Hoppa till huvudinnehållet

Arkitekter tittar på platser för naturum på Kinnekulle: ”Blivit ett känt begrepp”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Vid Hornborgasjön finns ett naturum som drivs av länsstyrelsen. Framtiden får utvisa om det kommer byggas något liknande på Kinnekulle.
Vid Hornborgasjön finns ett naturum som drivs av länsstyrelsen. Framtiden får utvisa om det kommer byggas något liknande på Kinnekulle. Foto: Amelie Länsberg Rylander

En entré till Kinnekulle.

Den funktionen skulle ett eventuellt naturum kunna fylla på Kinnekulle.

– Naturum har blivit ett känt begrepp. Många besökare åker till sådana platser och utgår därifrån, säger Elin Sjöstedt från Destination Läckö-Kinnekulle.

Bakgrunden är att destinationsbolaget har gjort en behovsanalys som visar att Kinnekulle vore en lämplig plats för ett naturum, inte minst ur ett turisthänseende plus det faktum att området fått dubbla Unesco-utmärkelser.

Med pengar från Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Götene kommun har destinationsbolaget påbörjat en förstudie som väntas vara klar nästa höst.

I förstudien utreds hur ett genomförande skulle kunna gå till. Även driftsformer och finansiering undersöks.

Platåbergens geopark får unik status: ”Sätter vårt område på världskartan”

Arkitekter har anlitats

I ett första skede har en arkitekt och en landskapsarkitekt anlitats för ett göra en lokaliseringsstudie.

– I princip alla naturum har en lokaliseringsstudie som ligger till grund. De ska kolla på möjliga platser och ge sin rekommendation kring vilken typ av byggnad som skulle kunna byggas, säger Elin Sjöstedt.

Kinnekulle kan få ett naturum – nu väntar utredning: ”Skulle ge ett enormt lyft”

Vad är det för platser som är aktuella?

– Framförallt sceniska platser där det finns förutsättningar med exempelvis VA, kollektivtrafik och tillgänglighet. Det har också kommit in förslag på befintliga byggnader som kan göras om. I hållbarhetens tecken är det bra att även de alternativen utreds.

Café och kontorshotell?

Vad kan då ett naturum tillföra Kinnekulle och Götene kommun?

Elin Sjöstedt menar att Kinnekulle har en fantastisk geologi, natur och historia, men att det inte finns någon samlingspunkt för att ta till sig information.

– Det finns mycket att se och göra på Kinnekulle, men många gånger ser besökarna inte skogen för alla träd. På ett naturum kan de få en start och introduktion till sitt besök på Kinnekulle. I förstudien tittar vi också på om eventuellt naturum kan innehålla verksamheter såsom café, kontorshotell och galleria.

Gruva på Kinnekulle kan bli nytt besöksmål: ”Här finns mycket spännande historia”

Artikeltaggar

Destination Läckö-KinnekulleDjur och naturKinnekulleNaturSparbanksstiftelsen SkaraborgUnescoUtmärkelser

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.