Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänsten ska släcka luckor – söker nya brandmän: ”Måste kunna lämna direkt”

Publicerad:
Det behövs flera nya deltidsbrandmän just nu.
Det behövs flera nya deltidsbrandmän just nu. Foto: Elin Andersson

Fler deltidsbrandmän behövs.

Räddningstjänsten söker tre räddningstjänstpersonal i beredskap i Götene och två i Skara.

– Man behöver både bo och ha sitt arbete inom fyra minuter från brandstationen för att klara att rycka ut på fem minuter, säger räddningschef Roger Almgren.

Det finns i dag totalt 50 platser som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det också kallas, inom Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, SMS, där Skara, Götene, Falköping och Tidaholms kommuner ingår.

Nu behövs det nya.

– Någon har bytt jobb, i Götene har det permitterats på Götenehus och om man byter jobb kan man kanske inte vara kvar. Någon har rekryterats till heltidsorganisationen, så det är också en möjlighet att bli heltidsbrandman, säger Roger Almgren som är räddningschef med ansvar för det operativa arbetet, om hur situationen uppstått.

Brandmän efter en avslutad insats vid en brand. Nu behöver de fler kollegor i Skara och Götene.
Brandmän efter en avslutad insats vid en brand. Nu behöver de fler kollegor i Skara och Götene. Foto: Elin Andersson

Fyra minuter

Det i särklass största kravet på en deltidsbrandman är att bo och arbeta nära den brandstation man knyts till.

– Man behöver både bo och ha sitt arbete inom fyra minuter från brandstationen för att klara att rycka ut på fem minuter, så det är en begränsad skara människor vi kan rekrytera ifrån, säger Roger Almgren.

Den arbetsgivare man är anställd hos till vardags måste också vara med på noterna.

– Huvudarbetsgivaren måste godkänna att man gör detta. Man måste kunna lämna direkt, bara stå och släppa allt man gör. Det passar inte på alla arbetsplatser men är en förutsättning för den som är deltidsbrandman, menar han.

Orten avgör

Samhällsskydd Mellersta Skaraborg ser att det är lite enklare att rekrytera ny räddningstjänstpersonal i beredskap i Skara och Tidaholm, och lite svårare i Götene och Floby.

– Det har att göra med arbetsplatser och hur stora orterna är. I Skara har vi ändrat tiden med en minut, för med sex minuter inkluderas Julas centrallager. Där finns även ett industribrandvärn och de är alltid positiva att rekrytera därifrån. Industribrandvärn finns också på Dafgårds i Källby, men det är för långt till Götenes brandstation så de kan inte vara deltidsbrandmän, beskriver Almgren.

Roger Almgren, räddningschef för bland andra Skara och Götene.
Roger Almgren, räddningschef för bland andra Skara och Götene. Foto: Elin Andersson

Kvinnor behövs

För att bli en bra ”deltidare” inom räddningstjänsten måste man först och främst vara intresserad.

– Och kunna lägga tiden som det tar att ha beredskap var fjärde vecka. Var fjärde vecka är de bundna till detta och då måste man alltid vara i närheten. Sedan har vi fysiska krav, alla måste göra test så det är en fördel om man tränar regelbundet. Två tre träningar per vecka brukar räcka för att man ska klara fysiken.

Roger Almgren passar också på att efterlysa kvinnor som vill bli deltidsbrandmän.

– Vi ser gärna fler kvinnor i vår deltidsorganisation, säger han.

Larm samtidigt

Den ordinarie styrkan på respektive brandstation är tre personer, vilket ofta räcker till. Men inte alltid.

– Ganska ofta klarar vi oss med tre personer, men när något större händer kallas deltidsorganisation in. Eller om det blir två larm samtidigt. Sedan tränar alla för det vi inte vet ska hända, ena dagen kan det vara en trafikolycka, andra dagen en brand, eller ett djur som gått ner sig, ger Almgren som exempel.

Han hoppas att rekryteringen ska gå bra. Det behövs två nya räddningstjänstpersonal i beredskap i Skara, tre i Götene och tre i Tidaholm.

– Det är några veckor kvar innan ansökningstiden går ut och vi har haft ett tiotal som sökt hittills. Men vi behöver fler sökande för att få ihop det, avslutar han.

Här rullar Skaras splitter nya brandbil ut från stationen – se alla bilder från invigningenOense om andra partiers pengar: ”Kan vinna tillbaka sin heder om de avstår”

Artikeltaggar

ArbeteBeredskapBränderBrandstationDafgårdsGöteneGötene kommun (org)GötenehusOlyckor och katastroferRoger AlmgrenSkaraSkara kommunTidaholm

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.