Hoppa till huvudinnehållet

Bästa tipsen – så matar du fåglar i vinter: ”Undvik talgbollar med plastnät”

Publicerad:
När man matar småfåglar är det bästa alternativet att använda rena produkter så som solrosor, hampfrön eller jordnötter samt riktiga talgbollar, berättar ornitologen Leif Sjöberg.
När man matar småfåglar är det bästa alternativet att använda rena produkter så som solrosor, hampfrön eller jordnötter samt riktiga talgbollar, berättar ornitologen Leif Sjöberg. Foto: Emma Hurtig

Vad ska man mata småfåglar med i vinter? Och vad ska man undvika?

Det är några av frågorna som kommer att besvaras när Leif Sjöberg och Claes Sjunnesson håller föredrag i Kulturhuset, Grästorp.

– Ju mer varierad kost du ger småfåglarna desto mer arter kommer, säger ornitologen Leif.

1958 började Leif Sjöberg mata fåglar, och i över 20 år har han drivit ett projekt där han inventerar fågelbord i Grästorp kommun. Under onsdagens föredrag i Kulturhuset kommer Leif bland annat presentera vinterns statistik från förra året, och Claes Sjunnesson kommer visa upp bilder som han fotograferat.

– Det blir även lite bildspel på olika fågelarter som finns vid fågelborden. Förra året hade vi 48 stycken fågelbord som är placerade i både tätorten och runtom Grästorps kommun, säger Leif Sjöberg.

Statistiken får Leif från blanketter som han själv och andra deltagare i projektet fyller i. Han berättar att man inte kan dra några slutsatser från en vinter till en annan, utan det gör man på längre sikt.

– Under tio år kanske jag ser vilka fågelarter som tillkommer eller avtar. De fågelarter som är väldigt stabila i Grästorps kommun är pilfink, talgoxe och blåmes. De ligger i topp nästan varje vinter, säger han.

Arkivbild Paul Kleiven. Blåmesen, som syns på bilden, är en av de fågelarter som gärna äter fågelmat vid fågelborden runtom i Grästorps kommun.
Arkivbild Paul Kleiven. Blåmesen, som syns på bilden, är en av de fågelarter som gärna äter fågelmat vid fågelborden runtom i Grästorps kommun. Foto: Paul

Vädret spelar roll

Hemma har Leif redan börjat mata fåglar. Vid frågan varför det är viktigt att mata just småfåglar under vintertid säger han att det är mest för oss människor själva.

– Fåglar hittar mat, men de är bekväma. De lär sig det så fort, och när man väl börjar mata dem så vet de var det finns föda. Så de behöver inte kämpa för att få i sig mat, utan det är serverat. Jag vill tro att man gör någon form av nytta och att det man gör är meningsfullt, säger han.

Många småfåglar är specialiserade både när det gäller mat och väder. Är det exempelvis snöfattigt så finns det arter som uteblir. Det bästa man kan göra är att ta reda på vilka fåglar man har i sin närhet, och sedan mata dem utefter vilken mat de äter.

– Det finns även arter som uteblir om du inte har den speciella födan de vill ha. Exempelvis gulsparv, har du inte havre kommer den knappast även om det blir snö. Men ju mer varierad kost du ger småfåglarna desto mer arter kommer, säger Leif.

Han berättar att tätorter inte har lika mycket olika arter som på landsbygden på grund av att där finns skog och dungar som lockar. Småfåglar har då möjlighet att skydda sig från andra större fåglar.

Misstag att undvika

När man matar fåglar är det bästa alternativet att använda rena produkter så som solrosor, hampfrön eller jordnötter samt riktiga talgbollar. Helt enkelt energirik mat med mycket fett i.

– Man ska absolut undvika att köpa talgbollar med plastnät för det kan hända att fåglar fastnar och dör. Och det man köper billigt, det är lika med att det är dålig kvalité. Smäller det till och blir kallt så blir de stenhårda för det är för lite fett i dem, säger Leif.

Om man bor i tätort ska man också undvika att mata kajor och skator. Leif menar att de hittar mat ändå för att de är allätare.

– Om du till exempel hänger upp en talgboll så tar det inte lång tid innan kajor eller skator ätit upp den. Det är de mindre fåglarna som har det svårare.

”Man ska absolut undvika att köpa talgbollar med plastnät för det kan hända att fåglar fastnar och dör”, säger Leif Sjöberg.
”Man ska absolut undvika att köpa talgbollar med plastnät för det kan hända att fåglar fastnar och dör”, säger Leif Sjöberg. Foto: Lena Richardson

Tips till

Nybörjaren:

1. Kolla med hyresvärden om det är okej att mata småfåglar (om du bor i lägenhet etc).

2. Använd ett fågelbord där kajor och skator inte kommer åt fågelmaten.

3. Mata med skalade solrosfrön, de innehåller mycket fett vilket är bra för småfåglar.

4. Köp en fågelbok.

LISTA: Håll utkik – här är de tolv vanligaste fåglarna i vinter

Artikeltaggar

BiologiDjurDjur och naturFotograferingFåglarGrästorpGrästorps kommunKulturhusetLeif Sjöberg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.