Hoppa till huvudinnehållet

C-förslaget – vill att alla orter får tillgång till hjärtstartare: ”Varje minut är viktig”

Publicerad:
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Centerpartiet vill att alla tätorter i Essunga kommun ska ha tillgång till hjärtstartare. ”Vi ska ha rätt till ambulans när någon av våra nära och kära drabbas, precis som alla andra. Men vi behöver fundera på vad kan vi göra? Vad kan de ideella krafterna göra?”, säger Tomas Johansson från Centerpartiet.
Centerpartiet vill att alla tätorter i Essunga kommun ska ha tillgång till hjärtstartare. ”Vi ska ha rätt till ambulans när någon av våra nära och kära drabbas, precis som alla andra. Men vi behöver fundera på vad kan vi göra? Vad kan de ideella krafterna göra?”, säger Tomas Johansson från Centerpartiet. Foto: Victoria Svärd Karlsson

Varje tätort ska få tillgång till hjärtstartare, samt att Essunga kommun registrerar sina hjärtstartare i Sveriges hjärtstartarregister.

Det är ett förslag som Centerpartiet vill ska bli verklighet.

– Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, både gammal som ung och då kanske detta kan göra skillnad. Varje minut är viktig, säger Tomas Johansson (C).

NLT har tidigare skrivit om att Essungaborna är de i hela Västra Götaland som får vänta längst på ambulans, även vid ett hjärtstopp.

Centerpartiet har skickat in ett förslag till kommunfullmäktige som skickade motionen vidare till kommunstyrelsen i förra veckans fullmäktigesammankomst.

Efter avslaget – förslag om nio miljoner till ambulansen är tillbakaEssungaborna får vänta längst på ambulans – skapar oro: ”Jag är livrädd”

Där föreslår de att kommunen ser till att det finns tillgång till hjärtstartare i alla Essungas tätorter, samt att kommunen själva ser till att registrera sina egna hjärtstartare i Sveriges hjärtstartarregister.

– I grund och botten handlar det om att rädda liv. Det finns ett hjärtstartarregister och där är det väldigt få som är registrerade. Det finns elva registrerade trots att det finns betydligt fler, bland annat saknas kommunens hjärtstartare, säger Tomas Johansson från Centerpartiet.

”Billig livförsäkring”

Att registrera sig i Sveriges hjärtstartarregister kostar ingenting. Tomas Johansson menar att kommunen borde ta åt sig en roll att uppmuntra föreningar och företag att registrera sina hjärtstartare, samt att inskaffa en hjärtstartare.

– Det är en relativt billig livförsäkring. Sedan så är det ju onekligen så att jag förväntar mig att regionen löser ambulansfrågan för det här är ju pinsamt.

Varför tar ni upp det här som ett förslag just nu?

– Tyvärr är det inget nytt fenomen. I många år har man diskuterat ambulansen och det händer inget. Ambulansen är regionens fråga, den måste regionen få sköta, den ska inte kommunen blanda sig i.

Tomas Johansson fortsätter:

– Vi ska ha rätt till ambulans när någon av våra nära och kära drabbas, precis som alla andra. Men vi behöver fundera på vad kan vi göra? Vad kan de ideella krafterna göra? Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, både gammal som ung och då kanske detta kan göra skillnad. Varje minut är ju viktig.

Vad vill ni att detta ska leda till?

– Vi hoppas att kommunens hjärtstartare registreras och att kommunen för en dialog med företagare och föreningar så att det finns hjärtstartare överallt. Jag tror ju att det finns hjärtstartare som inte är registrerade.

Regionrådet om situationen med ambulanser i Essunga: ”Ska titta på det här”

Artikeltaggar

CenterpartietEssungaKommunstyrelsenTomas JohanssonVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.