Hoppa till huvudinnehållet

Louise har flyttat över hela Skaraborg – här är orten hon trivts bäst: ”En fantastisk plats”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Louise Tidblom är van att bära flyttlådor efter alla flyttar runt om i Skaraborg.
Louise Tidblom är van att bära flyttlådor efter alla flyttar runt om i Skaraborg. Foto: Thomas Kühnel

Kållandsö, Sparlösa, Vara, Larv, Källby, Götene, Kvänum...

Louise Tidblom har genom åren flyttat över halva Skaraborg.

– Om man bortser från Kållandsö, där jag är uppväxt och som alltid kommer vara lite ”hemma”, så är det något speciellt med Källby, säger Louise, i dag bosatt i Kvänum.

Även om det varit många flyttar runt om i Skaraborg så har platserna haft något gemensamt: Louise har trivts överallt.

– Varje ställe har ju sin tjusning. Till och med Larv som är så pyttelitet och där inget händer – där hade jag helt underbara grannar, säger hon.

Men på frågan vilken av alla platser hon bott på som hon tyckt mest om behöver Louise inte fundera länge.

För även om Kållandsö som uppväxtort alltid kommer ha en speciell plats i hjärtat så har Louise trivts alldeles väldigt bra också på en annan ort i Skaraborg:

– Källby är ju fantastiskt. Jag bodde där i många år, och där finns allt. Det är nära till Vänern och badmöjligheter, nära till Kinnekulle och där jag bodde hade jag 30 meter till bussen för att ta mig till Lidköping eller Götene. Jag trivdes oerhört bra i Källby, säger Louise.

Tycker om naturen

Även om Louise Tidblom är född i Göteborg så räknar hon sig som Skaraborgare. Familjen flyttade nämligen till Kållandsö när Louise var nyfödd, och det är också där, drygt två mål från Lidköping, som hon är uppvuxen.

– Jag älskar att ha naturen omkring mig och gärna vatten. Jag har aldrig dragits till större städer, utan tycker mer om att bo ”på landet”, säger Louise.

Efter studenten blev det ett par år på elevhem när hon gick folkhögskola i Bjärnum och utanför Falköping innan hon flyttade ihop med pojkvännen sedan ett par år tillbaka i Skarstad utanför Vara.

– Vi bodde där i två år och när förhållandet tog slut så flyttade jag till en lägenhet i Vara. Men där bodde jag bara något år, för då var jag personlig assistent åt en person i Larv, och det blev lite för långt att pendla så jag flyttade dit, berättar Louise.

I Larv hittade hon en liten etta i en pensionärslänga, och grannarna turades om att skämma bort den unga tjejen som flyttat in.

– De tyckte det var jätteroligt, jag hade helt underbara grannar, minns Louise.

Louise Tidblom har flyttat till många olika platser runt om i Skaraborg -och trivts på varje ort.
Louise Tidblom har flyttat till många olika platser runt om i Skaraborg -och trivts på varje ort. Foto: Thomas Kühnel

Det blev dock bara ett knappt år i Larv. Louise blev gravid med sitt första barn och därmed blev jobbet som personlig assistent för tungt.

– Och jag fick lappsjuka i och med att Larv är så himla litet, så jag flyttade tillbaka till Vara. Där bodde jag knappt två år innan det blev en vända hem till Kållandsö då jag var ensamstående med ett litet barn och ville ha närmare till familjen, berättar Louise Tidblom.

I den vevan började hon jobba på Dafgårds i Källby, och när hon träffade mannen som hon sedermera skulle få två barn och gifta sig med så fick nästa flyttlass till Källby. Först till Källby kyrkby, och efter separationen 12 år senare till en lägenhet i Källby. Men där emellan med en liten avstickare till Götene:

– När vi separerade fanns det inga lediga lägenheter i Källby, så jag flyttade till Götene en kort period. Sedan flyttade jag tillbaka till Källby.

Kärleken fick Louise Tidblom att flytta till Kvänum.
Kärleken fick Louise Tidblom att flytta till Kvänum. Foto: Thomas Kühnel

Började jobba i Kvänum

Louise hade gångavstånd till jobbet på Dafgårds, men efter 23 år på samma företag bestämde hon sig för att göra något nytt, så hon sökte och fick jobb på KP i Kvänum. Första tiden pendlade hon från Källby, men efter att ha träffat kärleken på jobbet var det dags att packa flyttlådorna igen.

Nu har Louise sedan två månader tillbaka blivit sambo i en lägenhet mitt i centrala Kvänum.

– Nu får det nog vara bra med flyttande, säger hon med ett stort skratt.

Så det blir inga fler flyttar?

– Man ska aldrig säga aldrig. Vi får väl se... egentligen hade vi kanske behövt något större än den här lägenheten, ler Louise.

Du har bott både i hus och i lägenhet. Var trivs du bäst?

– Alltså att bo i lägenhet är ju väldigt bekvämt. Men bådadera har sin tjusning. Men om man bor i hus så ska det vara lite mer ute på landet, jag hade nog inte kunnat tänka mig ett hus inne i samhället med en massa andra hus omkring och folk från gatan som kikar in.

Hur bär man sig åt för att komma in i samhället på en ny plats när man flyttar?

– Oj, jag tror det bara är att vara sig själv. Och att våga vara lite öppen. Jag har alltid varit ganska social, jag tycker aldrig det varit ett problem att komma tillrätta och lära känna människor på nya platser. Men å andra sidan har jag oftast också redan haft vänner på orten när jag flyttat någonstans.

Bästa flyttipset?

– Att rensa! Alltså, har man inte använt en pryl på flera år så är ju sannolikheten ganska liten att man kommer använda den igen. Och då kan den lika gärna rensas ut!

– Om man däremot flyttar hemifrån behöver man ju allt, så då kan det vara idé att önska sig bestick, dammsugare eller andra praktiska saker i julklapp eller födelsedagspresent även om det verkar tråkigt - för man behöver det.

Louise Tidblom har flyttat många gånger. ”Bästa tipset jag kan ge är att rensa ur ordentligt när man flyttar”, säger hon.
Louise Tidblom har flyttat många gånger. ”Bästa tipset jag kan ge är att rensa ur ordentligt när man flyttar”, säger hon. Foto: Thomas Kühnel

Vart skulle du aldrig flytta i Skaraborg?

– Haha, till Skara. Min dotter bor där, och jag tycker det är en så tråkig håla!

Omvänt då... om du kunde flytta vart du ville?

– Då skulle jag flytta till Norrland. Barnens far hade rötter där uppe så vi var där varje sommar, i en stuga 3,5 mil från Åsele. Alltså, den platsen! Det tar fem minuter så har man landat, naturen är fantastisk och det finns ett sånt otroligt lugn där. Så vi får väl se... jag kanske får ett jobb i gruvan där, säger Louise med glimten i ögat.

Så flyttar skaraborgarna – se mönstret kommun för kommun

Artikeltaggar

Bostad och byggenDafgårdsKvänumKällbyLägenheterMänskligtSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.