Hoppa till huvudinnehållet

Kommunanställda utbildas – fokus på våld i nära relation: ”Varje brott är ett för mycket”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Kommunpolis Kristoffer Hjelm och folkhälsostrateg Birgitte Hald är överens om att frågor kring våld i nära relationer är oerhört viktiga att lyfta.
Kommunpolis Kristoffer Hjelm och folkhälsostrateg Birgitte Hald är överens om att frågor kring våld i nära relationer är oerhört viktiga att lyfta. Foto: Åsa Mwansa

Frågor kring våld i nära relationer är aktuella året runt, men lyfts särskilt under FN:s Orange Week. Vara kommun har i höst valt att utbilda all personal om social hållbarhet med särskilt fokus på våld i nära relationer.

– Vi kommer lägga ut den utbildningen på vår Facebooksida den veckan, för den som är intresserad, säger folkhälsostrateg Birgitte Hald.

Orange Week infaller vecka 47 och det kommer även finnas en länk till en digital föreläsning på Vara kommuns hemsida som allmänheten kan ta del av.

En central del i utbildningsinsatsen handlar om den normaliseringsprocess som gör att ett osunt förhållande sakta växer fram. Den våldsutsatta har svårt att se strukturerna för att förstå vad som händer.

– Man lever i den världen och uppfattar att det är normalt. Man upptäcker inte riktigt att det pågår något i förhållandet som inte är riktigt sunt, säger Birgitte Hald.

Normaliseringsprocessen gäller både den våldsutsatta och utövaren. Ett litet steg i taget märks inte lika väl. Olika begrepp tas också upp i utbildningen, vad som är våld och hur våld uppstår. Det kan handla ekonomiskt våld och inte minst digitalt.

– Man känner sig övervakad fast personen inte befinner sig i samma rum. Sen har vi också tagit upp var man kan vända sig, både som våldsutsatt och våldsutövare, säger Birgitte.

Tröskeln är hög till att våga anförtro sig efter att ha blivit utsatt, och när frågan diskuteras allmänt kan inställningen ofta vara att det bara är att lämna förhållandet. Så lätt är det inte.

Våga anmäla

Kommunpolis Kristoffer Hjelm konstaterar att den här typen av brott förekommer i alla samhällsklasser. Han är rädd att det finns en uppfattning om att det inte lönar sig att anmäla.

– Det är beklagligt. Därför tycker jag och från polisens sida att det är väldigt positivt att kommunen har valt att fokusera på detta i utbildningsinsatsen man gör till all personal. Det är viktigt att hantera och pålysa att det här är ett allvarligt problem.

Regeringen har tydligt pekat ut utsatta brottsoffer i nära relation som ett område polisen ska jobba extra med. Ett antal hundra miljoner kronor har öronmärkts för att anställa särskilda utredare för den typen av brott.

– Och det har ju skett även i Skaraborg. Det är utan tvekan ett prioriterat fokusområde och på ett sätt är det logiskt. Av alla olika typer av brott är de du drabbas av i hemmet, som ska vara din trygga plats på jorden, en allvarlig brottslighet, säger Kristoffer.

Stort mörkertal

Det finns ett mörkertal för alla brott. Vissa har lägre av olika skäl, till exempel inbrott och stölder. Det mesta anmäls, inte minst för att det krävs i försäkringsfrågor.

– Men våldsbrott och sexualbrott i nära relationer, där vet vi att tröskeln är högre för att berätta för någon annan. I synnerhet för polisen eller andra myndigheter. Vi vet att det sätter igång en rättsprocess som kan vara jobbig att hantera, säger Kristoffer.

Det kan få stora följder på flera plan. Många känner inte minst rädsla för att en anmälan ska påverka livet socialt, ekonomiskt, och många andra aspekter som finns med i bilden.

– Men varje brott av den här karaktären är definitivt ett för mycket, säger Kristoffer Hjelm.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFNKristoffer HjelmSkaraborgUtbildningVaraVara kommunVåld i nära relationer

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.