Hoppa till huvudinnehållet

Schyffert återvänder till standupscenen: ”Har fått växa fram organiskt”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Henrik Schyffert gästar Vara konserthus nästa år med stand up-showen Schyffert Forever.
Henrik Schyffert gästar Vara konserthus nästa år med stand up-showen Schyffert Forever. Foto: Morgan Norman

Efter fem år återvänder Henrik Schyffert till standupscenen och ger sig i januari ut på turné med föreställningen Schyffert Forever.

I september landar den i Vara.

– Det har fått växa fram organiskt, säger han.

Henrik Schyffert är regissör, manusförfattare, skådespelare och har en bakgrund som tv-chef, rockmusiker, filmproducent och radioproducent. Men framförallt är han komiker. Han tycker att det är obetalbart att få till ett skämt som får hela publiken att vika sig av skratt.

Senast han besökte Vara handlade det om föreställningen Var inte rädda. Efter den turnén valde han att ta en paus. Men det var inte meningen att den skulle bli så lång.

– Jag hade varit ute och åkt så mycket, så jag ville vara ledig. Det var så skönt att inte skriva standup, så det blev nästan ett år. Sen gjorde jag filmen Spring Uje, spring. Sen fick vi barn, jag gjorde en tv-serie som heter Vi i villa och så hade det gått fem år helt plötsligt, säger han.

Testade skämt

Han tänkte först att nu blir det nog inget mer, men så kom han på ett skämt som han provade på Norra Brunn i Stockholm. Det gick hem bland publiken och han tyckte att det var väldigt roligt, så han fortsatte skriva material, först för en halvtimme, sen en timme.

– Då tänkte jag att jag har ju nästan en show här. Så det var organiskt, en gräsrotsrörelse, säger han.

I de tidigare föreställningarna har det alltid funnits en röd tråd, som i The 90’s – ett försvarstal, Ljust och fräscht, Ägd och Var inte rädda. Det ville han slippa denna gång.

– Jag ska inte ha något tema där jag behöver ta på mig en stor hatt och förklara hur saker och ting ligger till, och det blev jag glad över. Det hjälpte mig och det kändes kul, säger han.

Så nu blir det olika ämnen – högt, lågt, vitt och brett. Det ska helt enkelt bara vara kul.

– Pandemin pratar jag inte om en enda gång, för den tycker jag var så tråkig, men jag gräver där jag står och det tycker jag har funkat.

Utökad turné

Turnén planerades från början till första halvan av nästa år, men trycket på biljetter var stort och nu har fler släppts inför våren och även hela hösten. Premiär blir det i Gävle den 19 januari. Den 21 september är det dags för Vara konserthus.

Men redan innan dess blir det en tur till slätten för komikern. Den 2 december presenterar nämligen Pamala produktion Stand up x 3 på Vara konserthus med Henrik Schyffert, Hasse Brontén och Elin Almén.

– Då kan ni få provsmaka, säger Henrik Schyffert.

Varapubliken kan se Henrik Schyffert redan den 2 december.
Varapubliken kan se Henrik Schyffert redan den 2 december. Foto: Morgan Norman

Artikeltaggar

FöreställningarHenrik SchyffertKomikerNöje/KulturShowerVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.