Hoppa till huvudinnehållet

LaGaylia Frazier åker på turné med tribute till Tina Turner: ”En ära”

Publicerad:
LaGalya Frazer kommer till Vara i april med Tina – The Show. ”Det är en ära att få tolka henne”, säger hon.
LaGalya Frazer kommer till Vara i april med Tina – The Show. ”Det är en ära att få tolka henne”, säger hon. Foto: Pressbild

I vår ger sig LaGaylia Frazier ut på turné med Tina – The Show och kommer till Vara 6 april. Hon har sedan 25-årsåldern fått höra att hon påminner om en ung Tina Turner.

– Så det var ingen överraskning när jag fick frågan, säger hon.

Tina Turner gick bort i maj, 83 år gammal. Hon har haft stort genomslag världen över, bland annat med hits som What’s Love Got to do whith it, Private Dancer och The Best.

Det finns flera paralleller mellan Tina Turner och LaGaylia Frazier. Bland annat flyttade båda till Europa och fann sig väl tillrätta. De har liknande energi och utstrålning på scen, och en del livserfarenheter gemensamma, vilket LaGaylia kommer berätta om i showen.

– Det är svårt att se sig själv utifrån, men referensen till Tina har hängt med även sedan jag flyttade till Sverige. Vi har liknande arbetsmoral också, hon ville bara ha möjlighet att jobba, säger LaGaylia.

Forskar om Tina

Lagaylia håller just nu på att göra research om stjärnans liv inför turnén och dyker bland annat ner i tidiga intervjuer där hon tycker att Tina visar sitt riktiga jag. En stark och lite kaxig kvinna som har gått igenom tuffa perioder, bland annat under åren med den våldsamme maken Ike Turner.

– Hon visste hur bra hon var. Jag har inte riktigt det, jag är mer osäker – som de flesta artister. Men hon visste hela tiden hur bra och hur annorlunda hon var, säger LaGaylia.

Hon fick faktiskt träffa Tina Turner ett kort ögonblick under en av hennes konserter i Miami. LaGaylia och hennes kompis stod back stage när Tina gick förbi och vände sig mot dem.

– Hon log, sa glatt hej och vinkade. Och vi var så star struck så vi fick inte fram något vettigt, men vi kommer aldrig glömma det, säger LaGaylia.

Hon var även på plats under den sista konserten som Tina hade i Stockholm.

– Man kan se en persons karaktär när de uppträder och man såg att Tina var lycklig, beslutsam och stark. Hon hade humor, men mer än det såg jag att hon var lycklig.

Svåra låtval

LaGaylia ser mycket fram emot att tolka Tina Turner och försöker få en bra mix i valet av låtar. De som låg etta på listorna i länder som Tyskland, Österrike, USA och Australien gick det inte så bra för i Sverige.

– Det är en annorlunda marknad här. Så vi måste försöka få rätt balans. De som jag kommer ihåg och vill göra kanske folk inte känner igen. Sen ska vi göra några gamla Ike & Tina Turner också, för var hade hon varit utan dem?

”Jag bryr mig inte om var du kommer ifrån, jag vill bara få dig att känna något”
LaGaylia Frazer

Med sig på turnén har LaGaylia Frazier två dansare och ett femmannaband under ledning av kapellmästare Magnus Höglund. Biljetter har släppts till de första fem konserterna med premiär i Stockholm 3 april. Därefter följer Jönköping, Göteborg, Vara och Uppsala.

Hur känns det att komma till lilla Vara?

– Jag åker gärna till Vara. Jag älskar att känna hur olika publiken är. Det är en publik i Jönköping, en annan i Sundsvall, så det här är en del av det jag älskar att göra.

LaGalia Frazier tycker att det känns bra att träffa olika människor, eftersom det är hennes jobb att förmedla glädje till folk, och kanske även få dem att fälla en tår.

– Jag bryr mig inte om var du kommer ifrån, jag vill bara få dig att känna något! Speciellt i dessa tider. Alla vill bedöva sig, för det är verkligen mycket nu, men det är precis motsatsen till vad som behövs. Vi behöver känna och vara kärleksfulla mot varandra.

Tina Turner blev 83 år. Hon avled i sitt hem i Schweiz den 24 maj i år.
Tina Turner blev 83 år. Hon avled i sitt hem i Schweiz den 24 maj i år. Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Artikeltaggar

ArtisterKonserterLaGaylia FrazierNöje/KulturShowerTina TurnerVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.