Hoppa till huvudinnehållet

Mataffär sålde färskvaror som passerat bäst före-datum – med ett halvår: ”Halva priset”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
En livsmedelsbutik i Lidköpings kommun sålde färskvaror som var ett halvår gammalt. Bilden har ingen koppling till ärendet.
En livsmedelsbutik i Lidköpings kommun sålde färskvaror som var ett halvår gammalt. Bilden har ingen koppling till ärendet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En livsmedelsbutik samlade äldre färskvaror och sålde dem för halva priset. Men det gällde för köparen att vara vaksam.

Bland annat hade räksallad, sill och dressing passerat bäst före-datum – bland annat med ett halvår.

Den 1 november i år får Miljö-hälsa i Lidköping in ett klagomål om att en livsmedelsbutik i kommunen sålde gamla varor. Klagomålet gällde en räksallad som hade passerat bäst före den 20 september.

Vid en kontroll av livsmedelsbutiken konstateras det att verksamheten har flera varor där bäst före-datumet passerat sedan länge. På en specifik hylla för kylvaror ligger bland annat en dressing som gått ut i datum den 27 juli samt en mästarmatjes som hade bäst före i slutet av maj.

”Det är tydligt att det är en särskild plats för kylvaror som är nedsatta. Det finns röda lappar för sänkt pris samt att det står en lapp ’halvt pris’ för den hyllan. Det som inte är tydligt är att varorna har passerat datum”, skriver livsmedelsinspektören i kontrollrapporten.

Anställdas uppgift

Enligt de anställda ska de haft i uppgift att meddela kunderna om produkterna inte var acceptabla att förtära.

”Verksamhetsutövaren har som ansvar att inte sälja produkter som är otjänliga eller utgör en hälsofara. I och med att produkterna säljs efter så många månader fast passerat bäst före, tyder på att personalen inte har tillräckliga kunskaper om livsmedel”, skriver livsmedelsinspektören.

Nu krävs butiken att se över sitt system för utgångna livsmedel och om verksamheten vill fortsätta produkter som gått ut i datum, måste en bedömning göras ifall livsmedlet är acceptabel eller inte. Det måste dessutom vara tydligt för kunden att livsmedlet har passerat bäst före.

”Avvikelser förekommer som bedöms vara allvarliga. En uppföljande kontroll anses nödvändig”, skriver livsmedelsinspektören.

Senast den 13 november ska verksamhetsutövaren ha meddelat vilka åtgärder som ska tas.

Artikeltaggar

ButikerHandelKlagomålLidköpingLidköpings kommunLivsmedelMat och dryckÅtgärder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.