Du kan träna dig smartare. Och inte bara det – du kan även förbättra ditt minne, må bättre, bli mer stresstålig och öka din inlärningsförmåga.
Det menar ”hjärndoktorn” Anders Hansen.
– Fysisk träning är rena mirakelmedlet, och man ska komma ihåg att allt räknas, även fem minuters promenad, säger Hansen.
Fysisk rörelse påverkar vår hjärna på många olika sätt.
– Motion är som ett magiskt piller som förutom att det också stärker våra organ allra mest påverkar hjärnan. Det ger bättre minne och koncentrationsförmåga, gör oss mer kreativa, mer stresståliga, motverkar depression... det finns mängder. Fysisk rörelse är det viktigaste du kan göra för din hjärna över huvud taget, säger Anders Hansen.
Vid den föreläsning för Skaraborgs invånare som arrangerades av Folkhälsa och social hållbarhet i Skaraborg samt Skaraborgs kommunalförbund i Skara var Hansen dock noga med att påpeka att det inte är han själv som suttit på sin kammare och kommit fram till detta:
– Det jag har tittat på är de två-tre senaste decenniernas hjärnforskning, säger han.
Bättre minne och smartare
En av de saker som forskningen visar är att minnet kan förbättras tack vare motion. Hippocampus är ett område i hjärnan som har stor betydelse för vårt minne och vår inlärning, och detta område är som störst när vi är i 25-30-årsåldern. Sedan börjar det krympa, med ungefär en procent om året, berättar Hansen:
– En grupp forskare i San Diego gjorde tester med möss som visade att de möss som fick springa i ett hjul hade en tillväxt av hippocampus, till skillnad mot de möss som inte sprang. Man har också i en studie delat in 100 människor i två grupper, och låtit den ena gruppen promenera 40 minuter åt gången medan den andra gruppen fick göra stretchövningar som inte fick upp pulsen. Efter ett år visade det sig att stretchgruppens hippocampus hade minskat med i snitt 1,4 procent medan promenadgruppens hippocampus hade vuxit med i genomsnitt 2 procent. Promenadgruppen hade också förbättrat sitt minne vid testerna medan stretchgruppen låg oförändrat.
Det här med att man blir smartare av fysisk aktivitet då? Ja, där hänvisar Anders Hansen till en studie som gjorts av 18-åringar som mönstrat, och som visat ett samband mellan god kondition och högre intelligens.
– Men hur vet man vad som är vad? Kan det inte vara så att de mer intelligenta kanske helt enkelt tycker om att röra på sig? Men där har man tittat på enäggstvillingar, och om det finns någon skillnad ifall en har god kondition och den andra inte. Och där fann man samma samband, säger Anders Hansen.
Så vi skulle egentligen kunna träna oss smarta?
– Jag ser det som att alla människor föds med en IQ--potential, som vi kanske trycker ned oss själva lite ifrån om vi är alltför stillasittande, säger Hansen.
”Hjärndoktorn”
Anders Hansen är specialistläkaren inom psykiatri som blivit ”hjärndoktorn” med hela Sverige. Hans bok Hjärnstark, som kom för sju år sedan, har fått ett enormt genomslag, och i förlängningen också lett till tv-program och föreläsningar, där Anders på en enkelt sätt förklarar varför fysisk rörelse är så viktig för både hjärnan och kroppen. Han hade aldrig kunnat tänka sig att boken skulle få ett sådant genomslag, säger han:
– Från början handlade det bara om att jag ville förmedla vidare en del av all den kunskap som motiverat mig och fått mig att se vikten av rörelse i en annan dager. Jag har alltid tyckt om att skriva, och när jag skrev Hjärnstark försökte jag göra det på det sättet som jag själv hade velat få information på. Jag tycker inte om pekpinnar, utan mer att får informationen och sedan får man själv bestämma vad man vill göra med den, säger Anders Hansen när NLT träffar honom i Skara stadshus strax innan föreläsningen.
Han är noga med att understryka att tävling och prestation inte har någonting med saken att göra. Att man inte behöver springa maratonlopp eller idrotta på hög nivå för att få mirakelmedicinen för sin hjärna.
– Det kan handla om att ta trapporna istället för hissen, gå till jobbet, ta en cykeltur eller en joggingtur då och då. Det absolut smidigaste är att försöka bygga in träningen i sitt liv på ett naturligt sätt. För ALL träning räknas, fem minuters promenad är bättre än ingenting, säger Hansen.
Hur mycket måste man träna för optimal effekt då?
– Undersökningar visar att 45 minuters pulshöjande träning, så mycket att man svettas och blir andfådd, tre gånger i veckan är den optimala dosen. Tränar man mer än så verkar det klinga av, mer träning har ingen ytterligare effekt på hjärnan, säger Anders Hansen.
Men vad tränar du själv?
Anders skrattar.
– Jag var rädd för den frågan, säger han, men fortsätter snabbt:
– Jag har tidigare spelat mycket tennis och fotboll, men gör det inte så mycket numera på grund av skaderisken och en krånglande axel. Egentligen gillar jag inte att springa, men det är det jag gör. För att jag måste.
Satsning på rörelse
Föreläsningarna med Anders Hansen i Mariestad och i Skara hade totalt över 800 åhörare inkluderat de som följde föreläsningen digitalt. Det är Folkhälsa och social hållbarhet i Skaraborg samt Skaraborgs kommunalförbund tagit initiativ till satsning på ökad rörelse i Skaraborg genom föreläsningen.
I samband med föreläsningen ledde Jonna Nyberg från Retorikverkstaden en medborgardialog där såväl föreläsningens innehåll som den aktuella situationen i Skaraborg ventilerades.
– Evenemang som detta är en av flera viktiga plattformar för att sprida medvetenhet om betydelsen av fysisk aktivitet och involvera flera i att skapa förändring, säger Karin Skagelin, representant för Folkhälsa och social hållbarhet i Skaraborg inom Västra Götalandsregionen.