Det finns inte många stora privata arbetsgivare i Lidköping. Fazer är en av de största – Fazers Bageri och Fazer Kvarn sysselsätter tillsammans 250 personer.
– Många av våra anställda har jobbat här väldigt länge. Vi har mycket låg personalomsättning, säger Dario Dzananovic, platschef på Fazers bageri i Lidköping.
Det nybakade brödet har kylts, förpackats i påsar och dimper ned framför Richard Lövstrand, som vant samlar ihop påsarna och lägger dem i lådor.
Richard har jobbat på Fazer bageri i Lidköping sedan 1995. Han minns till och med datumet när han började:
– Jag har varit här sedan den 11 december 1995, så det är snart på dagen 28 år. Jag började i bageriet, gick över till packen, och har även varit en del med säljbilarna, säger Richard och fortsätter:
– Visst trivs jag, annars hade jag ju inte blivit kvar i så många år. Visst är det en del löpande band, men jag har bra arbetskamrater, det är bra folk.
Låg personalomsättning
I dag jobbar 166 personer på Fazers bageri i Lidköping. Personalstyrkan har legat ganska konstant de senaste åren, och många av de anställda har jobbat i företaget i många år, berättar platschefen Dario Dzananovic, och fortsätter:
– Vi lägger väldigt stort fokus på arbetsmiljö och säkerhet inom Fazer. Personalen är ju det viktigaste vi har och vi lyssnar mycket på medarbetarna och försöker utveckla arbetsmiljön kontinuerligt. Så har vi också en mycket låg personalomsättning.
Men om ni har många som jobbat här väldigt länge – betyder det att det väntar en puckel av pensionsavgångar framåt?
– Nej, riktigt så ser det inte ut. Någon som jobbat här i 20 år kanske började när han eller hon var 20, och då är man ju fortfarande inte särskilt gammal. Vi är också duktiga på att rekrytera kontinuerligt, vi jobbar verkligen för att attrahera och behålla våra medarbetare, säger Dzananovic.
Till Lidköping 1982
Fazer har bakat bröd sedan 1891. I Sverige har Fazer Bageri funnits sedan 1982, bageriet i Lidköping var det första som det finska företaget köpte. På 70- och 80-talet, efter att många finnar arbetsinvandrat till Sverige, fanns det en stor efterfrågan på det finska surdegsbrödet, och det gjorde att Fazer började se sig om en plats i Sverige där man kunde baka sitt finska rågbröd.
Och den platsen blev Lidköping.
– Äldre anställda har berättat att en affärsman här i Lidköping hade en dröm att bygga ett bageri och en kvarn. Men när han väl hade byggt färdigt så kom han fram till att det inte var det han ville göra, utan han började sälja glass istället. Så då köpte Fazer bageriet, berättar Dario Dzananovic.
Kvarnen såldes i samma veva till ett brödrapar som startade Frebaco, men sedan några år tillbaka äger Fazer också kvarnen i Lidköping. Nu samarbetar företagen, 90 procent av mjölet som används i bageriet på Kartåsen kommer från grannbyggnaden.
– Mjölet blir blåst via ett rör mellan byggnaderna, direkt in till oss, berättar Dario.
Ökad efterfrågan
För Fazer Kvarns del är det ungefär hälften av mjölproduktionen som går till bagerierna i Lidköping, Umeå och Eskilstuna. Företaget har i dag 85 anställda, men behöver rekrytera ytterligare ett par personer framåt.
– Kvarnens verksamhet fortsätter att expandera. Efter satsningen 2021 då vi fördubblade havrekapaciteten har vi fortsatt se en ökad efterfrågan. Vi ser väldigt positivt på framtiden med ytterligare tillväxt både i Sverige, Norden och exportmarknader som Europa och Asien, säger Andreas Lundgren, platschef på Fazer Kvarn i Lidköping.
Nu investerar Fazer Kvarn tiotals miljoner kronor på en ny säcklinje för industripackning. Den nya linjen ska stå klar i början av 2025.
– Visst har vi haft utmaningar de senaste åren, framför allt med inflationen och prisökningar, men med kostnadseffektiviseringar, tätt samarbete med leverantörerna och en tydlig dialog med våra kunder så står vi ändå starka. Efterfrågan har snarast ökat, säger Andreas Lundgren.
Också Fazer kvarn har en mycket låg personalomsättning.
– Vi jobbar konstant med hur vi ska behålla vår personal. Det är lite kul, vi har personer på företaget som har jobbat här i 40 år, säger Lundgren.
Produktutveckling
Men tillbaka till bageriet vägg i vägg med kvarnen: Numera är det enbart portionsbröd som bakas på fem produktionslinjer i Lidköping. Tidigare bakades även limpor här, men denna produktion har utgått ur sortimentet. De största artiklarna idag är Frökusar, Rågform och Fruktkusar. Bara av dessa tre sorter produceras årligen 10 miljoner bröd vid bageriet i Lidköping.
Det senaste tillskottet i bageriet är Skogaholmsrutan, alltså den klassiska Skogaholmslimpan men bakat som portionsbröd.
– Den började vi tillverka vecka 36 i år, säger Jörgen Sköld, supply director för Fazers bagerier.
Produktutveckling sker hela tiden. I byggnaden finns ett litet testkök, där man kan provbaka nya recept. Det kan alla i huset göra, många av idéerna kommer från personalen.
– Vi har ju också vår egen surdeg som vi är mycket stolta över, och som vi håller levande lokalt. Den här har funnits oavbrutet i 41 år, berättar Dario Dzananovic.
Hur tänker ni framåt då? Påverkas bageriet av lågkonjunkturen?
– Egentligen inte så mycket, vi är ganska stabila. Bröd är ju en basvara mer än lyxkonsumtion, äta måste man ju, och bröd ger mycket mat för pengarna, säger Jörgen Sköld.