Hoppa till huvudinnehållet

Uppgifter om uppsägningar på sjukhuset ifrågasätts – uppges vara betydligt fler som lämnar

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Personalflykt? Och i så fall hur omfattande? Att reda ut hur många som lämnar sjukhuset i Lidköping är inte så okomplicerat som det kanske framstår. Arkivbild.
Personalflykt? Och i så fall hur omfattande? Att reda ut hur många som lämnar sjukhuset i Lidköping är inte så okomplicerat som det kanske framstår. Arkivbild. Foto: Soren Turesson

Långt fler lämnar Skaraborgs sjukhus i Lidköping än vad som framkommit i NLT:s redogörelse för höstens uppsägningar. Den uppfattningen uttrycker en rad anställda efter publiceringen på tisdagsmorgonen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter NLT:s publicering om uppsägningar på Skaraborgs sjukhus i Lidköping under perioden 1 september till 9 november. Siffrorna är missvisande, menar en rad anställda på sjukhuset per mejl och i kommentarer på sociala medier – antalet som lämnar är betydligt fler.

Så många har sagt upp sig på sjukhuset i Lidköping – siffror avdelning för avdelning

Enligt flera påpekanden är det till exempel blott tre sjuksköterskor på akutmottagningen i Lidköping som kommer att följa med till Skövde, vilket antyder att siffrorna från HR är i underkant.

Vidare förekommer uppgifter om att antalet läkare som slutar på sjukhuset i Lidköping är åtminstone fem och eventuellt så många som åtta.

Från flera håll uppges att antalet som går till NU-sjukvården är betydande.

Fel frågeställning?

Hur kommer det sig att personalens uppfattningar inte stämmer överens med siffrorna som NLT återgett? Var frågan ställd på ett obegåvat sätt? Det vill säga: var begreppet ”uppsägningar” för snävt? Missade vi därmed dem som gör en förflyttning, alltså som slutar på Skas men som ska jobba vidare inom VG-regionen, till exempel på NÄL?

Det är ju effekten för Skas som vi egentligen är ute efter – oberoende av de sätt på vilka avsluten skett.

NLT har ställt kompletterande frågor till både HR och kommunikatör Jan Nyman för att bringa reda i uppgifterna och om möjligt komplettera dem.

Den senare ser med tvivel på invändningarna.

– Menar du att HR skulle lämna ifrån sig felaktiga uppgifter? frågar han retoriskt och avfärdar bestämt antydningar i sociala medier om att siffrorna skulle vara ”vinklade” för att se bra ut.

– Det här stämmer inte med deras tes; de skulle väl helst se att det är 100 stycken till som slutar för att man stänger i Lidköping, säger han och hänvisar NLT:s frågor vidare till HR.

Saknas i statistiken

Därifrån hade det vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen ännu inte kommit någon återkoppling, men utifrån det som kommit NLT till del från personalhåll tycks de som valt att lämna Skas till förmån för annan arbetsplats inom regionen, till exempel NU-sjukvården, inte finnas med i statistiken.

Ett exempel är de två läkarna på hematologen som i tidigare NLT-artikel meddelat att de sagt upp sig – men som inte finns med i HR:s redovisning. En av dem, Lisa Mahrle, förklarar hur förfarandet gick till i deras fall.

Vägrar att flytta till Skövde – läkarna på hematologen säger upp sig: ”Alla ledsna”

– När man säger upp sig från Skaraborgs sjukhus så kan man kryssa i om man ska gå till annan verksamhet inom VG-regionen. Vi valde att fylla i att, ja, vi går till annan verksamhet inom VGR, för det var det vi trodde skulle hända. Och då räknas det tydligen inte som att man har sagt upp sig. Det är likadant med sköterskorna på akuten – det är väl, än så länge, tio där som ska börja på NÄL eller inom NU-sjukvården – de finns inte heller med i statistiken.

Siffrorna från HR är i underkant, menar akutläkaren Emma Peterson. Arkivbild.
Siffrorna från HR är i underkant, menar akutläkaren Emma Peterson. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

Akutläkaren Emma Peterson ger samma bild:

– Jag har sagt upp mig, men sedan visade det sig, eftersom jag ska gå till NÄL, att det blir en förflyttning av tjänst och inte en uppsägning. Det kan vara så med en drös av sköterskorna också. Jag har många, många sköterskor som går med till NÄL och antagligen gör de också en flytt av sin tjänst.

Artikeltaggar

ArbeteLidköpingNU-sjukvårdenNälSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeSlaget mot sjukhusetSociala medierUppsägningarVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.