Hoppa till huvudinnehållet

Poliser mötte tjuv på trappa – blev slagna i ansiktet: ”Inte med flit”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
En tjuv blev upptäckt på bar gärning i samband med ett inbrott i ett hus i Filsbäck. Nu åtalas mannen för flera brott, bland annat våld mot tjänsteman efter att han slagit två poliser i ansiktet.
En tjuv blev upptäckt på bar gärning i samband med ett inbrott i ett hus i Filsbäck. Nu åtalas mannen för flera brott, bland annat våld mot tjänsteman efter att han slagit två poliser i ansiktet. Foto: Thomas Kühnel

När polisen anländer till en bostad som drabbats av inbrott möts de av en person i trappan som uppger att han bor på adressen. De vet dock att han ljuger – mannen har samma dag redan varit i polisens famn i ett annat ärende.

Strax efter slår han till två poliser i ansiktet.

Nu åtalas mannen för flera brott.

Det är natten till den 22 oktober i år som polisen larmas om ett pågående inbrott i Filsbäck i Lidköping.

När patrullen anländer till den aktuella adressen möts de av en person som står på trappan till huset. Mannen uppger att han bor på adressen, men en av poliserna vet att det är en lögn.

Tjuv upptäckt på bar gärning av husägare – slog poliser i tumult: ”Blev lite våldsam”

Mannen, som är i 35-årsåldern, har tidigare samma dygn omhändertagits efter att han tagit sig in på ett företag i Grästorp. Han släpps dock efter förhör.

Våldsam

De bestämmer sig för att frihetsberöva mannen på nytt men gripandet blir tumultartat. Den misstänkta inbrottstjuven slår två poliser i ansiktet och sparkar dem på kroppen innan de lyckas få kontroll på honom med hjälp av OC-spray.

Den misstänkta mannen förnekar till att ha brukat våld mot poliserna.

”Nej det stämmer inte. Jag har inte slagit någon med flit. Hur kunde jag ha slagit någon? Jag minns bara att jag frös”, säger han i förhör.

Händelsen dokumenteras av polisens kroppskameror.

”Jag har inte slagit med flit”, säger mannen.

Skadestånd

Han godkänner dock polisernas yrkande om skadeståndsersättning om 10 000 kronor vardera.

”Ok. Jag förstår att poliskvinnor vill tjäna pengar. För mig spelar det ingen roll, jag betalar, jag hade inget syfte att slå eller sparka dem”, säger han.

Nu åtalas mannen vid Skaraborgs tingsrätt för olaga intrång, våld mot tjänsteman, försök till inbrottsstöld, alternativt grov hemfridsbrott, samt ringa narkotikabrott. Åklagaren yrkar dessutom på att mannen ska utvisas från Sverige och förbjudas återvända inom tio år.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFilsbäckFörhörHotLidköpingSkaraborgs tingsrättÅtal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.