Hoppa till huvudinnehållet

Läcker som ett såll, succén, publiken – här är mina sju elitseriepunkter

Publicerad:
Alexander Karlgrens Sirius har fått en tung start. NLT:s sportchef Niclas Wejshag har listat sju punkter från elitseriens inledning.
Alexander Karlgrens Sirius har fått en tung start. NLT:s sportchef Niclas Wejshag har listat sju punkter från elitseriens inledning. Foto: Thomas Kühnel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Succéstarten!

Läcker som ett såll!

Var är publiken?

Det är några av mina funderingar sex omgångar in på herrarnas elitserie i bandy.

Häng med här på mina sju punkter.

1) Villas start

Tja, Villa snackar själva om att laget har en dipp. Att det inte stämmer fullt ut just nu men Villa är ändå tvåa med sina tio poäng efter fem segrar och en förlust. Målskillnaden 46-17 är klart bäst och ledande Bollnäs är bara en poäng före. Johan Sixtenssons mannar behöver inte direkt vara oroliga.

Har spelat utan Sveriges bäste tvåvägsspelare Joel Broberg i fem av sex matcher och utan fartfantomen Felix Pherson i två matcher. Villa lär inte bli sämre framöver.

2) Läcker som ett såll

Upphaussade Sirius har fått en mardrömsstart med fyra inspelade poäng på sex matcher. Alexander Härndahl och Alexander Karlgrens nya gäng var millimetrar från att nå slutspelet i Svenska cupen. Sedan dess har allt gått fel - framför allt på bortais.

Eller vad sägs 1-11 mot Villa, 4-8 mot Västerås, 0-7 mot Vetlanda och onsdagens 1-6 i Motala? 32 insläppta mål på fyra bortafighter är allt annat än imponerande. Fick dessutom slita för att slå slagpåsen Rättvik med 4-3 hemma.

6-3 mot Broberg var starkt men Uppsalagänget är onekligen i brygga redan i fredagens hemmafight mot fyrpoängaren Hammarby. Förlust där så...

3) Succélaget

Tabellfyran Gripen förstås. Tillsammans med med Bollnäs är Trollhättegänget obesegrat. Magiska vändningen i Vänersborg då 1-5 blev 6-5 var vasst. Men 4-2 hemma mot Edsbyn senast imponerar än mer. Joakim Hedqvists mannar har tre segrar och två kryss och alltså en hängmatch (Frillesås) borta.

Evigt unge Johan Esplund fortsätter att briljera och William Arvidsson vräker plötsligt in mål. Sju fullträffar från ”Willes” klubba är vasst. Finns en go och vilja i Gripen som är härligt att se. Och som jag sagt tidigare - längtar till nästa fredagens (24 nov) derby i Trollhättan.

Johan Esplunds Gripen är elitseriens succélag så här långt.
Johan Esplunds Gripen är elitseriens succélag så här långt. Foto: Thomas Kühnel

4) Förvandlingen

Vad har hänt med Martin Karlsson? Villas kapten är lika bra i spelet som tidigare och har tagit ett ännu större ansvar nu när Joel Broberg varit skadad i fem raka matcher. Men det är inte spelet jag tänker på när vi pratar om ”nya” Martin.

Nä, det är förstås hans målskytte. Han har smällt in sju mål på sex matcher och är plötsligt en skarpskytt av rang. Ett nytt vapen som är guld värt för Villa redan nu och som kommer att glimma ännu mer längre fram. Martins målfacit de fem senaste säsongerna är 14-14-9-10-10. Siffror han kommer att krossa i vinter.

5) Skadekaoset

Joel Broberg, Emil Viklund, Ilja Grachev, Oscar Wikblad och Robin Öhrlund. Där har ni fem sylvassa spelare som blir borta ett bra tag - i Emils fall resten av säsongen. Det är så förbaskat tråkigt med alla dessa skador. Såg själv den hemska skadan på Max Mårtensson, Västerås, när han bröt foten i matchen mot Villa. Usch, jag hoppas elitserien har fyllt skadekvoten nu.

6) Var är publiken?

23 av elitseriens 41 matcher har haft färre än 1 000 åskådare. Alltså - 23 a 41! Det är illavarslande och elitseriesnittet är just nu 1 086 vilket kan jämföras med fjolårets siffra på 1 267.

Villas snitt på 2 780 är en strålande siffra i bandy-Sverige och nästan 1 000 fler än tvåan Bollnäs (1 825). Men Villa måste ha höga siffror med alla sina lag och stora organisation. Målet är ju att vara en bit över 3 000 med slutspelet inkluderat. Men att Hammarby bara drar 973 åskådare mot Villa på Zinkensdamm är anmärkningsvärt.

7) VM-beskedet

På torsdagen kom beskedet att VM inte kommer att spelas 2024 på varken dam- eller herrsidan. Var det rätt? Självklart. Att spela VM utan Ryssland är meningslöst för alla utom för spelarna som så klart vill ha ett VM-guld på sin meritlista.

Men poängen är ju att alla spelare, ledare och framför allt arrangörer måste ju veta mycket tidigare var VM ska spelas om det nu ska spelas. Blir det ett VM 2025 måste det komma ett besked inom några månader var det ska avgöras för att arrangören ska få en chans att göra något bra av mästerskapet.

Artikeltaggar

BandyElitserien i bandyGripenIK Sirius BKVilla Lidköping