Hoppa till huvudinnehållet

Svårsläckt brand startade i foderkvarn – uppemot 15 kubik säd fick tömmas

Publicerad:
Totalt sju brandbilar befann sig på Svenska foder i Hällekis efter larm om en brand i en foderkvarn.
Totalt sju brandbilar befann sig på Svenska foder i Hällekis efter larm om en brand i en foderkvarn. Foto: Johan Sjöström

En brand utbröt på Svenska foder i Hällekis under tisdagen. Sju enheter från räddningstjänsten arbetade med att släcka lågorna i en av foderkvarnarna.

– Det är säd som brinner och vi tillkallade ett specialfordon från Falköping som har tillgång till en skärsläckare, säger Tony Engdahl på räddningstjänsten.

Vid 11.25-tiden på tisdagen larmades SOS Alarm om en pågående brand på Svenska foder i Hällekis. Först skickades fyra räddningsfordon från Götene och Skara till platsen. Ytterligare tre enheter förstärkte – varav en från Falköping.

Tony Engdahl, inre befäl på samhällsskydd mellersta Skaraborg, uppgav vid 11.45-tiden att en glödbrand startat i en mindre spannmålsficka till en av foderkvarnarna. Det ska ha varit säd som brunnit.

– Vi vet att det kommer från den här fickan, men sedan får vi undersöka hur varmt det är där. Än så länge har vi inte kommit hela vägen fram för släckning, utan söker fortfarande efter fickan, säger han.

En halvtimme senare berättade Tony Engdahl att släckningsarbetet påbörjats och att temperaturen sakta men säkert sjönk i kvarnen.

– Personalen håller på att tömma en silo för att få ut det som är värmepåverkat. Det rör sig om 10 till 15 kubik säd. En glödbrand i säd är svårsläckt och det finns olika taktikval att ta ställning till. Men när allt väl kommit i gång brukar det gå snabbt att få släckt lågorna, säger han.

Ett specialfordon från Falköping, som har tillgång till skärsläckare, skickades till Hällekis. Den kom dock aldrig till användning.

– Nej, den har kallats tillbaka tillsammans med två andra enheter. De brandmän som är kvar på platsen släcker utifrån nu, säger Tony Engdahl och fortsätter:

– Det är ibland livsfarligt att säga att en brand är under kontroll, men i det här fallet känns det under kontroll.

Personal fick utrymma i samband med branden, men ingen ska ha kommit till skada. Vad som orsakat branden är i nuläget oklart. Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen.

Svenska Foder är leverantör av foder och växtodlingsprodukter till lantbruket och cerealieprodukter till livsmedelsbranschen. Huvudkontoret ligger i Lidköping medan centrallagret varit beläget i Hällekis sedan 90-talet. Här finns även spannmålsmottagning och foderproduktion.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättHällekisOlyckor och katastrofer

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.