Hoppa till huvudinnehållet

Mer pengar i sista stund – risk för varsel i skolan minskar betydligt

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
– Pengarna kan ses som ett omställningsstöd för att bildningsnämnden ska kunna komma rätt i sin budget, säger Lars Gezelius.
– Pengarna kan ses som ett omställningsstöd för att bildningsnämnden ska kunna komma rätt i sin budget, säger Lars Gezelius. Foto: Mats Rosqvist

Risken för uppsägningar inom skolan nästa år har plötsligt minskat ordentligt. Kommunstyrelsen vill nu skjuta till ytterligare sju miljoner kronor under 2024.

NLT har tidigare rapporterat om att bildningsnämnden arbetar med att minska sin kostym för att klara nästa års budget då ramarna skulle minska med 14 miljoner kronor. Enheterna inom nämndens område har redan haft uppdraget att se över sina verksamheter och ta fram konsekvensbeskrivningar över besparingarna. Nämndens ordförande Peter Jonsson har också flaggat för att besparingarna kan komma att innebära att man måste varsla personal.

Nu ser det plötsligt ut som om situationen kommer att lätta för nämnden. Sent i november ska fullmäktige slutligen klubba budgeten. Inför det beslutet har kommunstyrelsen behandlat frågan. Efter ett yrkande från Moderaterna blev förslaget till fullmäktige att ge bildningsnämnden ytterligare sju miljoner kronor nästa år. Genom att budgetera med ett nollresultat nästa år och dessutom använda 4,7 miljoner av den så kallade resultatutjämningsreserven frigör kommunen summan.

– Det här är ett tillfälligt tillskott under 2024 – det blir ett tillfälligt omställningsstöd för att göra det möjligt för bildningsnämnden att komma rätt i sin budget, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Gezelius (M).

Risken minskar

För Bildningsnämndens del innebär pengarna att sparbetinget halveras. Innan nämnden fattar beslut om detaljbudget kommer man ha ett extrainsatt möte med arbetsutskottet för att ta fram ett nytt förslag, som av allt att döma får betydligt mindre kännbara konsekvenser än tidigare väntat.

– Utan de här pengarna hade vi haft en övertalighet på sju till nio tjänster som vi hade behövt hantera. Risken för uppsägningar minskar nu betydligt, men kan inte helt uteslutas, säger Peter Jonsson.

Socialdemokraterna lämnade en protokollsanteckning om att de kommer att återkomma i frågan till kommunfullmäktige när budgeten ska tas. Visserligen hade de inget att invända mot att ge bildningsnämnden mer pengar, men att ta ställning till ett förslag som kommer vid sittande bord mycket sent under budgetprocessen tyckte de inte att de kunde göra.

– I så fall behöver vi se över behoven hos andra nämnder. Vi vet till exempel att miljö- och bygga har stora underskott sett till sin totala budget, förklarar oppositionsrådet Fredrik Nelander (S).

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKommunstyrelsenLars GezeliusModeraternaNämnderPolitikSocialdemokraternaUppsägningarVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.