Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpings kommun har inget samarbete med krögarna – ännu: ”Något vi tittar på”

Publicerad:
Reporter Felicia Stadling
Felicia Stadling
felicia.stadling@nlt.se
Maria Synnerdahl, utvecklingsledare gällande narkotika, bland annat, i Lidköpings kommun, berättar att man i dag inte har ett samarbete med Lidköpings krögare för att minska narkotikabruket, men att det är något som kommer prioriteras framöver. ”En fråga vi måste jobba med”, säger hon.
Maria Synnerdahl, utvecklingsledare gällande narkotika, bland annat, i Lidköpings kommun, berättar att man i dag inte har ett samarbete med Lidköpings krögare för att minska narkotikabruket, men att det är något som kommer prioriteras framöver. ”En fråga vi måste jobba med”, säger hon. Foto: Sören Turesson

I dag finns ingen samverkan kring förebyggandet av narkotika mellan Lidköpings kommun, polis och krögare.

Men det är något man tittar på, enligt Maria Synnerdahl, Lidköping kommuns nya utvecklingsledare gällande frågor som alkohol, narkotika, tobak- och nikotin, samt spelande om pengar.

– Det finns absolut ett behov av ett sådant samarbete och det är något vi behöver jobba med framöver, säger hon.

När NLT ringer Maria Synnerdahl, utvecklingsledare ANDTS (alkohol, narkotika, tobak- och nikotin och spel om pengar) i Lidköpings kommun, för att prata om upptäckten av kokainspår på fyra av Lidköpings krogar, instämmer hon med övriga som har kontaktats i ärendet:

– Nej, jag är inte förvånad. Det bekräftar bara bilden vi redan har av att vi måste arbeta med frågan, säger hon och fortsätter:

– Vi har ju alla ett gemensamt ansvar kring att förebygga narkotikabruket.

Inte hunnit inleda samarbete

Maria Synnerdahl tillträdde sin tjänst i januari i år.

Hon berättar att tiden har varit knapp – och att man på grund av det inte hunnit undersöka alla verksamheters specifika behov av stöd ännu, vilket är anledningen till att man i nuläget inte har ett aktivt samarbete med Lidköpings krögare.

– Tiden har inte varit tillräcklig och vi har helt enkelt inte hunnit starta upp en sådan samverkan. Men det är något vi måste och behöver satsa på framåt.

Dock finns ingen tidsplan för när ett potentiellt samarbete kommer inledas.

Ingen tidsplan i nuläget

– Det är jättesvårt för mig att svara på i nuläget, men vi tittar på det och kommer jobba med det.

En bidragande orsak till att man i dagsläget inte har någon samverkan beror till stor del på att kommunen har valt att prioritera det förebyggandet arbetet hos barn- och unga, vilket man jobbar brett och omfattande kring, menar Maria Synnerdahl.

– Barn och unga är en prioriterad målgrupp där vi dels jobbar med att förebygga användandet av narkotika såklart, dels med att förebygga alkohol och tobaks- och nikotinbruket. Ett bruk leder ofta till ett annat och där är det viktigt med tidiga insatser.

Bilden har klarnat

Marias främsta uppgift är att kartlägga den lokala lägesbilden kring ANDTS och verksamheters behov av stöd, där bilden klarnar allt mer, konstaterar hon.

– Vi tittar hela tiden på var vi behöver göra nya insatser och en del i det är absolut att stötta krögare med det vi kan. Men vi behöver mer tid och mer utrymme att titta på vilka metoder som lämpar sig bäst och det kommer vi göra, säger Maria Synnerdahl.

Läs också

Artikeltaggar

AlkoholKrogarLidköpingLidköpings kommunNarkotikaNarkotikan i Lidköping NLT granskarSamhälleTobak

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.