Hoppa till huvudinnehållet

Mosaik-workshop lockade höstlediga skolelever: ”Blir ett avtryck här i Grästorp”

Publicerad:
”Jag tycker det är roligt att komma till 0514 och att få testa mosaik. Det är första gången”, berättar Agnes Emanuelsson som håller på att skapa ett regnbågshjärta.
”Jag tycker det är roligt att komma till 0514 och att få testa mosaik. Det är första gången”, berättar Agnes Emanuelsson som håller på att skapa ett regnbågshjärta. Foto: Clara Carlsson

Fantasin flödade när lediga skolelever från årskurs sex och uppåt fick testa på mosaikkonst. Konsten kommer så småningom förevigas för allmänhetens beskådning utanför Kulturhuset.

En av deltagarna som var på plats var Agnes, 11, som skapade ett regnbågshjärta.

– Jag gillar hjärtan och för att jag tycker om regnbågar. Så jag tänkte att varför inte skapa ett regnbågshjärta?

Höstlovet har bjudit på ett flertal aktiviteter i Grästorp under den lediga skolveckan. Bland annat hade elever i årskurs sex och uppåt möjligheten att delta på mosaik-workshop vid Ungdomsverksamheten 0514 under tisdagen.

Eleverna fick först skissa ett motiv med blyerts på ett stort vitt papper. Därefter fick de lägga keramikbitar i olika färger på det tecknade pappret. Sakta men säkert växte deras konstverk fram.

Agnes Emanuelsson, 11 år, som går i årskurs sex, var en av de lediga skoleleverna som tagit sig till workshopen.

– Jag tycker det är roligt att komma till 0514 och att få testa mosaik. Det är första gången, säger hon.

Du håller på att skapa ett hjärta med massa färgglada färger, varför har du valt det motivet?

– Jag gillar hjärtan och för att jag tycker om regnbågar. Så jag tänkte att varför inte skapa ett regnbågshjärta?

Hon berättar att hon tycker det är jätteroligt att måla, ibland händer det att hon sitter och målar hemma. När NLT frågar vad hon mer ska hitta på under lovet så säger hon att det blir en överraskning.

– Imorgon så ska jag åka tåg någonstans med min mamma och lillebror, men jag vet inte vart vi ska. Mamma ska berätta det när jag kommer hem sen.

Mio Mowitz var också på plats på workshopen och skapade en regnbåge. Han berättar att han alltid kommer till 0514 oavsett vilka aktiviteter som arrangeras.
Mio Mowitz var också på plats på workshopen och skapade en regnbåge. Han berättar att han alltid kommer till 0514 oavsett vilka aktiviteter som arrangeras. Foto: Clara Carlsson

”En väldigt bra aktivitet”

Konsten som skapas under kvällen kommer så småningom sättas upp vid Kulturhuset i Grästorp, och det är inte första gången som det arrangeras mosaik-workshop i Grästorp. Annika Bergman, från Sveriges Blåband Ungdom, var på plats under kvällen och berättade om mosaikprojektet.

– Den mosaikkonst som redan finns vid Kulturhuset är från 2018 vill jag minnas. Då hade vi integrationstema då det kom många ensamkommande flyktingbarn hit till Grästorp. Det var då vi började med detta projektet som har växt fram tillsammans med NVB, som vårt studieförbund, samt samarbete med Mosaikfabriken. Vi fick pengar från Åse-Viste Sparbank för att göra just utsmyckningen. Vi var här förra året på 0514, men fick inte så många bilder, så nu gör vi ett omtag och vi hoppas få fler bilder som vi kan sätta upp utanför biblioteket.

Varför just mosaikkonst?

– Vi tycker att det är en väldigt bra aktivitet som man kan göra oavsett vad man har för nationalitet samt så behöver man inte ha några förkunskaper. Detta är ett skapande arrangemang och man kan göra det tillsammans. Dessutom blir det ett avtryck här i Grästorp, säger hon.

Fantasin flödade när skolelever från årskurs sex och uppåt fick testa på mosaikkonst vid 0514.
Fantasin flödade när skolelever från årskurs sex och uppåt fick testa på mosaikkonst vid 0514. Foto: Clara Carlsson

Artikeltaggar

Ensamkommande flyktingbarnGrästorpGrästorps kommunGrästorps kommun (org)KonstKulturhusetSamhälleSkola och utbildningSkolorUngdomsverksamheten 0514

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.