Hoppa till huvudinnehållet

Även utomhusbadet vid Framnäs kan få ny plats: ”Något måste göras”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Trots att Lidköpings kommun har satsat drygt 17 miljoner kronor på att renovera Framnäsbadet blev inte ytskiktet godkänt i besiktningen. Nu gläntas det för första gången på locket om det ska flyttas till en annan plats.
Trots att Lidköpings kommun har satsat drygt 17 miljoner kronor på att renovera Framnäsbadet blev inte ytskiktet godkänt i besiktningen. Nu gläntas det för första gången på locket om det ska flyttas till en annan plats. Foto: Thomas Kühnel

Framnäs utomhusbad har inte sin självklara plats där det är placerat i dag.

I en kommande detaljplan för nytt badhus kommer det göras utrymme även för ett nytt utomhusbad.

– Det måste göras något åt badet oavsett var det kommer att ligga, säger Pär Johnson (L).

Frågan om var det nya badhuset ska ligga har diskuterats livligt inom politiken i Lidköping, men det har varit tyst om Framnäs utomhusbad.

Utgångspunkten har hittills varit att det trots sitt stora underhållsbehov och läckage ligger där det ligger.

Under våren upptäckte man bland annat att det läckte 100 kubik vatten per dygn.

Framnäsbadet läcker stora mängder vatten – grävarbete väntar efter sommaren

Nya förutsättningar

Men i och med att en placering av ett nytt badhus pekats ut till norr om Idrottsplatsen Framnäs, så aktualiseras även placeringen av ett utomhusbad.

Björn Johanson, chef för tillväxt inom sektor samhälle, uppger att om politikerna ger klartecken för arbetet med att göra en ny detaljplan norr om IP Framnäs, så kommer förutsättningarna för ett utomhusbad intill ett nytt badhus även undersökas.

– När vi ändå gör en detaljplan för badhus måste vi tänka in ett utomhusbad intill badhuset. Inte minst med tanke på att bassängen är äldre. Vad jag förstått är det bra att se över ytorna.

Foto: Thomas Kühnel

”Något måste göras”

Pär Johnson (L), är tillförordnat kommunalråd och talesperson för badhusfrågan i den styrande politiska koalitionen. Han understryker att det inte är politiskt förankrat att tala om en flytt av Framnäsbadet och att det inte finns något ekonomiskt underlag att luta sig på i frågan.

Men personligen ser han stora problem med den åldrande anläggningen.

– Det måste göras något åt badet oavsett var det kommer att ligga, säger han och menar att det är en post som borde komma upp i nästa års budgetprocess.

Hur troligt är det att ni monterar ned det det gamla utomhusbadet och bygger ett nytt i anslutning till nytt badhus?

– Jag vill påstå att det inte håller i dag. Något måste göras. Om man kan lösa det i kombination inne och ute ihop med badhuset, så är det ju en förhoppning.

Ni skulle lika gärna lägga det vid ett nytt badhus norr om Idrottsplatsen Framnäs?

– Ja, så ser jag det personligen som en optimal möjlighet, men vi har inga kostnadskalkyler och vi har inte tittat på detta politiskt. Men vi vet att det kommer en stor kostnad för utomhusbadet oavsett var det ligger.

Nytt besked om badhus: Ny placering norr om IP Framnäs är värd att pröva
Pär Johnson (L) hade personligen gärna sett att utomhusbadet flyttat med badhuset till en placering norr om IP Framnäs. Men frågan är inte utredd och inte politiskt förankrad, understryker han.
Pär Johnson (L) hade personligen gärna sett att utomhusbadet flyttat med badhuset till en placering norr om IP Framnäs. Men frågan är inte utredd och inte politiskt förankrad, understryker han. Foto: Thomas Kühnel

Framnäsbadets historia

Framnäsbadet med sin 50 meter långa bassäng har ett karaktäristiskt funkis-hopptorn i betong och anläggningen invigdes 1937.

Anläggningen ligger intill Vänerns strand med utsikt över vattnet.

Utebadet med framförallt hopptornet med sin konsekvent funktionalistiska utformning har mycket höga estetiska värden, enligt en kulturutredning som är gjord över platsen.

Källa: Kulturmiljöutredning, Lidköpings kommun, Framnäsområdet/Folkets park 2021.

Artikeltaggar

BadanläggningarBostad och byggenDetaljplanerFramnäsLidköpingPär Johnson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.