Hoppa till huvudinnehållet

Scouterna säger nej till nytt förslag – nu löser kommunen in stugan: ”För komplicerat”

Publicerad:
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Nossebro Scoutförening NSF har tackat nej till Essunga kommuns förslag, och nu tyder allt på att kommunen tvångsinlöser scoutstugan och deras mark i Nossebro. ”För oss är det alldeles för komplicerat”, säger Marianne Johansson, ordförande i scoutkåren.
Nossebro Scoutförening NSF har tackat nej till Essunga kommuns förslag, och nu tyder allt på att kommunen tvångsinlöser scoutstugan och deras mark i Nossebro. ”För oss är det alldeles för komplicerat”, säger Marianne Johansson, ordförande i scoutkåren. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Essunga kommun har erbjudit Nossebro scoutkår att ta över Essunga IS anläggning på Ekvallen.

Scoutkåren har dock valt att säga nej till erbjudandet och nu tyder allt på att kommunen tvångsinlöser scoutstugan i Nossebro.

– För oss är det alldeles för komplicerat, säger Marianne Johansson, ordförande i scoutkåren.

Framtiden för Nossebro scoutkårs stuga har blivit en följetong i Nossebro. Kommunen vill åt marken för att kunna utveckla de förskolor som i dag finns runt scouternas hus och tomt.

NLT har tidigare berättat att scouterna har vissa krav för att gå med på en eventuell flytt. Bland annat vill föreningen ha en tomt på minst 3 000 kvadratmeter som ska ligga insynsskyddad och helst inte med några bostadshus som närmsta grannar. Föreningen vill också att de själva ska äga både tomt och byggnad.

Läs också

Kommunen har å sin sida presenterat fyra alternativ för en lösning:

• att erbjuda föreningen en annan lämplig tomt till liknande marknadsvärde,

• att erbjuda ett hyresavtal på Lionsgården

• att scouterna får dela lokal med den kommunala förskolan

• om inget av alternativen passar ansöker kommunen om tvångsinlösen.

Under processen har det dykt upp ett femte alternativ. Essunga IS som håller till på Ekvallen ska lägga ned sin verksamhet och vill sälja klubbhuset. Kommunens förslag är då att Nossebro scoutkår tar över Ekvallen.

– Tittar man på scouternas önskelista skulle Ekvallen uppfylla de flesta av deras önskemål. Det är en jättefin anläggning som Essunga IS har skött jättebra, säger kommunalrådet Daniel Andersson (M).

Essunga IS som håller till på Ekvallen ska lägga ned sin verksamhet och vill sälja klubbhuset. Kommunens förslag är då att Nossebro scoutkår tar över Ekvallen.
Essunga IS som håller till på Ekvallen ska lägga ned sin verksamhet och vill sälja klubbhuset. Kommunens förslag är då att Nossebro scoutkår tar över Ekvallen. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Alternativet skulle innebära att scouterna får ett större hus än de har idag, får större förråd och en tomt på 22 000 kvadratmeter.

– Det finns en skog bakom huset, de har en asfalterad och belyst gång- och cykelväg hela vägen från Nossebro, vilket gör det väldigt trafiksäkert för barnen att ta sig dit, den är dessutom snöröjd på vintern, säger han och fortsätter:

– De får äga hela Ekvallen och det hade även varit kostnadsneutralt för scouterna. Det hade liksom inte kostat dem några pengar, utan vi hade löst det.

Daniel Andersson (M) och Peter Andreasson (S), oppositionsråd, menar att scouterna får långsiktiga förutsättningar att bedriva sin verksamhet och har heller inga grannar, då Ekvallen inte är med i något utvecklingsområde.

”Alldeles för komplicerat”

Marianne Johansson, ordförande i Nossebro Scoutförening NSF, förklarar att föreningen valt att säga nej till förslaget. Bland annat menar hon att föreningen kommer för långt från sitt upptagningsområde och att det finns en överhängande risk att de tappar medlemmar.

–Vi var och tittade på Ekvallen, men för oss är det alldeles för komplicerat, säger Marianne Johansson när NLT träffar henne vid scoutstugan.

