Hoppa till huvudinnehållet

Ett år efter mentala kraschen – så tog sig Villastjärnan tillbaka: ”Kan smyga sig på”

Publicerad:
Johan Löfstedt och Tim Persson efter Villas 4-2-seger borta mot Hammarby.
Johan Löfstedt och Tim Persson efter Villas 4-2-seger borta mot Hammarby. Foto: Kenta Jönsson

För ett år sedan tvingades Villastjärnan Johan Löfstedt, 37, till en timeout från bandyn.

Nu har han rest sig från den mentala kraschen.

– Jag kan fortfarande ha vissa problem med prestationsångest, men inte på samma nivå som det var då, säger han i en öppenhjärtig intervju med NLT.

Villa har precis besegrat Hammarby med 4–2 när Johan Löfstedt kliver mot dörren till omklädningsrummet bakom huvudläktaren på Zinkensdamm. Han ber om att få ta intervjun samtidigt som han sitter på träningscykeln. Att prata känslor, mental ohälsa och prestationsångest inför lagkamraterna är inget problem.

– Absolut. Herregud, kör, svarar han på frågan om det är okej att öppna upp sig om sitt mående.

Det var för exakt ett år sedan, natten efter segern borta mot Vetlanda, som Johan Löfstedt ringde tränaren Johan Sixtensson och förklarade att han inte mådde bra. Prestationsångesten hade då blivit större än glädjen att spela bandy.

Löfstedt smög sig tillbaka, var okej, rent bandymässigt i slutet av elitserien och lyfte i slutspelet.

– Det var egentligen i slutspelet som det började släppa, som jag började känna igen känslan. Det var en kamp hela serien, men i semifinalen och finalen kändes det bra, säger han och tänker på prestationsångesten.

Vad är skillnaden på Johan Löfstedt i dag, jämfört med ett år sedan?

– Det är ganska stor skillnad. Då var det jobbigt, även om det känns som att det var länge sedan. Jag kan fortfarande ha problem med prestationsångest, men inte på den nivån som det var då.

– Nu känner jag att jag är på en bra plats i livet. Det känns bra med laget, och det har det gjort hela hösten.

Hur har du gjort för att få distans till det?

– Det kan fortfarande smyga sig på ibland, men jag försöker vara så neutral som möjligt, i allt jag gör. Går det riktigt bra försöker jag vara neutral och går det sämre är jag neutral i det. Jag jobbar med de grejer jag kan jobba med.

Är det ett dagligt jobb?

– Nej, det skulle jag inte säga att det är, men det finns fortfarande kvar, lite grann. Det kommer aldrig försvinna, eftersom jag är en prestationsmänniska. Jag vill påverka, vill så jäkla mycket, men nu har jag det under kontroll.

Under den första delen av säsongen nådde Löfstedt något som liknade en formtopp. Han är inte alls lika nöjd med prestationerna den senaste tiden.

– Jag är inte hundra procent, känner mig lite sliten i kroppen. Det är så det är. Jag har haft en bra höst, och så kommer det en dipp. Jag känner min kropp ganska väl och just nu är det lite lägre energi.

Den nedåtgående trenden oroar inte.

– Nej. Jag vet att det alltid brukar vara så i november. Jag brukar ha lite mer formtopp kring jul och nyår. Det har alltid varit så, säger 37-åringen innan han kliver in i ett djupare resonemang.

– Som supporter till ett lag vill man alltid att spelarna ska vara på topp, på högst nivå. Men vi spelar två dagar i veckan, tränar de andra, reser och kommer hem sent på nätterna. Man har inte den kraften varje dag, varje träning. Det visar sig ibland och då undrar folk vad man håller på med. Sådan är idrotten.

Villa reste hem direkt efter 4–2-segern mot Hammarby. På fredag kommer Broberg på besök.

Villa rättade till felet – till kaptenens glädje: ”Var på det klara med att det inte håller”Högdramatiska slutminuter för Villa – här är betyg och snackisar från ZinkensdammHammarby skapade nerv – så var Villas match på Zinken
Johan Löfstedt sträcker armen i skyn efter 1-0-målet på Zinkensdamm.
Johan Löfstedt sträcker armen i skyn efter 1-0-målet på Zinkensdamm. Foto: KENTA JÖNSSON
Johan Löfstedt är skäret före Hammarbys Robert Rimgård.
Johan Löfstedt är skäret före Hammarbys Robert Rimgård. Foto: KENTA JÖNSSON
Fakta

Bandy

– Elitserien –

Hammarby-Villa

2-4 (0-2)

0-1 Johan Löfstedt (7), 0-2 Felix Pherson (23), 1-2 Isac Karlsson, hörna (58), 2-2 David Jansson (75), 2-3 Martin Karlsson (78), 2-4 Tim Persson (90+1).

Hörnor: 8-10 (5-4).

Utv, Hammarby: 3x10. Villa: 2x10.

Domare: Niclas Schultz.

Publik: 973.

Villa (5-2-3): Anton Johansson - Felix Pherson, Martin Andreasson, Martin Hammarberg, Ludvig Johansson, Erik Säfström - Martin Karlsson, Petter Björling - Johan Löfstedt, Christoffer Edlund, Tim Persson.

Avbytare: Tobias Augustsson, Gustav Friman, Alfred Malm, Gustaf Nilsson, Jesper Thimfors (mv).

Artikeltaggar

BandyHammarby IF BandyföreningVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.