Hoppa till huvudinnehållet

Tabita Hvorslev om krokiga vägen mot målet: ”Både jag och mamma är starka kvinnor”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
För 17 år sedan tog Tabita Hvorslev över Silverknappen efter sin mamma. En position som hon fått kämpa sig till.
För 17 år sedan tog Tabita Hvorslev över Silverknappen efter sin mamma. En position som hon fått kämpa sig till. Foto: Thomas Kühnel

Det var inte alls självklart att Tabita Hvorslev skulle ta över efter sin framgångsrika mamma. Vägen dit har varit lång, och lite krokig.

Men i dag är det hon som basar för den välkända smyckestillverkningen och nästa generation är redan på ingång.

Vi kommer in genom den rundade porten som sitter på Lidköpings äldsta hus, anno 1674. För den oinvigde är det svårt att ana vad som döljer sig bakom de robusta stenväggarna, bara en mindre skylt med namnet Silverknappen finns ovanför ingången.

Men väl inne slås man av ljuset och de gnistrande smyckena som ligger säkert inlåsta i glasskåpen. Smycken som små konstverk i guld och silver med olika typer av ädelstenar. På väggarna finns urklipp från framgångsrika år och bilder på flera kända personer som bär den här butikens smycken, till exempel kronprinsessan Victoria och popstjärnan Zara Larsson.

I ett av glasskåpen ligger en liten ”bävling” i silver som är specialritad till realityserien om Marko ”Markoolio” Lehtosalas och hans numera välkända mamma Irma. Bävling är Irmas ord för en korsning mellan bäver och grävling.

I butiken Silverknappen i Lidköping är det smyckesdesignern Tabita Hvorslev som styr, vilket inte går att ta miste på. Det märks direkt att det här är en stark kvinna som vet vad hon vill.

– Jag är en driven person, säger Tabita Hvorslev själv när hon kommer in med andan i halsgropen till vårt möte.

Det är mycket på gång, bland annat förberedelser inför tjejkvällen där nästan alla butiker i Lidköping är engagerade.

Men vi sätter oss ned i kontorsutrymmet alldeles i anslutning till butiken, för att backa bandet och går nu många år tillbaka i tiden.

Liten med stort ansvar

Året var 1975 när Tabitas mamma Theresia Hvorslev öppnade butiken i Lidköping.

– Efter det såg vi inte mamma mer, säger Tabita lite krasst.

Kanske aning överdrivet, eftersom Theresia inte lämnade familjen, men hon jobbade väldigt mycket. Och det var så Tabita kände det. Bara tio år gammal fick hon ta ett stort ansvar för sina två småsyskon.

– Vi har blivit uppfostrade att klara oss själva. Jag lagade mat och gjorde mycket hemma, om jag inte gjorde något så hände inget. Vi lämnades lite vind för våg.

En pappa fanns i bakgrunden, men inte heller han fanns närvarande särskilt mycket.

Tabita tyckte självklart det var jobbigt när mamma var borta så mycket. Därför blev det extra fest när mamma äntligen var lite ledig på somrarna och och de tillbringa tiden tillsammans i fritidshuset på Kållandsö.

Tabita Hvorslev tillverkade sin första ring som åttaåring. Men att hon skulle gå i sin mammas fotspår var ingen självklarhet.
Tabita Hvorslev tillverkade sin första ring som åttaåring. Men att hon skulle gå i sin mammas fotspår var ingen självklarhet. Foto: Thomas Kühnel

– I sommarstugan var mamma mer engagerad i oss och var mer närvarande. Hon fixade lera, vi fick måla och sy, minns Tabita.

Men för att backa bandet ytterligare något så jobbade Theresia tidigare åt smyckesdesigner hos Georg Jensen i Danmark på 1960-talet, men flyttade hem till Lidköping när Tabita föddes. Theresia började då jobba hos sin far som var direktör för företaget Mema i Lidköping, som tillverkade bestick, smycken och ljusstakar.

Samtidigt som mamma Theresia designade på Mema så drev hon olika silversmideskurser. Och då var Tabita alltid med.

– Då gjorde jag egna grejer. Jag gjorde min första ring när jag var åtta år, berättar hon och gör en skiss på ett papper för att visa en ring i en stjärnform som hon fick lära sig att skära ut i silver.

Inget självklart val

För Tabita har yrkesvalet smyckesdesigner inte varit självklart. Från början satsade hon på en restaurangskola i USA för att senare jobba som kallskänka på en välrenommerad restaurang i Köpenhamn som hade tre Michelinstjärnor. Efter det flyttade hon till Malmö och jobbade på en av de finare restaurangerna där.

Men när Tabita blev ensamstående med sitt första barn så flyttade hon hem till Lidköping och började jobba för sin mamma ett par år.

Samarbetet mellan mor och dotter blev däremot inte helt friktionsfritt.

– Både jag och mamma är väldigt starka kvinnor. Det är svårt att jobba ihop, mor och dotter. Jag blev arg och gick härifrån och sa att jag inte ville hjälpa henne något mer, minns Tabita.

