Hoppa till huvudinnehållet

Nya bud – renovering huvudalternativet för kommunhuset i Vara

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Om man inte har en stabil majoritet kan man inte fatta beslut om att bygga nytt kommunhus, kosntaterar Lars Gezelius.
Om man inte har en stabil majoritet kan man inte fatta beslut om att bygga nytt kommunhus, kosntaterar Lars Gezelius. Foto: Mats Rosqvist

Planerna på att bygga nytt kommunhus i Vara stötte på patrull. När kommunstyrelsen nu åter får frågan på sitt bord är förslaget att istället undersöka ett annat alternativ, nämligen renovering av de befintliga lokalerna.

Den förra förstudien behandlade olika alternativ, men kom fram till att ett nybygge skulle lösa de lokalbehov som finns för kontaktcenter, kommunkansli, bibliotek och stora delar av kulturskolan, och innebära flera andra fördelar. Men när studien skickades ut på remiss till kommunala nämnder och bolag fick den tummen ned av bildningsnämnden, detta efter ett centeryrkande.

Innan ärendet under hösten åter skulle tas upp av kommunstyrelsen beskrevs förstudien och därmed fördelarna med ett nybygge i kommunens tidning Axet, vilket fick oppositionen att gå ut och säga att man inte skulle ställa sig bakom något nybygge.

Utspelet fick den vikarierande kommunstyrelseordföranden Lars Gezelius (M) uttrycka tveksamhet om det överhuvudtaget var lönt att gå vidare med planerna.

Nu är det dock dags att åter behandla ärendet. Kommunstyrelsens arbetsutskott har redan haft uppe frågan och deras förslag till kommunstyrelsen är nu att undersöka ett annat alternativ än ett nybygge, nämligen att renovera de befintliga lokalerna.

Sannolikt kommer en sådan renovering inte innebära några genomgripande förändringar av planlösningen, utan mer vara inriktad på att skapa ett bra inomhusklimat och tillfredsställande arbetsmiljö i lokalerna.

– Ett alternativ var ju att säga upp de lokaler vi hyr och bygga om det nuvarande kommunhuset för att få mer effektiva ytor, men det skulle bli både dyrt och dåligt. Och jag har tidigare sagt att vi inte kan gå vidare och besluta om ett nybygge om vi inte har en stabil majoritet för det, säger Lars Gezelius.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKommunstyrelsenLars GezeliusModeraternaRenoveringarVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.