Hoppa till huvudinnehållet

Starka bevis mot mc-trio: ”Därför har medlemmarna valt att införskaffa vapen”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
I måndags häktades tre män med kopplingar till Comanches Big Lake City misstänkta för grovt vapenbrott.
I måndags häktades tre män med kopplingar till Comanches Big Lake City misstänkta för grovt vapenbrott.

Tre män med ledande positioner i mc-klubben Comanches Big Lake City förvaras sedan i måndags i häktet misstänkta för grovt vapenbrott.

En av dem har gjort vissa medgivanden – övriga två förnekar brott.

– Polisen har varit steget före i arbetet med att förhindra en etablering av det nystartade mc-gänget i Lidköpingsområdet, säger kammaråklagare Anna Johansson.

Det var i torsdags förra veckan som NLT kunde avslöja att fyra män gripits misstänkta för penningtvättsbrott och grovt vapenbrott. Under dagen hade polisen genomfört ett spaningsarbete vid en adress i en mindre ort i Lidköpings kommun. På eftermiddagen lämnade en bil adressen och polispatruller fick stopp på fordonet vid E20 i Jung.

Då påträffades en större mängd kontanter och två män i 55-årsåldern och 40-årsåldern greps. Strax därpå gjorde polisen husrannsakningar på två adresser. Då kunde ytterligare två män, båda i 60-årsåldern, gripas misstänkta för grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.

Samtidigt som männen satt anhållna gjordes fler husrannsakningar, bland annat i Essunga kommun. Fler vapen och mer narkotika anträffades och till slut stärktes misstankarna mot tre av de äldre männen. Dessa häktades under måndagen misstänkta för grovt vapenbrott. Mannen i 40-årsåldern är släppt på fri fot, men misstanken rörande penningtvättsbrott kvarstår.

– Samtliga var inledningsvis misstänkta på skälig grund, men under helgen gjordes ett gediget polisarbete och misstanken trappades sakta men säkert upp. Inför förhandlingarna i tingsrätten yrkade jag på att trion skulle häktas på sannolika skäl. Flera beslag vid husrannsakningarna, tillsammans med förhör med olika personer, ledde utredningen åt rätt håll, säger Anna Johansson, kammaråklagare på Åklagarmyndigheten.

Comanches MC har under en längre tid varit på gång att etablera sig i Sverige. Bakom satsningen finns ledande män från Lidköpingsområdet. OBS: Bilden är en arkivbild.
Comanches MC har under en längre tid varit på gång att etablera sig i Sverige. Bakom satsningen finns ledande män från Lidköpingsområdet. OBS: Bilden är en arkivbild.

Utpekad som gängets ledare

Vad för typ av vapen som har beslagtagits vill Anna Johansson däremot inte berätta. Inte heller hur många vapen det handlar om.

– Jag vill inte uttala mig om det i nuläget, men rubriceringen om grovt vapenbrott skvallrar om att det är ett större antal. Det har även hittats ammunition i samband med husrannsakningarna som genomförts på olika adresser i Lidköpings- och Essungaområdet, säger hon.

De tre häktade männen har alla kopplingar till den nystartade mc-klubben Comanches, som fått namnet Big Lake City. En av männen i 60-årsåldern har enligt uppgifter till NLT pekats ut som gängets ledare.

Anna Johansson säger att det har funnits tydliga signaler om att mc-gänget varit på gång att etablera sig på allvar i Lidköpingsområdet. Den etableringen har, åtminstone för tillfället, satts på paus i och med häktningarna.

– Polisen har så här långt varit steget före i arbetet med att förhindra en etablering av det nystartade mc-gänget i Lidköpingsområdet. Klubben är i ett uppstartsläge och då har medlemmarna valt att införskaffa vapen. Polisen har haft koll på de här personerna en tid, mycket beroende på att det finns en historik kring dem. Hur länge spaningsarbetet pågått har jag däremot ingen kännedom om, säger Anna Johansson.

Polisen gjorde en riktad insats mot en fastighet i Lidköpings kommun under torsdagen. Totalt fyra män greps. OBS: Bilden är en arkivbild.
Polisen gjorde en riktad insats mot en fastighet i Lidköpings kommun under torsdagen. Totalt fyra män greps. OBS: Bilden är en arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ville släppas på fri fot

Under måndagens häktningsförhandlingar framkom att två av männen nekar till brott. Den tredje, som är i 60-årsåldern och hemmahörande i Essunga kommun, erkänner dock vapenbrott i normalgraden. Samtliga bestred att det föreligger sannolika skäl för grovt vapenbrott och de ville alla släppas på fri fot.

– Min uppfattning är att det finns goda förutsättningar för att ta ärendet vidare till åtal, säger Anna Johansson.

Åtal ska väckas den 27 november, men Anna Johansson bedömer att det kommer att ta längre tid.

– Vapnen ska analyseras och även en hel del elektronik ska undersökas, framför allt männens mobiltelefoner. Vi är fortfarande i inledningsfasen av utredningen och jag bedömer att det kommer att ta flera veckor innan vi är klara, säger hon.

Läs mer:

Läs också

Artikeltaggar

Anna JohanssonBrottBrott, lag och rättE20EssungaFörhörLake CityVapenbrottÅklagarmyndighetenÅtal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.