Hoppa till huvudinnehållet

Anna har flyttat 16 gånger – därför blev Lidköping det givna valet: ”Här jag vill bo”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Anna Krohné har flyttat runt i landet och bott såväl i Jämtland som i Närke, Östergötland och Västergötland. Nu har hon rotat sig i Lidköping.
Anna Krohné har flyttat runt i landet och bott såväl i Jämtland som i Närke, Östergötland och Västergötland. Nu har hon rotat sig i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

En ny plats. Ett nytt liv. Ett nytt äventyr. Anna Krohné har flyttat 16 gånger i sitt 38-åriga liv.

– Men det är Lidköping jag vill bo i, säger Anna, som bott i Jämtland, Närke, Östergötland och Västergötland.

Anna Krohné tar emot oss i radhuset i östra delen av Lidköping. Här bor hon med sambon Andreas och Annas båda döttrar sedan fyra år tillbaka, faktiskt den näst längsta tid som Anna bott på samma plats i vuxen ålder.

– Vi får se hur länge vi bor kvar här. Vi tittar ju på hus, för vi vill gärna har något större, säger Anna och skrattar.

Fast huset ska helst ligga i närheten av Lidköping, gärna lite ute på landet. För även om Anna Krohné har bott i många olika delar av landet så ser hon sig nu som Lidköpingsbo. Och det är i Lidköping hon vill fortsätta bo.

– Det är en vacker stad, nära till allt och med många underbara miljöer omkring som Kinnekulle, Läckö och Spiken. Och nu är jag hemma här, jag har blivit västgöte, säger hon.

På frågan om hur många gånger Anna egentligen har flyttat i sitt hittills 38-åriga liv blir hon tvungen att räkna på fingrarna. 16 gånger kommer hon fram till.

– Det är i varje fall mellan 15 och 20 gånger konstaterar hon.

Varför har det blivit så?

– Jag är kanske en rastlös själ. Men sedan tycker jag det är kul att se andra delar av Sverige, att testa nya saker och att se hur människor är i andra städer och orter. Man lever ju bara en gång, det gäller att använda sina vingar, säger Anna.

Hur upplever du att Lidköpingsborna är då?

– Det är många som säger att det är svårt att komma in i Lidköping, att lära känna människor på djupet, och det kan jag nog hålla med om. Det har tagit lång tid att lära känna Lidköpingsborna. Samtidigt är de väldigt vänliga och tillmötesgående, att småprata är aldrig svårt här.

Du som flyttat så många gånger, vad är då ditt bästa tips för att komma in i ett socialt sammanhang på en ny plats?

– Jag har egentligen inga knep, utan det gäller bara att vara öppen och social. Att kanske våg ta steget och föreslå en fika om det är en person man känner att man klickar med, säger Anna Krohné.

Anna Krohné får räkna på fingrarna för att komma fram till hur många gånger hon flyttat i sitt liv. Hon får det till 16.
Anna Krohné får räkna på fingrarna för att komma fram till hur många gånger hon flyttat i sitt liv. Hon får det till 16. Foto: Thomas Kühnel

Anna Krohné är född i Jämtland, i Östersund. Efter föräldrarnas skilsmässa följde hon med mamman när hon flyttade till Askersund 70 mil söderut.

– Då var jag 12 år, och minns att det gick fort att få kompisar i klassen även om de hade ganska roligt åt min norrländska dialekt, säger Anna.

I samma veva som hon skulle börja gymnasiet så flyttade mamman till Hallsberg, och Anna följde med. Hon gick de två första åren på gymnasiet i Närke, men träffade under denna tid kärleken i Lidköping.

– Så när jag skulle börja trean flyttade jag hem till honom och hans familj i Lidköping och gick sista året här. Mamma blev förstås lite ställd, men jag var 17 år och gjorde som jag ville, berättar Anna med ett leende.

2003 gick alltså första flytten till Västergötland och Lidköping. Efter att Anna och pojkvännen gått ut gymnasiet flyttade de till en egen lägenhet.

– Då försörjde vi oss på att dela ut NLT, minns Anna.

Efter några år tog kärleken slut, paret bröt upp och Anna bodde kvar i den gemensamma lägenheten. Men efter ett tag började hon fundera på vad hon egentligen gjorde i Lidköping, om om hon kanske helt enkelt skulle flytta tillbaka till Närke. Sagt och gjort, nästa flyttlass gick till Hallsberg, en egen lägenhet och ett jobb inom äldreomsorgen.

– Men jag var ju inte singel så länge. Jag träffade en kille från Motala och efter att vi haft distansförhållande i ett halvår så flyttade jag till Motala, till en lägenhet som låg i samma hus, berättar Anna.

Med pojkvännen så nära blev det förstås mer och mer tid tillsammans, så snart flyttade hon in till honom och sade upp sin egen lägenhet.

– Men det var inte någon bra relation, han var inte bra för mig och jag förstod efterhand att jag behövde ta mig ut förhållandet för han var inte snäll. Jag fick hjälp av min bästa väninna från Lidköping och det slutade med att jag flyttade till Lidköping igen och bodde hos henne ett halvår.

Anna Krohné trivs i radhuset i Lidköping, men hon och sambon funderar nu på att flytta till hus.
Anna Krohné trivs i radhuset i Lidköping, men hon och sambon funderar nu på att flytta till hus. Foto: Thomas Kühnel

Så sedan 2010 har Anna varit Lidköpingsbo igen. Under den här tiden har hon hunnit bo ihop med kompisen, haft egen lägenhet och bott tillsammans med den man hon gifte sig och skaffade barn med.

– När den relationen tog slut stod jag återigen och vacklade. Jag funderade på om jag skulle vara kvar i Lidköping eller om jag skulle flytta hem till Östersund igen. Det jag absolut inte hade planer på var att träffa någon ny och gå in i en relation igen, men det var ju precis vad som hände.

För in på apoteket där Anna jobbade klev Andreas in för att handla en termometer. Och han kom tillbaka. Och kom tillbaka en gång till. Samtalen blev längre och längre, och det slutade med att Anna och Andreas blev tillsammans.

– Det fick mig ju att bestämma mig för att det skulle bli Lidköping i varje fall. Och det är jag nöjd med, nu vill jag ju inte flytta någon annanstans i Sverige.

”Det är roligt att se andra platser runt om i Sverige”, tycker Anna Krohné.
”Det är roligt att se andra platser runt om i Sverige”, tycker Anna Krohné. Foto: Thomas Kühnel

Läs också

Artikeltaggar

BarnGymnasieskolanInfrastrukturJämtlands länLidköpingMänskligtSamhälleVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.