Hoppa till huvudinnehållet

Sparkravet på skolorna hävs – ekonomin har vänt: ”Går bra nu”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Skolchef Elin Liljebäck Nilsson och Anna Helgesson (S), ordförande i BUN i Skara.
Skolchef Elin Liljebäck Nilsson och Anna Helgesson (S), ordförande i BUN i Skara. Foto: Elin Andersson

Sparkraven på skolorna i Skara kommun upphör.

Vid den senaste ekonomiska uppföljningen stod det klart att ekonomin har vänt, mycket tack vare 800 000 kronor från staten.

– Det går bra nu, så vi beslutade att upphäva åtgärdsplanen, menar barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Helgesson (S).

Efter sommaren började det visa sig ett minusresultat på 4,6 miljoner kronor för skolorna i Skara kommun. Sett på det stora hela är det en relativt liten del av den totala budgeten på över hel halv miljard kronor, men ett minus är ett minus och en åtgärdsplan skapades. Sedan har underskottet minskat och vid det förra sammanträdet med barn- och utbildningsnämnden var det bättre.

Nu har politikerna fått en ny återrapport om det ekonomiska läget för skolorna i kommunen.

– Det går bra nu, det har vänt. Nu pekar prognosen mot ett positivt resultat på 1,5 miljoner kronor när året är slut, sammanfattar Anna Helgesson (S) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

”Inte hålla fast”

I och med detta behöver heller inga fler sparåtgärder göras ute i verksamheterna.

– Vi beslutade att upphäva den beslutade åtgärdsplanen. Vi behöver inte hålla fast vid den i detta läget, tycker vi, säger hon om nämndens beslut.

Dock ser man i de ekonomiska prognoserna att vissa verksamheter går med plusresultat medan andra hela tiden pekar mot minus. Främst är det grundskolorna som är i behov av mer pengar medan vuxenutbildningen inte haft röda siffror på flera år.

Anna Helgesson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Skara kommun.
Anna Helgesson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Skara kommun. Foto: Elin Andersson

– Vi fattade ett enigt beslut om att förvaltningen får i uppdrag att klarlägga om vi kan överföra ekonomiska resurser mellan de olika verksamheterna, säger Helgesson.

Kompetenser i klassrummet

Förvaltningschef Elin Liljebäck Nilsson vill i så fall hitta pengar som kan användas långsiktigt inom grundskolan.

– Korta snabba pengar är bortkastade. Vi behöver ha en kontinuitet i bemanningen över tid. Jag är nyfiken på att utforska vad som förändrar den strukturella bemanningen. Vilken kompetens ska vi stoppa in i klassrummet för att kunna jobba mer med att stödja barn och elever? frågar sig Elin.

Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Skara kommun.
Elin Liljebäck Nilsson, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Skara kommun. Foto: Elin Andersson

800 000 kronor

En starkt bidragande orsak till att skolornas gemensamma ekonomi förbättrats är en utbetalning från staten för undervisning i svenska för invandrare från Ukraina.

– Där fick Skara mest av alla kommuner i Skaraborg. Vi hade räknat med 200 000 kronor men fick drygt 800 000, säger Liljebäck Nilsson om den stora förändringen.

Hon är säker på att alla i verksamheterna nu drar en lättnadens suck när besparingskraven är borta.

– Nämndens beslut att släppa på åtgärdsplanen är klokt. Det kommer vara välkommet att återgå till den normala återhållsamheten, menar skolchefen.

Läs också

Artikeltaggar

Anna HelgessonBeslutBudgetarElin Liljebäck NilssonNämnderPolitikSkaraSkaraborgSkola och utbildningSkolorUkraina

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.