Sedan 60-talet föreningen haft sin verksamhet i det nuvarande huset.
Sedan 60-talet föreningen haft sin verksamhet i det nuvarande huset. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Hon fortsätter:

– Och vad ska vi med två fotbollsplaner och tio duschar till? Det är inte aktuellt och det är vi i föreningen helt eniga om. Det passar inte vår verksamhet helt enkelt. Det kommer kosta mer pengar att driva det.

Men om man inte hittar en lösning kommer kommunen tvångsinlösa er, hur ser du på det?

– Ja, slänger de ut oss så slänger de ut oss. Då har vi i alla fall kämpat rejält. Vi har tänkt på detta fram och tillbaka och de alternativ som kommunen har kommit med har vi sagt från början att de inte är aktuella. Då får det bli som det blir.

”Vi har tänkt på detta fram och tillbaka och de alternativ som kommunen har kommit med har vi sagt från början att de inte är aktuella. Då får det bli som det blir”, säger Marianne Johansson.
”Vi har tänkt på detta fram och tillbaka och de alternativ som kommunen har kommit med har vi sagt från början att de inte är aktuella. Då får det bli som det blir”, säger Marianne Johansson. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Hur känns det nu då?

– Det känns väldigt bra att vi har tagit det här beslutet. Det var inga alternativ som passade oss och det har vi sagt sedan länge. Vi har väldigt många bakom oss, princip hela samhället, så det blir nog inte så himla enkelt för kommunen heller.

Var det ett svårt beslut att göra så som ni har gjort?

– Svårt och svårt. Vi vill ju vara kvar här, det är ju vår punkt nummer ett och det är den fortfarande,även om kommunen kör över oss. Vi är ense om detta men barnen är helt förstörda. De tycker ju att det här är deras andra hem, det är ju de som kommer i kläm i allt det här.

Hur ser ni på framtiden?

– Man får ta en sak i taget, föreningen fyller 90 nästa år så det håller vi på att planera nu. Det finns säkert andra ställen där vi kan vara, vi kan vara i skogen.

”Väldigt tråkigt”

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att de landar i det här svaret, för deras svar mynnar ju ut i att det blir inlösen, säger Daniel Andersson och fortsätter:

– Vi från kommunens sida delar inte bilden att det skulle bli en massflykt av medlemmar på grund av den geografiska placeringen, drygt två kilometer ifrån den nuvarande platsen. Det finns andra föreningar som har bytt placering och inte haft någon förändring.

Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun tycker att det är tråkigt att föreningen tackade nej till erbjudandet om Ekvallen. ”Deras svar mynnar ju ut i att det blir inlösen”, säger han.
Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun tycker att det är tråkigt att föreningen tackade nej till erbjudandet om Ekvallen. ”Deras svar mynnar ju ut i att det blir inlösen”, säger han. Foto: Cecilia Isberg

Scouterna vill att kommunen bekostar ett nytt hus i närheten av där de befinner sig idag, varför kan man inte gå dem till mötes på det sättet?

– Det kommer inte att ske. Det har aldrig varit något alternativ. Ska vi bygga ett föreningshus ska det vara ett föreningshus för alla och det vill de ju inte, och de vill inte ha några grannar.

Men är det verkligen nödvändigt att köpa ut scouternas mark?

– Det handlar om att vi ska bedriva en kommunal kärnverksamhet av hög kvalitet och följa lagstiftningen. Det är det som är syftet, säger Daniel Andersson och Peter Andreasson fortsätter:

– Vi kan inte utveckla skolan mer om vi inte kommer åt den marken, för vi har redan gjort sådana avsteg, det går inte mer. Hade inte scoutstugan legat där hade det inte funnits två förskolor idag, kommunen har ju tvingats göra fördyringar för samhället för att bygga två förskolor så nära varandra.

Vad händer nu?

– Vi bjuder in scouterna till ett möte och då går vi igenom konsekvenserna så att det verkligen är tydligt vad alternativet blir av det här. Vi vill verkligen inte bara lösa in det, för vi tycker att de bedriver en jättefin verksamhet och det har vi sagt hela tiden.

Foto: Victoria Svärd Karlsson

Artikeltaggar

BeslutDaniel AnderssonDjur och naturEkvallenEssungaFörskolorGång- och cykelvägNossebroPeter AndreassonSkogSocialdemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.