Hoppa till huvudinnehållet

Reparation i bandyhallen gick snett – montör fick ammoniak i ansiktet: ”Fördes till sjukhus”

Publicerad:
Olyckan inträffade i Sparbanken Lidköping arena vid 14-tiden på onsdagen.
Olyckan inträffade i Sparbanken Lidköping arena vid 14-tiden på onsdagen. Foto: Sören Turesson

Mannen skulle utföra ett arbete i Sparbanken Lidköping arenas maskinrum när olyckan var framme. Plötsligt sprack en ledning varpå ammoniak sprutade ut.

– Han fick gasen i ansiktet och personer i arenan hjälpte honom med att spola rent, säger Anders Abrahamsson på Lidköpings kommun.

Vid 14-tiden på onsdagen skadades en man i maskinrummet vid Sparbanken Lidköping arena i samband med ett arbete. Montören, som befann sig ensam i rummet, hade fått i uppgift att gå igenom kylaggregatet då en av maskinerna varnat för dåligt flöde.

Enligt Anders Abrahamsson, arbetsledare på fritidsavdelningen på Lidköpings kommun, har fått återberättat att en ledning ska ha spruckit i samband med insatsen.

– Mannen skulle tömma systemet som innehåller ammoniak. Han ska ha kopplat på en slang på vårt system och när detta sker går något på tok. Han ska ha fått ammoniak i ansiktet, men kunde snabbt lämna maskinrummet, säger han.

Den drabbade mannen fick hjälp att ta sig till arenans restaurangavdelning. Samtidigt som ambulans tillkallades spolade mannen rent ansiktet på toaletten.

– Jag har ingen kännedom om vilka skador som uppstått. Det enda jag vet är att ambulansen körde honom till sjukhuset i Skövde och därefter vet jag ingenting om hur det gått sedan, säger Anders Abrahamsson.

Anders Abrahamsson, arbetsledare på fritidsavdelningen på Lidköpings kommun och tidigare storspelare i Villa.
Anders Abrahamsson, arbetsledare på fritidsavdelningen på Lidköpings kommun och tidigare storspelare i Villa. Foto: Sören Turesson

Montören arbetar på ett företag som Lidköpings kommun anlitar vid den här typen av reparationer.

NLT har också varit i kontakt med Rasmus Abrahamsson, kommunikationsansvarig för Villa.

– Jag befann mig i arenan när olyckan inträffade. Mannen var groggy efter händelsen och han togs till restaurangen för att kunna lugna ner sig. Det spolades även vatten i ansiktet i hopp om att rensa luftrören. Vad som hänt i själva maskinrummet vet jag inte, säger han.

Polis och räddningstjänst fick kännedom om olyckan vid 17-tiden efter att personal på Skaraborgs sjukhus larmat om händelsen. Räddningstjänsten åkte till arenan, men kunde snabbt återvända eftersom läckaget av ammoniak upphört sedan tidigare.

Polisen skickade i sin tur en patrull till Skaraborgs sjukhus i Skövde för att förhöra mannen.

– Patrullen landade nyss på sjukhuset. Först och främst ska vi höra målsäganden och beroende på vad som framkommer får vi ta ställning till om en anmälan ska upprättas, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i region Väst, vid 19-tiden.

Senare meddelade polisen att en anmälan om arbetsplatsolycka upprättats. Det finns ingen misstänkt i ärendet.

– Skadeläget är okänt, men jag förmodar att han har fått skador i ansiktet och ögonen. Han ska i alla fall ha varit vaken, säger Fredrik Bergström, stationsbefäl på Skövdepolisen.

Ammoniak

Lösningar med hög koncentration av ammoniak är starkt frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud- eller ögonkontakt. Ammoniakgas är kraftigt irriterande på ögon och slemhinnor. Vid inandning av ammoniakgas i hög koncentration finns risk för andningsbesvär och lungskada.

Artikeltaggar

Anders AbrahamssonLidköpings kommunOlyckorOlyckor och katastroferSjukhusSkaraborgs sjukhusSkövdeSparbanken LidköpingVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.