Hoppa till huvudinnehållet

Efter nobben – ungdomar i Götene kan få resa fritt i sommar: ”Jättebra upplägg”

Publicerad:
Med Västtrafiks fritidskort kan ungdomar i åldrarna 13-18 resa med både med buss och tåg kostnadsfritt.
Med Västtrafiks fritidskort kan ungdomar i åldrarna 13-18 resa med både med buss och tåg kostnadsfritt. Foto: Charlotte Ferneman

I sommar kan tonåringar i Götene kommun få möjligheten att resa fritt i kollektivtrafiken. Partierna i Götenealliansen ställer sig positiva till ett nytt förslag som lagts fram.

En motion om att införa sommarlovskort redan till i år var uppe på den politiska agendan i våras, men den röstades ner med minsta möjliga marginal i kommunfullmäktige.

– Vi i Götenealliansen har hela tiden varit positiva till idén, men vi tycker inte att vi ska skicka ut kort till alla elever. Alla kommer inte att använda dem och det ser vi som slöseri med skattepengar, menar kommunalrådet Johan Månsson (GF).

Sommarlovskort nobbas – SD-ledamot gick emot partiet: ”Blev chockade”

Frågan har dock inte hamnat i malpåse, utan utretts vidare under året.

Sektor samhällsbyggnad har nu tagit fram ett förslag på modell med kostnadsberäkningar för att kunna dela ut Västtrafiks fritidskort som gäller under perioden 1 juni-31 augusti 2024.

Cirka en halv miljon

Kostnaden per fritidskort är 675 kronor och en sådan satsning skulle kosta kommunen cirka 500 000 kronor – om alla berörda elever, från årskurs 7 upp till årskurs på 2 gymnasiet, ansöker om fritidskortet.

– Det här är en lösning som är billigare än den som föreslogs i motionen. Sannolikt kommer det kanske vara hälften av eleverna som ansöker om fritidskortet och då är vi nere på 250 000 kronor. Vi tycker att upplägget är jättebra och att det är en bra satsning på våra unga, säger Johan Månsson.

Ansökan via e-tjänst

Götenealliansen vill att pengarna ska tas från kommunstyrelsens budget.

– Pengar på den nivån kan vi hantera genom omprioritering av vår befintliga budgetram, säger Månsson.

Ett beslut om ett eventuellt införande av fritidskort ska fattas vid kommunstyrelsens sammanträde den 30 november. Vid ett ja kommer Götene kommun att lansera en e-tjänst där de som önskar fritidskort får ansöka om det via bank-id.

Artikeltaggar

GöteneGötenealliansenJohan MånssonKollektivtrafikPolitikVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.