Hoppa till huvudinnehållet

Lovisas lycka när E20 är klar – pendlade hela byggtiden: ”Många färgglada pinnar”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Lovisa Carlsson pendlar från Lekåsa till Vara och är glad att bygget på E20 nu är klart: ”Det blir bra det här”, säger hon.
Lovisa Carlsson pendlar från Lekåsa till Vara och är glad att bygget på E20 nu är klart: ”Det blir bra det här”, säger hon. Foto: Åsa Mwansa

Lovisa Carlsson pendlar från hemmet i Lekåsa till Vara där hon är kyrkoherde, och har fått trassla sig fram under hela byggtiden. Nu är hon glad att vägen är klar.

– Jag har lärt mig att inte sitta sövande i bilen och köra av gammal vana, säger hon och skrattar.

Det har varit en stundtals tålamodsprövande tid för många pendlare medan vägbyggarna har jobbat på att göra Europavägen säkrare och snabbare.

Lovisa har ofta tider att passa och har inte velat ta risken att bli sittande i bilköer. Hon släpper dessutom av sina barn i Jonslund på morgnarna och har mest kört vägen till Vara över Tumleberg och Naum.

– När jag inte har haft någon tid att passa har jag tagit E20 hem, för då kan man sitta och tänka över dagen, säger hon.

Nya rutter

Beroende på hur det har varit med bygget vad gäller omdirigeringar och ibland avstängda körfält, har Lovisa hittat nya vägar. Då märkte hon att det var fler som gjorde likadant.

– Det har varit intressant att se hur mönstret ändrar sig. Det har blivit ganska tjockt med bilar på vissa sträckor. När de ledde om via Vedum och Herrljunga så kör man ju andra vägar om man vet att det är en sån omväg, säger hon.

Lovisas dotter började på gymnasiet i Vårgårda i samma veva som vägbygget drog i gång. Till sommaren tar hon studenten.

– Hon brukade säga att ”Ja, ja, det blir nog bra när det är klart, men jag är så himla trött på att sitta i kö!” Men det har ju hänt roliga saker också, säger Lovisa.

En morgon skulle hon släppa av dottern vid Lekåsakorsningens pendelparkering för att ta bussen. Då var det avstängt, och varken hon eller dottern förstod var de skulle ta vägen. Framför allt såg de ingen busshållplats.

– Vi blev stående och bara tittade. Det var en massa färgglada pinnar överallt. Men som tur var stod en varselklädd gubbe och vinkade lite längre bort, berättar Lovisa.

Det visade sig att de just hade släppt på trafiken genom den nya korsningen med en ny pendelparkering.

– Det tillfället har vi skrattat åt jättemycket.

Ökad säkerhet

Nu är Lovisa glad att allt är klart och att den nya vägen har blivit bra. Det flyter på, och långväga pendlare kommer att tjäna in tid. Framför allt är Lovisa glad över den ökade säkerheten.

– Det var ju många gånger de sa på radion att det hade hänt en olycka i höjd med Lekåsa. Det här kommer bli väldigt bra och minska antalet olyckor.

Ironiskt nog kommer Lovisa Carlsson och hennes familj inte ha så stor nytta av just den vägsträckan framöver. I alla fall inte för daglig pendling.

– Jag ska flytta. I och för sig inte förrän till sommaren, men jag ska ta över mammas hus i Skara, säger hon med ett leende.

Bilisternas stora glädjebesked – E20 mellan Vara och Eling färdigbyggd: ”Äntligen i mål”

Artikeltaggar

E20LekåsaPendlingTrafikVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.