Hoppa till huvudinnehållet

Gartman Blom läxade upp sin föregångare – får själv ekonomiskt stöd efter avhoppet

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Ulrika Gartman Blom (M) har sökt och fått omställningsstöd av Lidköpings kommun.
Ulrika Gartman Blom (M) har sökt och fått omställningsstöd av Lidköpings kommun. Foto: Sören Turesson

– Han borde skaffa sig ett eget jobb.

Så löd Ulrika Gartman Bloms (M) sågning av sin föregångare när han sökte omställningsstöd.

Nu är det hon själv som ansökt och fått stödpengar.

Ett omställningsstöd syftar till att göra det enklare för invånare att ta steget att bli politiker i sin hemkommun – en slags försäkring om man så vill, för att trygga inkomsten en tid efter avgång.

I Lidköpings kommun blev omställningsstödet ett hett diskussionsämne efter att oppositionsrådet Rasmus Möller (M), sökt stödet.

Möller om pengarna och nya jobbet: "När hälsan tillåter ska jag avsäga mig stöd”

Han tvingades avgå i juni 2022 på grund av sitt agerande i faderns skuldsatta restaurangbolag. Förtroendet i politiken var förverkat efter NLT och SLA:s granskning.

Beslut från kommunfullmäktige gav honom sedan rätt till drygt 600 000 kronor i stöd, det vill säga 50 366 kronor i tolv månader.

Mycket kritisk

Den som var hårdast i sin dom mot att han sökte stödet var hans ersättare Ulrika Gartman Blom (M), som då var kommunalrådskandidat och efter valet blev kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

M går hårt åt Möller i het fråga: ”Han borde skaffa sig ett eget jobb”

”Jag ska vända på varje sten för att stoppa stödet till Rasmus. Min uppmaning till Rasmus Möller är att han borde dra tillbaka sin ansökan om omställningsstöd. I stället borde han skaffa sig ett riktigt jobb och försörja sig själv som alla andra vanliga Lidköpingsbor”, uppgav hon till NLT.

Hon ansåg att stödet rent allmänt var för generöst och att Rasmus Möller borde avstå eftersom han själv var ansvarig för förtroendetappet som politiker.

Ulrika Gartman Blom (M) tillsammans med partikamraten Mats Joräng efter beskedet att hon lämnar politiken.
Ulrika Gartman Blom (M) tillsammans med partikamraten Mats Joräng efter beskedet att hon lämnar politiken. Foto: Sören Turesson

Nu är det Gartman Blom själv som vill ha omställningsstöd.

I en ansökan till Lidköpings kommun som NLT begärt ut från HR-avdelningen, ansöker hon om ekonomiskt stöd från och med den 1 november 2023.

Den 7 september gick hon ut i NLT och berättade om sin avgång, som till skillnad från fallet med Rasmus Möller inte hade med privata angelägenheter att göra.

Hon upplevde att hennes arbete med att införa ett nytt arbetssätt inom politiken inte vunnit gehör och att det var svårare att vara kvinna än man i rollen som ordförande för kommunstyrelsen.

Delade meningar

I P4 Skaraborg uppgav hon i veckan en ny bakgrund till avhoppet: hon hade känt sig mobbad av sina egna partikamrater, något som hon nekade till när hon fick samma fråga av NLT den 8 september.

Därför slutar kommunalrådet: ”Man ska jobba tillsammans och inte totalsåga varandra”

Hennes bild av varför hon slutade delas inte av ett antal andra politiker på högre nivå i Lidköping, enligt uppgifter till NLT. Den återkommande förklaringen är att hon inte lyckades hålla ihop det politiska samarbetet mellan M, L och KD och föra den politiska processen framåt.

– Ja, vi är missnöjda med att inte få till samarbete så att man kan driva saker framåt. Budgetprocessen har nästan gått i stå, uppgav Tommy Larsson (KD) till NLT.

KD är inte förvånade över avhoppet: ”Olika synsätt om vad som behöver göras”

Ulrika Gartman Blom avstod från att formellt avsäga sig sina uppdrag under fullmäktige i september. Hon avgick istället under kommunfullmäktige en månad senare den 30 oktober och kom därmed över ettårsgränsen för att få söka omställningsstöd.

Den 2 november ansökte hon om stödet och har fått det beviljat. Stödet som hon har rätt till är bestämt till 60 103 kronor i månaden, i tre månader, det vill säga totalt 180 309 kronor.

NLT har sökt Ulrika Gartman Blom för en kommentar utan framgång.

Läs också

Artikeltaggar

BeslutKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLidköpingLidköpings kommunModeraternaPolitikRasmus MöllerSkaraborgSveriges Radio P4Ulrika Gartman Blom

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.