Hoppa till huvudinnehållet

Julkransar ska främja rättvisa och bryta skadliga traditioner

Publicerad:
I församlingshemmet i Nossebro var det i torsdags dags för årets julpysselkväll. Där de som ville fick vara med och tillverka julkransar som ska säljas till förmån för att främja rättvisa och bryta skadliga traditioner.
I församlingshemmet i Nossebro var det i torsdags dags för årets julpysselkväll. Där de som ville fick vara med och tillverka julkransar som ska säljas till förmån för att främja rättvisa och bryta skadliga traditioner. Foto: Marie Andersson

Julpysselkväll och kransbindning.

I församlingshemmet i Nossebro var det i torsdags dags för årets julpysselkväll. Där de som ville fick vara med och tillverka julkransar som ska säljas till förmån för att främja rättvisa och bryta skadliga traditioner.

– När jag jobbar på första advent brukar jag dra parallellen till Lucia och hennes kamp för sina rättigheter, säger Veronica Lindstöm, diakon i Essunga pastorat.

Syftet med årets julkampanj ”Bryt en tradition” är att främja rättvisa och bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap och andra socialt accepterade övergrepp, vilket är ett vanligt förekommande i många av världens länder.

ACT, Action by Churches Together, arbetar tillsammans med andra kyrkor och organisationer världen över för att motverka förtryckande strukturer som ligger till grund för våld och övergrepp.

Julkransarna ska säljas på novembermarknaden och även under grantändningskvällen.
Julkransarna ska säljas på novembermarknaden och även under grantändningskvällen. Foto: Marie Andersson

Under julpysselkvällen tillverkades kransar som ska säljas på novembermarknaden och även under grantändningskvällen. Insamlingen hjälper till för att ge förutsättningar för fler människor att kunna leva ett bättre och mer rättvist liv.

– Om det finns kransar kvar efter det så kanske vi kan ha dem till försäljning vid Crossroads, säger Veronica Lindstöm.

– Resurserna har minskat, inte bara till kyrkan, utan överhuvudtaget till internationella organisationer, då gäller det att vi jobbar ännu mer inom kyrkan, säger Gun Nilsson.

”Kul att prova något nytt”

Ungefär 50 personer kom till församlingshemmet och julpysslade tillsammans under julpysselkvällen.

– Det är roligt att göra något för någon annan, och så kan vi få in lite pengar till ACT, säger Katarina Johansson och Gunnel Johansson fortsätter:

– Jag fick en förfrågan om jag ville hjälpa till, fast det var svårare än jag trodde. Jag har inte gjort kransar förr men det är alltid kul att prova något nytt.

Gun Nilsson och Gunnel Johansson tillverkade kransar under julpysselkvällen. ”Resurserna har minskat, inte bara till kyrkan, utan överhuvudtaget till internationella organisationer, då gäller det att vi jobbar ännu mer inom kyrkan”, säger Gun Nilsson.
Gun Nilsson och Gunnel Johansson tillverkade kransar under julpysselkvällen. ”Resurserna har minskat, inte bara till kyrkan, utan överhuvudtaget till internationella organisationer, då gäller det att vi jobbar ännu mer inom kyrkan”, säger Gun Nilsson. Foto: Marie Andersson

Stina Bengtsson ”Stina på Holmen” fanns på plats och visade hur nålfiltning och tovning går till och hur man kan göra små, fina ullprydnader och figurer av exempel pepparkaksformar.

Svenska kykans internationella arbete, vars julkampanj börjar den första advent och håller på fram till trettonhelgen.

Marie Andersson

Artikeltaggar

ACTAdventBrott, lag och rättEssungaHolmen ABLuciaNossebroTraditioner

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.