Hoppa till huvudinnehållet

Rekordhögt yrkande i hyresförhandlingarna: ”Beklaglig situation”

Publicerad:
Vara bostäders vd Håkan Lindell beklagar att behöva yrka på höga hyreshöjningar, men ser efter årets nedskärningar ingen annan möjlighet.
Vara bostäders vd Håkan Lindell beklagar att behöva yrka på höga hyreshöjningar, men ser efter årets nedskärningar ingen annan möjlighet. Foto: Åsa Mwansa

Årets hyresförhandlingar är i gång och Vara bostäder yrkar på 8,9 procents höjning. Bolaget sticker därmed ut jämfört med grannkommunerna.

– En av förklaringarna är att energikostnaderna lokalt i Vara kommun har ökat mest i hela Västra Götaland, säger vd Håkan Lindell.

Ett första möte med Hyresgästföreningen är genomfört och det visar att parterna står långt ifrån varandra. Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Skött menar att många kämpar med att få hushållsbudgeten att gå ihop.

– Att Varabostäder i ett sådant läge vill lägga hela notan på sina hyresgäster är helt enkelt inte rimligt, säger han i ett pressmeddelande.

Han menar att han inte kommer acceptera på några hyreshöjningar utöver det som är absolut nödvändigt.

Det finns en modell som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna tillsammans har tagit fram för att räkna ut nivån på hyror och enligt den kalkylen skulle hyreshöjningen för Vara bostäder hamna på 11,9 procent, vilket Vara bostäders vd Håkan Lindell förstår är jättehögt.

– Så jag tycker ju att jag har gjort ett övervägande och har redan dragit ner det till en nivå som vi kan börja diskutera, säger han.

Minskad personalstyrka

Årets hyror höjdes med 4,5 procent, två procent lägre än bolaget yrkade på från början. Det innebar runt två miljoner kronor extra, medan kostnaderna har ökat med över tio miljoner. Det har förstås fått konsekvenser. Pensionsavgångar har inte ersatts, personalstyrkan har minskats kraftigt och Håkan har valt att lägga ut tjänster på entreprenad.

– Vi har varit väldigt återhållsamma, jag tror inte att det har gjorts så lite underhåll på fastigheterna någonsin. När hyresgästerna hör av sig så är det klart att vi hjälper till och fixar allt vi kan. När det gäller yttre skador så försöker vi samtidigt göra saker som ger lite effekt, som att montera solceller när vi ändå byter tak, säger Håkan.

Bolaget har just avslutat den årliga hyresgästundersökningen och där ser Håkan att bemötande och service fortfarande skattas högt. Däremot är man mindre nöjd med till exempel nivån på utemiljöer, skötsel och trappstädning.

– Det är ju tyvärr en effekt av det hela. Det finns inte ekonomi att hålla den nivån som både vi och hyresgästerna vill, vi måste hushålla med pengarna.

”Beklagligt”

Håkan Lindell tycker att det är beklagligt att behöva yrka på så höga hyreshöjningar. Han förstår att det är svårt för alla, men ser inte riktigt hur han ska kunna få det att gå ihop annars.

– Min förhoppning är i alla fall att vi ska bli klara med detta till årsskiftet så att vi slipper hålla på och prata om retroaktiva hyror, det kommer jag kämpa för.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderFastigheterHushållHyresgästföreningenSolcellerVaraVara bostäderVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.