Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet – han pekas ut som vicekandidat till Bertil Jonsson: ”Skulle vara en bra lösning”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Moderaterna vill helst ha Mats Joräng (M) som sitt förstanamn i partiet. Men det skulle ske efter några år. Fram till dess skulle Bertil Jonsson axla en ledande roll.
Moderaterna vill helst ha Mats Joräng (M) som sitt förstanamn i partiet. Men det skulle ske efter några år. Fram till dess skulle Bertil Jonsson axla en ledande roll. Foto: Thomas Kühnel

Mats Joräng (M) diskuteras som ”vicekandidat” till kommunalrådsposten vid sidan av Bertil Jonsson (M).

Det uppger Christian Poucette (M).

– Det skulle vara en bra lösning. Det är de här två personerna som är de mest intressanta, även om det finns andra alternativ.

Lidköpings kommun står i dag utan en ordinarie ordförande i kommunstyrelsen, KSO, som även automatiskt innehar den styrande kommunalrådsrollen.

Tidigare KSO, Ulrika Gartman Blom (M), meddelade i september att hon skulle lämna uppdraget, något som skedde formellt under fullmäktige den 30 oktober.

Därefter har platsen för kommunens viktigaste post varit vakant. Under tiden har vice ordförande i kommunstyrelsen och liberalen Pär Johnson fått axla det ansvaret.

Tvingades backa

Det som många trodde var fixat och klart, nämligen att Moderaternas nye kandidat Bertil Jonsson, 75 år, skulle väljas den 30 oktober, visade sig inte kunna förverkligas.

Vågmästarpartiet SD gick några dagar innan kommunfullmäktige ut i NLT och sa att de absolut inte tänkte stötta Bertil Jonsson som ordförande.

Bertil Jonsson (M) kvarstår som en stark kandidat till ordförandeskapet i kommunstyrelsen, enligt Moderaterna.
Bertil Jonsson (M) kvarstår som en stark kandidat till ordförandeskapet i kommunstyrelsen, enligt Moderaterna. Foto: Copyright Daniel Strandroth

Moderaterna valde då att dra tillbaka sitt förslag.

Lidköpings kommun har därmed i praktiken haft Pär Johnson (L) i ledande position den senaste månaden. Hans parti med sina 4 mandat ingår som en del av en politisk samarbetskoalition tillsammans med M och KD.

Ingen ledarroll

Moderaterna har i kraft av sina tio mandat i fullmäktige varit det parti som skulle axla ledarrollen, något som lyst med sin frånvaro.

Partiet finns inte heller representerat i kommunstyrelsens arbetsutskott i och med avhoppet från Gartman Blom, och man saknar även en ordinarie gruppledare.

Det har varit problematiska år för Moderaterna. För drygt ett år sedan avgick er kommunalrådskandidat, Rasmus Möller. I september sker kommunalrådet Gartman Bloms avhopp. Ni har svårt för att komma framåt med er nya kandidat. Hur tror du era väljare ser på det här?

– Det är klart att de undrar vad som händer, vad vi håller på med. Men nu vill vi ta hållbara beslut och inte hamna i den sitsen att behöva göra omtag igen. Vi hade ju som sagt Bertil Jonsson som förslag.

Är ni för svaga för att ha styrande poster i Lidköping?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har starka personer i ledande positioner i de olika nämnderna. Där är det välfungerande. Och ledningsfrågan fungerar bra så länge, genom att Pär Johnson tar hand om det.

– Men efter Rasmus avgång hade vi problem att ta fram en KSO. Det är en ganska smal krets som kan ta det uppdraget. Jag erkänner, vi såg inte problemet komma. Det gick så bra för oss, Rasmus förde oss framåt – vi blev fartblinda och täckte inte upp ordentligt, vilket var dumt.

En ordinarie ordförande för kommunstyrelsen ska röstas fram på kommunfullmäktige den 27 november menar Christian Poucette (M)
En ordinarie ordförande för kommunstyrelsen ska röstas fram på kommunfullmäktige den 27 november menar Christian Poucette (M) Foto: Sören Turesson

Om en vecka

Men om drygt en vecka på kommunfullmäktige måste en ny ordförande för kommunstyrelsen fram – det är Christian Poucette tydlig med.

Men vem?

Poucette menar att Bertil Jonsson fortfarande är ett tungt förslag. Han tycker det är svårt att förstå vilka bärande argument Sverigedemokraterna vilar sig på när de förkastar honom som KSO-kandidat.

– Han är fortfarande kvar som ett alternativ. SD har inget politiskt att komma med, det är uppenbarligen en personlig grej man har mot Bertil.

Ett förslag som diskuteras i Moderaterna är att Bertil Jonsson med sin erfarenhet ska ta KSO under ett par år och att ordföranden i servicenämnden Mats Joräng, 48 år, sedan kan ta hans plats. Han skulle bli ens slags vicekandidat.

– I princip har vi sagt att Mats Joräng är lämplig som framtida ledare. Men han kan inte i dag lämna sin verksamhet på heltid. Att vänta några år skulle innebära att han hann bli mer politisk erfaren. Han har sagt att det han kan tänka sig är att gå in som vice ordförande i kommunstyrelsen en tid.

Hur då vice ordförande? Den posten har i dag Pär Johnson.

– Ja, det beror på hur vi fördelar posterna med de andra partierna.

Christian Poucette berättar även att det finns andra personer i partiet som diskuteras i sammanhanget.

– Vi har några olika lösningar och alternativ, men jag kan inte förekomma det.

Läs också

Artikeltaggar

Christian PoucetteKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLidköpingLidköpings kommunModeraternaPolitikPär JohnsonRasmus MöllerUlrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.