Hoppa till huvudinnehållet

Män med gängkoppling begärs häktade för grova brott – här är polisens nya vapenfynd

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
På en nytagen bild poserar några av de män som nu begärs häktade misstänkta för grova vapenbrott.
På en nytagen bild poserar några av de män som nu begärs häktade misstänkta för grova vapenbrott. Foto: Skärmdump

Polisens spaning och efterföljande tillslag mot flera män i den nystartade mc-klubben Comanches Big Lake City gav resultat. Tre av männen som varit med från starten begärs nu häktade för grova vapenbrott.

– Bevisläget är gott, säger åklagare Anna Johansson.

Det var under torsdagen den 9 november som polisen genomförde ett spaningsarbete vid en bostad i en mindre ort i Lidköpings kommun. Vid 15-tiden åkte två bilar från adressen i riktning mot Vara kommun. Vid E20 i Jung valde polisen att stoppa fordonen för att kontrollera de två männen.

Husrannsakningar genomfördes sedan på två olika adressen i området där spaningsarbetet pågått. Man fann både en stor mängd kontanter samt ett vapen.

I samband med insatsen greps fyra personer som alla har kopplingar till den nystartade mc-klubben Comanches, som fått namnet Big Lake City. Samtliga misstänktes för penningtvättsbrott. En av dem, en man i 60-årsåldern som pekats ut som ledaren, misstänktes även för grovt vapenbrott.

Sedan dess har ett intensivt utredningsarbete pågått där polisen gjort nya husrannsakningar på de båda adresserna i Lidköpings kommun, men också på en adress i Essunga kommun.

Vapenfynd på ännu en adress

– Där gjordes ytterligare fynd vilket har lett till nya misstankar. Det handlar både om vapen och annat. Det har också hållits ett antal förhör med vittnen.

Hur många vapen som sammanlagt hittats vid husrannsakningarna på de tre adresserna vill åklagaren inte gå in på.

– Men det är mer än ett vapen, det kan jag säga.

Vid polisens nya husrannsakningar på de båda adresserna i Lidköpings kommun som gjordes under lördagen gjordes också fler fynd.

– Man har anträffat och tagit ytterligare beslag. Men det har främst lett till att misstankarna har stärkts.

Tre begärs häktade

Strax före lunchtid på söndagen lämnade åklagare Anna Johansson in häktningsframställningar mot tre av männen, samtliga har varit aktiva i Comanches MC sedan starten i somras.

Vid lunchtid på söndagen skickade åklagare Anna Johansson in häktningsframställningar rörande tre av de fyra män med Comancheskopplingar som greps i samband med polisens tillslag i torsdags,
Vid lunchtid på söndagen skickade åklagare Anna Johansson in häktningsframställningar rörande tre av de fyra män med Comancheskopplingar som greps i samband med polisens tillslag i torsdags, Foto: Oskar Sjölander

Ledaren i 60-årsåldern begärs nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Ytterligare en man i 60-årsåldern begärs även han häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Men också för ytterligare ett vapenbrott samt narkotikabrott.

En man i 55-årsåldern som tidigare är dömd för bland annat grovt vapenbrott begärs också häktad skäligen misstänkt för grovt vapenbrott, vilket är den lägre misstankegraden.

Hur ser bevisläget ut?

– Jag bedömer att på de två som begärs häktade på sannolika skäl så är det ett gott bevisläge. På den som är skäligen misstänkt så är det lite lägre i bevisningen, men det finns god förhoppning om att kunna arbeta vidare där, säger åklagare Anna Johansson.

Planerad fest blev av

Under tiden som ledaren och tre andra personer med Comancheskopplingar satt anhållna hölls en fest i Marieholm i Skåne, som ledaren själv bjudit in till på lördagen.

Mc-gänget skulle ha sin första fest – då slog polisen till: ”Vill försöka söndra”

Det var inledningsvis osäkert om den skulle bli av med tanke på polisens tillslag i Skaraborg. Men redan tidigt på lördagen började folk att samlas och polis fanns på plats med en insats, berättar polisens presstalesperson Patric Fors.

Comanches första fest i Sverige hölls i en panncentral vid den gamla yllefabriken i skånska Marieholm. Polisen fanns på plats för att kontrollera besökarna.
Comanches första fest i Sverige hölls i en panncentral vid den gamla yllefabriken i skånska Marieholm. Polisen fanns på plats för att kontrollera besökarna. Foto: Google maps

– Det gjordes flertalet kontroller, både av bilar, passagerare och förare. Men vad jag har hört är det inget som sticker ut, allt har gått lugnt till väga och jag har inte hört något om några gripanden. Vad gäller festen på kvällen har jag fått återrapporterat att även den har gått lugnt tillväga.

Patric Fors har inga uppgifter på hur många som kontrollerades eller om någon är misstänkt för brott.

Häktningsförhandlingarna mot de tre männen i Skaraborg som är misstänkta för bland annat grovt vapenbrott väntas hållas under måndagen den 13 november.

LÄS MER:

Mc-klubbarna i Lidköping – här hittar du samtliga delar i NLT:s granskning

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättGängkriminalitetLidköpings kommunNarkotikabrottSkaraborgVapenbrottÅklagare

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.