svaghet, säger Christoffer Edlund.

Fyra VM-guld

Den 36-årige bandyveteranen har som bekant sina meriter. I VM-sammanhang har han samlat ihop fyra guld och det är också på internationell mark, i internationella matcher, som Edlund har några av sina bästa minnen.

– Jag har varit med och spelat diverse häftiga matcher utanför elitserien och det är ju det häftigaste man kan vara med om. Landslaget är en sådan ära att få representera och det behöver dagens ungdom få sträva emot. Ja, det behöver även de som är bäst just nu sträva emot, säger skyttekungen.

”Svider i mig”

Den som följer sin bandy har koll på att en annan av de stora turneringarna, World Cup, inte har spelats de senaste åren. Anledningen till det är förstås det krig, med Ryssland i spetsen, som fortfarande pågår.

Blir det svårare att motivera sig i stort? Det är ju chanser till titlar som försvinner?

– Säg så här, jag hade verkligen sett fram emot att spela VM, men jag tycker mest synd om de som är mitt i det. Det finns så många fina bandyspelare, både i vårt lag och ute i Bandysverige i stort, som är mitt inne i sina karriärer och som inte får uppleva de här grejerna. Det svider i mig, säger Christoffer Edlund och fortsätter:

– Vi måste kunna fortsätta spela de stora turneringarna, även om det ser ut som det gör i världen. Så som förra årets VM spelades så var det kanon.

Christoffer Edlund.
Christoffer Edlund. Foto: Sören Turesson

Med VM borta ur spel får Christoffer Edlund istället rikta allt sitt fokus mot klubblaget. Där blev han på fredagskvällen, återigen, fyramålsskytt för sitt Villa.

Edlund gjorde 1-0, 2-0, 3-0 och 4-2. Vackrast var det första målet, där han åkte ut i vänstervinkel och dammade in bollen i det bortre krysset.

Är det ditt favoritläge?

– Jag känner jag mig trygg där. Så har det varit hela karriären.

Och ju sämre vinkel desto bättre?

– Ja, jag vet inte varför. Det bara känns bra att komma ner där i vinkeln och så ska det smälla i bortre.

Det fick Broberg, likt så många andra motståndare tidigare gjort, erfara i Villas 6-2-seger.

Motståndarens dom – han är tuffast att möta i Villa: ”Är ett monster”Efter skiftet – så ser Villamålvakten på duellen med Thimfors: ”Jag vill alltid stå”
Edlund och gänget på väg att äntra isen.
Edlund och gänget på väg att äntra isen. Foto: Sören Turesson
Edlund jublar efter ännu ett mål.
Edlund jublar efter ännu ett mål. Foto: Sören Turesson
Fakta

Bandy

– Elitserien –

Villa-Broberg

6-2 (3-1)

1-0 Christoffer Edlund (11), 2-0 Christoffer Edlund, hörna (13), 3-0 självmål (26), 3-1 Anders Erikanders (43), 3-2 Jaakko Hyvönen, hörna (47), 4-2 Christoffer Edlund (54), 5-2 Johan Löfstedt (67), 6-2 Johan Löfstedt (90+1).

Hörnor: 12-8 (4-4).

Domare: Mikael Hillerius.

Publik: 2 065.

Villa (5-2-3): Anton Johansson - Felix Pherson, Martin Andreasson, Martin Hammarberg, Ludvig Johansson, Erik Säfström - Martin Karlsson, Petter Björling - Johan Löfstedt, Christoffer Edlund, Tim Persson.

Avbytare: Tobias Augustsson, Gustav Friman, Gustaf Nilsson, Jesper Thimfors (mv).

Artikeltaggar

BandyChristoffer Edlund

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.