Hoppa till huvudinnehållet

Nytt beslut ska möta barnfattigdom – frukt, busskort och badbiljett på agendan

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
En handlingsplan är antagen i kommunstyrelsen i Lidköping för att underlätta för barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer.
En handlingsplan är antagen i kommunstyrelsen i Lidköping för att underlätta för barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Foto: Jessica Gow/TT

Hundratals barn i Lidköping lever i familjer som har skulder hos Kronofogden.

Nu vill politikerna skapa bättre förutsättningar att stödja dem.

”Tomma kylskåp, urvuxna kläder och ångest över räkningar som inte kan betalas är vardag för hundratusentals barn i Sverige.”

Så inleder Vänsterpartiet en motion som lades fram redan 2021 i kommunfullmäktige i Lidköping. Syftet var att få till en handlingsplan som ska styra och skapa bättre förutsättningar för att stödja barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer.

Drygt två år senare är handlingsplanen på plats och i veckans möte med kommunstyrelsen var alla partier överens om att anta den.

I planen finns ett antal förslag på vad som kan göras förutom åtgärder som redan finns i dag.

Frukt och fika

Exempelvis föreslås att man ska försöka nå ut till en större målgrupp genom att ordna aktiviteter på fler språk samt att ha uppsökande verksamhet i socioekonomiskt utsatta områden. Andra förslag är att erbjuda badbiljetter på Framnäs till familjer med ekonomiskt bistånd, ge gratis frukt till alla elever i grundskolan, ordna fika vid planerade aktiviteter och bekosta busskort till ungdomar mellan 13 och 18 år.

Nu skickar kommunstyrelsen godkännandet vidare till kommunfullmäktige där man föreslår att förslagen på åtgärder utreds och hanteras inom respektive nämnds ansvarsområde. Uppföljning och revidering av planen ska framöver hanteras av kommunens TSI-grupp för barn och unga.

– Det här är bra och jätteviktigt, konstaterar Claes-Göran Borg (V).

Barn med ekonomiskt bistånd i Lidköping.
Barn med ekonomiskt bistånd i Lidköping.

Över 500 barn i skuldsatta familjer

Av statistik från Kronofogden (2022) framkommer att 2,5 procent av invånarna (över 18 år) i Lidköping har skulder hos Kronofogden och 507 barn (6,2 procent) lever i skuldsatta familjer. Detta kan på sikt leda till att barn hamnar i social utsatthet utifrån brist på aktiviteter och andra sociala sammanhang där ekonomin är avgörande.

Källa: Lidköpings kommun

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenLidköpingMotionerPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.