Tabita valde att lämna Silverknappen helt och hållet och började istället jobba som produktutvecklare hos Dafgårds i Källby.

Stort kliv tillbaka

Men som ensamstående mamma blev det tufft att få ihop livet med heltidsjobb.

Fyra ringar designade av Tabita Hvorslev.
Fyra ringar designade av Tabita Hvorslev. Foto: Thomas Kühnel

– Jag blev utbränd. Jag har alltid varit en människa som vill göra allting perfekt och har höga krav på mig själv.

Men när Theresia var på väg att sälja hela rörelsen till en anställd så vaknade Tabita till och insåg att det var Silverknappen som ändå var hennes mål att en gång ta över.

– Det är ett väldigt stort kliv att våga gå tillbaka. Det sista du vill är att ha en konflikt med dina föräldrar.

Hon och hennes mamma gjorde upp om en prövotid på ett år för att se om Tabita verkligen klarade av att ta över rörelsen och också kunna bidra till en design som höll måttet.

Tabita designade en del egna smycken under det året, bland annat serien Stairway som hon fick hjälp med av guldsmeden Lazlo Huqvist som då jobbade i företaget.

– När det var färdigt så visade jag den för Theresia och hon tyckte den var bra, säger Tabita.

Det var viktigt för Tabita att få mammas godkännande och se att hon faktiskt dög.

– Jag har mycket stramare design än vad Theresia har och därför blir det ingen konkurrens. Stairway blev ett tillägg till det sortiment vi redan hade och vi hittade en helt annan kundkrets.

Året är nu 2006 och Tabita är drygt 40 år när hon tar över företaget från sin mamma.

Unik styrka i svår tid

Nu är vi åter i nutiden, en tid med många utmaningar. Även Silverknappen märker av lågkonjunkturen. Men inte så mycket som man kanske skulle kunna tro.

– Vi märker av det litegrann. Men det som är vår styrka är att vi har en egen verkstad, och dessutom egen design, därför kan vi alltid reglera vårt material så vi inte har för mycket eller för lite material i lager.

När det är dyrt att köpa in nytt guld, så kan de till exempel köpa in äldre smycken från kunder och återanvända det gamla guldet.

– Men jag tänker också alltid att i lågkonjunktur så gasar du. Då ser man till att man har mycket marknadsföring, ser till att du syns på flera ställen. Det är till exempel många kändisar som bär våra smycken i dag.

Theodor Hvorslev arbetar som silversmed, ett jobb som kräver både ögon och koncentration.
Theodor Hvorslev arbetar som silversmed, ett jobb som kräver både ögon och koncentration. Foto: Thomas Kühnel

Fortfarande har de en jämn årsomsättning som rör sig kring 7-8 miljoner kronor. Inklusive Tabita är de i dag fem personer som jobbar i företaget.

Alldeles nyligen uppmärksammades smyckena i tidningen Vogue Scandinavia som förstås ger en extra kick åt verksamheten. I sådana sammanhang går de under varumärket Hvorslev jewelery.

Storsäljaren är fortfarande Sagan om ringen som Theresia Hvorslev designade redan 1962. Den består av flera ringar som går att kombinera ihop på en mängd olika sätt.

Trots satsningar på webbshop är det i butiken på Mellbygatan i Lidköping som försäljningen går som bäst.

– Det bästa är om kunderna träffar oss här först och sen handlar på webben, menar Tabita.

Men webben är också ett sätt att locka till sig nya kunder som sedan kan komma och besöka dem på plats i Lidköping.

Nu har sonen Theodor satt sig ned vid bordet. Han är tredje generationen som nu gått in i verksamheten. Utöver att han jobbar som silversmed i verkstaden, så hjälper han också till med butiken och det som sker på sociala medier.

– Det är svårt att förmedla samma sak till en kund på webben som en kund i fysisk form, tycker Theodor.

En variant av Sagan om ringen, som är Silverknappens mest populära smycke.
En variant av Sagan om ringen, som är Silverknappens mest populära smycke. Foto: Thomas Kühnel

Han visar oss verkstaden på andra sidan gatan, som ligger i ett mer modernt hus med stora skyltfönster. Här sitter han, tillsammans med ytterligare en guldsmed, och formar de smycken som hans mamma och hans mormor har designat.

Studenttider och jul brukar vara deras bästa försäljningstider. Men även på sommaren då många turister kikar in.

– Vi tar hand om turisterna, vi blir en slags ambassadörer för Lidköping då vi ofta får frågor om vad Lidköping har att erbjuda. Vi kan ju till exempel berätta att Karl den XII stod lik här, skrattar Tabita.

Att befinnas sig i Lidköpings äldsta hus har visat sig vara en både silver- och guldgruva för familjen Hvorslev och ser ut att vara det i många år framåt.

Artikeltaggar

ButikerDanmarkDesignHandelKållandsöLidköpingMänskligtSmyckenTheresia HvorslevVogue ScandinaviaZara Larsson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.