Hoppa till huvudinnehållet

Genomfartsgatan i Vara öppnar åter för trafik – då påbörjas nästa etapp

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Essunga plantskola levererade lindarna som kom på plats under tisdagen.
Essunga plantskola levererade lindarna som kom på plats under tisdagen. Foto: Mats Rosqvist

Den första etappen av Torggatan och Storgatan i Vara är nu klar att öppnas för trafik efter ombyggnaden. Nu dröjer det några månader innan gatan åter stängs av för de återstående etapperna.

Arbetet med att bygga om den aktuella sträckan av Storgatan och Torggatan från korsningen mot Sveagatan och förbi Majsans gatukök och Lilla torget påbörjades efter sommaren. Om inga obehagliga överraskningar väntar i slutbesiktningen öppnar sträckan för trafik under torsdagseftermiddagen. Det innebär en marginell försening jämfört med den ursprungliga tidsplanen

– Vi är två dagar försenade, förklarar Erik Lindström, ordförande i tekniska nämnden i Vara.

Storgatan som den nu ser ut mellan Cykelcentralen och Fagerbergs.
Storgatan som den nu ser ut mellan Cykelcentralen och Fagerbergs. Foto: Mats Rosqvist

– Vi tror att vi kommer att hålla budget också, men det är svårt att säga ännu eftersom det här är en del i ett större paket, fortsätter han.

Förutom ny beläggning och stensättningar är den kanske mest iögonfallande förändringen om att en gång och cykelbana anlagts på höger sida för den som kommer från Longhållet.

Som NLT tidigare har rapporterat om blir parkeringsplatserna färre, bland annat har platsen för av- och pålastning utanför Cykelcentralen försvunnit. Däremot har cykelparkeringar i form av svarta metallbågar tillkommit.

I de nya cykelparkeringarna ska man kunna låsa fast sin tvåhjuling.
I de nya cykelparkeringarna ska man kunna låsa fast sin tvåhjuling. Foto: Mats Rosqvist

Essunga plantskola har planterat nya lindar längs gatan, om än något färre än tidigare.

– Det är en sorts hybrid som inte ska behöva hamlas, berättar kommunens projektledare Roger Immerstrand.

Gatan och cykelbanan tar en del av utrymmet utanför Majsans gatukök i anspråk, men i gengäld har en del planteringar och stensättningar vid flaggstången tagits bort och utrymmet har därmed gjorts tillgänglig för gatukökets bord.

Infarten till parkeringarna längs järnvägen har smalnats av något.

Hela gatan har sänkts två decimeter. Under asfalten går nya dagvattenledningar plus ett fördröjningsmagasin som ska räcka till för det regnvatten som hamnar både på gatan och intilliggande fastigheter.

Korsningen vid Drottninggatan kommer att utgöra startpunkt för de återstående etapperna av ombyggnaden. Själva korsningen kommer dock inte behöva stängas av.
Korsningen vid Drottninggatan kommer att utgöra startpunkt för de återstående etapperna av ombyggnaden. Själva korsningen kommer dock inte behöva stängas av. Foto: Mats Rosqvist

Den etapp som nu färdigställts utgör ungefär en fjärdedel av den totala sträckan som ska byggas om av Varas genomfartsgata. Hela Torggatan och Storgatan kommer nu att vara öppen för trafik över julhandeln och en bra bit in på våren.

Upphandlingen av de två återstående etapperna har påbörjats men det kommer att dröja tills mitten av april innan det praktiska arbetet kan påbörjas. Om upphandlingen skulle överklagas kan byggstarten dröja längre än så.

Tanken är att Torggatans korsning med Drottninggatan ska bli startpunkt för båda etapperna och att man ska att arbeta sig bort från korsningen åt båda hållen.

Roger Immerstrand, Erik Lindström och Nils Gustavsson har börjat bli vana vid gatuprojekt vid det här laget..
Roger Immerstrand, Erik Lindström och Nils Gustavsson har börjat bli vana vid gatuprojekt vid det här laget.. Foto: Mats Rosqvist

Eftersom Drottninggatan redan är ombyggd kommer den korsningen hållas öppen under byggtiden. Trottoarerna kommer att vara öppna vilket förhoppningsvis ska underlätta för kunder att ta sig till butiker längs gatan.

Under ett par veckor under byggtiden kommer korsningen med Hotellgatan att vara avstängd. Tanken är att bussar då ska köra på baksidan av Majsans och ut på Torggatan vid Lilla torget.

Ungefär fem månader under nästa år beräknas gatan vara avstängd.

– Det kommer bara smälla till, så är gatan klar i september nästa år, säger Roger Immerstrand.

Artikeltaggar

ButikerFastigheterNäringslivTrafikUpphandlingVaraVara kommunVägarbete

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.