Hoppa till huvudinnehållet

Så genomför du en smidig flytt – firman tipsar: ”Se till att allt får plats i nya boendet”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
För Magnus Holmberg och Mikael Pettersson på Westflytt flyttfirma är otympliga möbler och slingriga trappor inget problem.
För Magnus Holmberg och Mikael Pettersson på Westflytt flyttfirma är otympliga möbler och slingriga trappor inget problem. Foto: Thomas Kühnel

Många vänder hem efter några år i större städer. Andra flyttar från hus till lägenhet eller vice versa. Men de vanligaste flyttarna enligt flyttfirman är inom samma stad.

– Det viktigaste att tänka på när man flyttar är att allt verkligen får plats i det nya boendet, säger Magnus Holmberg, ägare till flyttfirman Westflytt.

Texten på vindrutan talar sitt tydliga språk: ”Nej, vi går inte på gym”. De anställda på Westflytt har nog fått frågan hundratals gånger.

– Visst är jobbet fysiskt krävande, men det viktigaste är att man är seg och uthållig. En bodybuilder som lyfter tungt på gymmet hade orkat en halvtimme, säger Magnus Holmberg och skrattar.

Många års rutin

De tre flyttkarlarna ska hjälpa Roger och hans familj att flytta från en lägenhet till en annan i centrala Lidköping. En av anledningarna till flytten är alla trapporna i den gamla lägenheten – men för Magnus Holmberg, Mikael Pettersson och Mikael Lindetun verkar vare sig trappor, tunga lådor eller otympliga möbler utgöra något besvär. Allt förpassas från lägenheten in i lastbilen för att någon timme senare lastas in på det nya stället.

Men så har gänget också mångårig rutin. Flyttfirman Westflytt – som tidigare hette Skara Lidköping Flyttningsbyrå – startades på 1940-talet av Magnus morfar.

– Sedan tog min far över firman på 70-80-talet, men när han gick över till möbelbranschen istället såldes företaget. Jag köpte tillbaka det 2019 efter att ha drivit flyttfirma i Lidköping. Jag har väl det i blodet på något sätt, jag började ju jobba extra i firman redan som 13-åring, berättar Magnus Holmberg med ett leende.

Genom åren har det blivit många flyttar både när och fjärran för flyttfirman. De flesta som anlitar Westflytt har någon anknytning till bygden, men för den sakens skull är det inte säkert att flytten går inom Skaraborg.

– Vi har många flyttar till såväl Stockholm som Göteborg och Malmö. Men sen efter några år, när man hittat kärleken så vill man flytta till en mindre stad igen, och då går flytten ofta tillbaka till bygden här omkring, säger Magnus, och tillägger:

– Det vanligaste är ju att man flyttar inom samma stad. Kanske från en lägenhet till en annan, från hus till lägenhet eller tvärt om.

”De flesta flyttarna sker inom samma stad eller kommun”, säger Magnus Holmberg och Magnus Petterson på Westflytt flyttfirma.
”De flesta flyttarna sker inom samma stad eller kommun”, säger Magnus Holmberg och Magnus Petterson på Westflytt flyttfirma. Foto: Thomas Kühnel

Se så allt får plats

2016 utökades rut-avdraget så det kom att innefatta också flyttjänster. Det har gjort att fler människor i dag faktiskt nyttjar flyttfirma för att få hjälp att flytta, menar Westflytt:

– Förr flyttade fler själva. Nu känns det som att färre jagar kompisar som kan hjälpa till och istället ringer oss, konstaterar Magnus.

Vad ska man tänka på när man ska flytta?

– Att rensa ut innan. Det man inte använt eller saknat på 15 år kommer man förmodligen inte ha nytta av i framtiden heller. Många tänker att de tar med allt och sedan rensar efteråt, men det är mycket bättre att göra det innan flytten, säger Magnus Holmberg.

Det gäller också att ha kollat måtten och planlösningen i sitt nya boende, så att man vet att det man tar med sig faktiskt får plats. Exempelvis kan det vara fönster i rummen på ett sätt som gör det svårt att ställa upp hyllor, eller en planlösning som gör att den gamla skänken får rummet att kännas trångt.

– Det är något som folk ofta missar, konstaterar Mikael Pettersson.

Vad är besvärligast att flytta? Det klassiska gamla pianot?

– Vi löser det mesta, och pianon är inte särskilt besvärliga i sig. Flyglar och kassaskåp är värre. Ett kassaskåp är ju ofta bara en klump där man inte har så mycket att hålla i, säger Magnus.

Har ni något minne av en flytt som var särskilt besvärlig?

– Vi hade en flygel som skulle ut från en vindsvåning där det byggts till en vägg efter att flygeln kommit på plats. Det var inte helt lätt att lösa, men vi fick ut det till sist.

Så flyttar skaraborgarna – se mönstret kommun för kommunLouise har flyttat över hela Skaraborg – här är orten hon trivts bäst: ”En fantastisk plats”
När man ska flytta är det smartast att ha gjort utrensningen före flytten, menar Mikael Lindtun och Magnus Holmberg på Westflytt.
När man ska flytta är det smartast att ha gjort utrensningen före flytten, menar Mikael Lindtun och Magnus Holmberg på Westflytt. Foto: Thomas Kühnel
Mikael Petterson och Mikael Lindetun hatr rutin på att hjälpa folk att flytta.
Mikael Petterson och Mikael Lindetun hatr rutin på att hjälpa folk att flytta. Foto: Thomas Kühnel
Många års flyttarbete visar sig på vaderna hos Magnus Holmberg, ägare till flyttfirman Westflytt i Skara och Lidköping.
Många års flyttarbete visar sig på vaderna hos Magnus Holmberg, ägare till flyttfirman Westflytt i Skara och Lidköping. Foto: Thomas Kühnel
”98 procent frågar nog om vi går på gym...”, säger personalen på Westflytt.
”98 procent frågar nog om vi går på gym...”, säger personalen på Westflytt. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderGymGöteborgInfrastrukturLastbilarLidköpingMalmöMotion och hälsaMöblerSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.