Hoppa till huvudinnehållet

Fyra män med gängkoppling anhållna – vapen och stora summor pengar påträffades

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Bilden är en arkivbild och har ingenting med torsdagens händelse att göra.
Bilden är en arkivbild och har ingenting med torsdagens händelse att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra män greps under torsdagen efter en omfattande polisinsats. Samtliga har kopplingar till mc-klubben Comanches enligt uppgifter till NLT.

Bland rubriceringarna finns penningtvättsbrott och grovt vapenbrott.

Under torsdagen har polisen genomfört ett spaningsarbete vid en bostad i en mindre ort i Lidköpings kommun. Vid 15-tiden åkte två bilar från adressen i riktning mot Vara kommun. Vid E20 i Jung valde polisen att stoppa fordonen för att kontrollera de två männen.

I samband med detta påträffades en större mängd pengar.

– Jag vill inte gå in på vilket belopp det handlar om, men den handlar om en ansenlig summa pengar. De två männen är i 55-årsåldern respektive 40-årsåldern. De misstänks båda för penningtvättsbrott. Den yngre mannen ska även ha varit påverkad av narkotika och därför upprättas även en anmälan om drograttfylleri, säger Tomas Vänerfors, stationsbefäl på Lidköpingspolisen, vid 20.45-tiden.

Enligt uppgifter till tidningen är den äldre mannen en av de personer som NLT i sin granskning av klubben beskrivits som en av Comanches grundare i Sverige. Han dömdes 2021 till flera års fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Ny mc-klubb etablerar sig i Lidköping – experten: ”Kan leda till våldshändelser”

Dubbla husrannsakningar

Den yngre mannen har även han ett brottsligt förflutet. Han dömdes så sent som i september i år för stöld, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Efter att männen gripits genomförde polisen husrannsakningar mot två adresser på den ort som man haft span under dagen. På en av adresserna påträffades mer pengar och dessutom ett vapen.

– Ytterligare två personer grips och männen är båda i 60-årsåldern. Båda blir misstänkta för penningtvättsbrott, varav den ena också misstänks för grovt vapenbrott, säger Tomas Vänerfors.

Enligt tidningens uppgifter är den ena den man som beskrivs som klubbens troliga president och en av Comanches grundare i Sverige. Han var tidigare medlem i Hells Angels men är i dag utesluten. Han dömdes också nyligen för hot mot tjänsteman efter att han bland annat sagt till en polis att ”om du för en personlig jakt på mig då måste du ju vara beredd på att det kan bli en jakt på dig”.

Grundare till mc-gäng döms – hotade polis i Skaraborg över telefon: ”Kan bli jakt på dig”

Den andre mannen som greps kopplat till husrannsakningarna har varit med i uppstarten av den nya klubben som fått namnet Big Lake City.

I övrigt vill polisen i nuläget inte gå in på närmare detaljer om spaningsarbetet som utförts. Under eftermiddagen och kvällen hölls förhör med de fyra gripna männen.

De två som greps på E20 i Jung förvaras i Lidköping. Sent på kvällen meddelade Lars Wallin på Lidköpingspolisen att de anhållits av åklagare.

De övriga två fördes till polisstationen i Skövde. Även dessa män ska nu sitta anhållna.

LÄS MER:

Mc-klubbarna i Lidköping – här hittar du samtliga delar i NLT:s granskning

Artikeltaggar

Brott, lag och rättE20FörhörGripandenJungLidköpingPenningtvättsbrottTomas VänerforsVapenbrott

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.