Hoppa till huvudinnehållet

Fler privata jobb när F7 växer: ”Blir det fler rekryter så blir vi också fler”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Victoria Hermansson, är kock på restaurangen vid F7. Här kommer hon med rykande färska sejfiléer till hungriga militärer.
Victoria Hermansson, är kock på restaurangen vid F7. Här kommer hon med rykande färska sejfiléer till hungriga militärer. Foto: Thomas Kühnel

När Försvarsmakten utökar och allt fler gör militärtjänst på F7 så är det många kringverksamheter som också får mer att göra.

På Såtenäs jobbar elva personer i restaurangen, en personalstyrka som förmodligen kommer att utökas inom en snar framtid.

Tidigare skötte Försvarsmakten all matservering i egen regi på Såtenäs flygflottilj. Men sedan 2008 handlas istället privata aktörer upp och från år 2022 är det koncernen Nordrest som fått uppdraget.

När Försvarsmakten upphandlar restaurangverksamheten med jämna mellanrum, så ingår att personalen ska få stanna kvar. Flertalet av de anställda på Såtenäs har jobbat under flera olika aktörer.

Flygflottiljen har ökat med 200 anställda – men fler behövs: ”Svårt att rekrytera rätt”
– Det ser du väl på min portion, svarar Mikael Tuneskog på frågan om vad han tycker om maten.
– Det ser du väl på min portion, svarar Mikael Tuneskog på frågan om vad han tycker om maten. Foto: Thomas Kühnel

Företagets uppdrag är att erbjuda lunch till alla som jobbar i området. De brukar vara runt 300 lunchgäster varje dag, varav ganska många är rekryter. I avtalet ingår också att servera rekryterna frukost, middag och kvällsmat.

Det ökade antalet som gör militärtjänst påverkar förstås verksamheten.

– Det har skett en viss ökning av antalet anställda hos oss. Blir det fler rekryter så får vi bli ännu fler, konstaterar Karin Saleryd som är enhetschef på MR Matbiten på Nordrest.

F7 förväntas ta emot ytterligare 100 värnpliktiga inom en snar framtid.

När röken lagt sig finns nykokta potatisar redo för servering. Köksmästare Mats Löfgren duckar vant för ångan.
När röken lagt sig finns nykokta potatisar redo för servering. Köksmästare Mats Löfgren duckar vant för ångan. Foto: Thomas Kühnel

I dag jobbar elva personer i restaurangen på Såtenäs och personalstyrkan är ganska intakt sedan lång tid tillbaka.

– Rent generellt så har vi en väldigt liten omsättning på personal, förklarar Karin Saleryd.

Personalen tillreder maten på plats, däremot är det en central grossist som levererar råvarorna.

Nina Nord, restaurangbiträde, tar betalt av kunderna.
Nina Nord, restaurangbiträde, tar betalt av kunderna. Foto: Thomas Kühnel

Under pandemiåren var det tufft för många restauranger. Men inte för restaurangen på F7 där flygverksamheten var igång som vanligt.

– Vi hade full verksamhet om inte mer, berättar Karin Saleryd.

Avtalet med Nordrest gäller fram till 2026, men då finns en option som gör att de har möjlighet att få förlängt avtalet i tre år till.

När Försvarsmakten upphandlar ny privat entreprenör till restaurangen på F7, så ingår den personal som redan finns på plats.
När Försvarsmakten upphandlar ny privat entreprenör till restaurangen på F7, så ingår den personal som redan finns på plats. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

AvtalFörsvarsmaktenHandelMat och dryckMilitärRestaurangerSkaraborgs flygflottiljSåtenäsVärnplikt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.