Hoppa till huvudinnehållet

Familjeföretaget firar 100 år – en institution på orten: ”Likt förbannat äter man korv igen”

Publicerad:
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Eriksons Chark i Nossebro firar 100 år. Sedan 2016 är det syskonen Cecilia Erikson, Linus Erikson och Gustav Erikson, fjärde generationen Erikson, som driver företaget.
Eriksons Chark i Nossebro firar 100 år. Sedan 2016 är det syskonen Cecilia Erikson, Linus Erikson och Gustav Erikson, fjärde generationen Erikson, som driver företaget. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Ett av Essungas mest väletablerade familjeföretag firar 100 år.

Det handlar om Eriksons Chark i Nossebro – dit folk åker långväga för att handla korv och andra charkvaror.

– Det är en ära att få fortsätta driva det som tidigare generation har byggt upp, säger Cecilia Erikson, delägare och fjärde generationen Erikson.

Allt började som en butik på Storgatan i Nossebro, då Johan Erikson började tillverka korv och andra charkvaror. När han cyklade runt på gårdarna för att utse de finaste korna, kalvarna och andra kreatur hade han förmodligen ingen tanke på att företaget skulle växa och bli det etablerade familjeföretag som det är i dag.

Eller så var det just det han gjorde.

Efter noga uppskattning av vikt och värde gjorde man upp om priset. Affären avslutades alltid med ett handslag.

Fjärde generationen

I dag har Eriksons chark drygt 25 anställda och man har runt 45 återförsäljare runt om i Västra Götaland.

Sedan 2016 driver syskonen Cecilia, Gustav och Linus Erikson, Eriksons Chark. De är den fjärde generationen Erikson och har vuxit upp på övervåningen av byggnaden, och har själva sett hur deras farmor lagade grynkorv till de anställda under 80-talet.

Gustav Erikson hade fullt upp med att röka korv när NLT var på besök.
Gustav Erikson hade fullt upp med att röka korv när NLT var på besök. Foto: Victoria Svärd Karlsson

När NLT är på besök paketeras kött i mängder, korvar röks och i butiken plockas det fram charkvaror i disken.

– Det är en ära att få fortsätta driva det som tidigare generation har byggt upp. Vi är väldigt tacksamma över det. Hade dem inte gått före hade vi inte suttit här i dag, säger Cecilia Erikson.

Men att syskonen skulle ta över och gå i samma fotspår, var ingen självklarhet från början.

– Jag skulle bli tröskmekaniker, så jag utbildade mig till maskintekniker på gymnasiet. Sedan gjorde jag koppartråd i Jonslund i några år. Det var inte någon självklarhet för mig, men det blev så ändå, säger Gustav Erikson.

Cecilia Erikson fortsätter:

– Direkt efter gymnasiet hade jag en given plats här. Hade det inte varit så att vi syskon bestämde oss för att vi skulle driva det ihop så hade jag nog inte tagit över företaget själv.

Till Eriksons Chark har folk åkt långvägar för att handla korv och andra charkvaror.
Till Eriksons Chark har folk åkt långvägar för att handla korv och andra charkvaror. Foto: Victoria Svärd Karlsson
Foto: Victoria Svärd Karlsson

Kände man någon gång att det fanns en förväntan att ta över, bara för att företaget skulle finnas kvar i familjen?

– Jag skulle säga att det aldrig har varit något direkt uttalad förväntan från våra föräldrar, svarar Gustav.

– Det har väl jag upplevt, den förväntan. Dels har man sett hur farsan har kämpat i alla år, han jobbade ju dag och natt, och man har ju försökt hjälpa honom. Dels kände jag att ska det vara så där att driva företag så vill jag inte göra det själv. Då vill jag ha någon mer som lider, skämtar Cecilia och skrattar.

Under 100 år har mycket hänt, utvecklingen av maskiner är en av dem. 1984 köpte företaget sin första moderna datastyrda rök, innan användes gamla spåneldade och gasoleldade rökar. Något som gjorde arbetet mer effektivt.

Hur har ni försökt att utvecklat företaget?

– Vi kan ju inte expandera företaget, för vi är ju lite inbyggda på tomten som vi är på. Vi har försökt utveckla företaget internt istället och göra det mer effektivt, säger Gustav.

Om det inte vore så att syskonen bestämde sig för att tillsammans ta över familjeföretaget, hade i alla fall inte Cecilia velat ta över det själv. ”Man har sett hur farsan har kämpat i alla år, han jobbade dag och natt. Samtidigt kände jag att ska det vara så där att driva företag så vill jag inte göra det själv”, säger hon.
Om det inte vore så att syskonen bestämde sig för att tillsammans ta över familjeföretaget, hade i alla fall inte Cecilia velat ta över det själv. ”Man har sett hur farsan har kämpat i alla år, han jobbade dag och natt. Samtidigt kände jag att ska det vara så där att driva företag så vill jag inte göra det själv”, säger hon. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Finns utmaningar

Än i dag har företaget sina utmaningar. Den största är tillgången på svenskt kött, något som företaget bygger på. Den torra sommaren 2018 ställde till det för många djurproducenter som inte fick tag på tillräckligt med foder till sina djur.

– Det märker vi ju av några år senare när det saknas färskt kött. Vi jobbar ju enbart med färskt svenskt kött och köper inte upp något fryslager som har blivit kvar. Det är ju dyrare för oss och det är en utmaning, säger Cecilia.

Är det brist på svenskt kött?

– Ja, mycket av djurproducenterna är ju äldre och många enheter slås ihop till större enheter. Om tio bönder som har tvåhundra grisar slutar, så måste det ju starta någon som har 2 000 grisar, säger Gustav och fortsätter:

– I dag startas det inte upp någon produktion i lika stor utsträckning. Det är svårt att få lönsamhet, nu när räntorna ser ut som de gör. Det krävs ju en del kapital.

Inför julafton finns det extra mycket att göra. Trots att man nästan badar i prinskorv så tröttnar man aldrig, menar syskonen Erikson. ”En alldeles nykokt prinskorv, det är lika gott ändå. Man tröttnar nog inte”, säger han.
Inför julafton finns det extra mycket att göra. Trots att man nästan badar i prinskorv så tröttnar man aldrig, menar syskonen Erikson. ”En alldeles nykokt prinskorv, det är lika gott ändå. Man tröttnar nog inte”, säger han. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Enligt syskonen finns det en stadig kundkrets och likt Nossebro marknad är företaget en del av att fler åker som besökare till Nossebro.

Tröttnar man inte på korv när man jobbar här?

– Visst kan man känna att ”fan nu är det korv för tredje gången den här veckan”, men likt förbannat äter man korv nästa vecka i alla fall, svarar Cecilia med ett skratt.

– Kring jul står man i prinskorv i en och en halv månad på raken och rökar och byter i rökarna på kvällarna, men likt förbaskat så står man ju där och tuggar prinskorv när man tar ur en vagn ur röken den 22 december. En alldeles nykokt prinskorv, det är lika gott ändå. Man tröttnar nog inte.

Kommer det att bli en femte generation Erikson som tar över någon gång i framtiden?

– Det finns ju en femte generation, men om de vill jobba med det här vet vi ju inte, säger Gustav.

Om det blir en femte generation Erikson i framtiden återstår att se. ”Det finns ju en femte generation, men om de vill jobba med det här vet vi ju inte”, säger Gustav.
Om det blir en femte generation Erikson i framtiden återstår att se. ”Det finns ju en femte generation, men om de vill jobba med det här vet vi ju inte”, säger Gustav. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Artikeltaggar

ButikerHandelJulKöttMat och dryckNossebro

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.