Hoppa till huvudinnehållet

Från pilot till uppfinnare – Gustavs idé blev nytt företag: ”Klart att jag känner stolthet”

Publicerad:
30-årige Gustav Blank från Lidköping är pilot, vaktmästare, uppfinnare och numera också egenföretagare. Han har precis lanserat egna produkten The Tapper, som underlättar luftning av element.
30-årige Gustav Blank från Lidköping är pilot, vaktmästare, uppfinnare och numera också egenföretagare. Han har precis lanserat egna produkten The Tapper, som underlättar luftning av element. Foto: Sören Turesson

Gustav Blank är piloten som blev vaktmästare som blev uppfinnare och företagare. Nu lanserar han den egna produkten ”The Tapper”, som underlättar luftning av element.

– Det är klart jag känner en stor stolthet att folk vill köpa någonting som jag skapat, säger den 30-årige Lidköpingsbon.

Gustav Blank är truckföraren som av en ren impuls sökte in till pilotutbildning, hamnade i USA och blev pilot. Men som sedan gick tillbaka till jobbet som vaktmästare när pandemin kom och många piloter blev arbetslösa.

– Alla har väl haft en pojkdröm om att bli pilot. Men för mig har nog drömmen om fastigheter varit större än pilotdrömmen. Så att gå tillbaka till vaktmästaryrket var inte särskilt svårt. Det är ett fantastiskt jobb och man får möta många människor, säger Gustav Blank, som genom åren också skaffat sig ett litet fastighetsbestånd på fyra fastigheter.

Numera är han fastighetsförvaltare i familjeföretaget Blank och Söner – men även egenföretagare. För tre veckor sedan lanserades företaget G-techs egen produkt: The Tapper, en liten smart behållare som används för att lufta element utan att spilla elementvatten på golv och väggar.

Affärsidé

Egentligen började det med att Gustav Blank tyckte att jobbet med att lufta element var den absolut värsta sysslan som vaktmästare. Hur man än bär sig åt så har svartsmutsigt elementvatten en tendens att hamna på parkettgolv, vita gardiner eller väggar.

Så från början skapade han den lilla smidiga behållaren för eget bruk.

– Jag gick hem på kammaren och funderade hur man skulle kunna hitta en lösning. Det tog inte särskilt lång tid att fundera ut vad man skulle kunna skapa, men att verkligen tillverka den med hjälp av 3D-skrivare och CAD-program tog desto längre tid, berättar Gustav.

Det var först när han visade den lilla luftningsbehållaren för sin bror Philip, och brorsan påpekade att han inte sett något liknande tidigare som tanken väcktes att kanske börja tillverka produkten och sälja.

När Gustav skulle starta företaget fick han hjälp av Almi, bland annat att kontakta patent- och registreringsverket och designskydda sin uppfinning. Parallellt fortsatte arbetet med att utveckla produkten.

– Det blev min hobby. Jag vet inte hur många timmar jag lagt på det, och hade det inte varit för Angelique, min sambo, så vete sjutton om jag hade tagit det i mål. Hon har varit ett ovärderligt stöd, säger Gustav.

För varje del i processen har inneburit såväl framgångar som bakslag, och ett oändligt antal detaljer som behövt bli rätt. Exempelvis missade Gustav att han också behövde en elementnyckel till sin produkt, så den har han tagit fram i efterhand. Just nu pågår utvecklingsarbetet av en korsnyckel som passar till flera olika element.

Gustav Blank har hjälp av Nils Johan Liljegren att tillverka produkten the tapper.
Gustav Blank har hjälp av Nils Johan Liljegren att tillverka produkten the tapper. Foto: Sören Turesson

Bisyssla

För tre veckor sedan skedde lanseringen av ”the tapper”. Hemsidan är uppe, kunder kan beställa online och marknadsföringen hittills har skett via sociala medier.

Tillverkningen sker i Skara, där Gustav har hjälp av Nils Johan Liljegren som gör produkterna med hjälp av CAD-program. I Stockholm finns Conny, nybliven pensionär som drygar ut pensionen genom att jobba som säljare för G-tech och kontaktar företag.

Målet från början var att sälja tio stycken ”the tapper”. Den målsättningen infriades redan de första dagarna, så nu är det nya målet att få sålt 1 000 produkter.

– Men jag har flera kontraktsförslag på mitt bord från riktigt stora företag som kan tänka sig att köpa in produkten. Jag vågar inte säga något än, för en affär är ju inte klar förrän kontrakten är påskrivna... men det ser bra ut, säger Gustav.

Hur länge dröjer det innan företaget är vinstdrivande då så du kan leva av det?

– Jag vet inte om jag någonsin kommer att ta ut någon lön i företaget, det kommer nog alltid vara en bisyssla, och eventuella pengar som jag får in lär jag använda för att kunna utveckla någon eller några av de andra idéer jag har, säger Gustav.

Men så ler han lite och tillägger:

– För även om varje företagare drömmer om att bolaget ska gå plus minus noll och sedan med vinst så känns det minst lika viktigt för mig att jag faktiskt har förverkligat en idé jag hade. Det finns en stolthet i att skapa någonting som människor faktiskt behöver och vill ha. Att min uppfinning kommer till nytta.

Det har tagit Gustav Blank ett år att utveckla produkten the tapper, en hjälp att avlufta elementen.
Det har tagit Gustav Blank ett år att utveckla produkten the tapper, en hjälp att avlufta elementen. Foto: Sören Turesson
”Det finns en väldig stolthet i att skapa någonting som kan vara till nytta och som människor vill köpa”, säger Gustav Blank.
”Det finns en väldig stolthet i att skapa någonting som kan vara till nytta och som människor vill köpa”, säger Gustav Blank. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

AlmiBostad och byggenFastigheterLidköpingNäringslivPatentSkaraSociala medierTeknik och vetenskapUSA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.